Hodilo by se víc eBookových brožurek

determined-questioning-ponderingUž pár dnů mi vrtá hlavou proč u nás v Česku nemáme eBookové mini příručky. Takové ty brožurky o dejme tomu 10 – 20 stranách plné zajímavého tématického know how, které se prodávají za pár desítek korun či SMSku. Přijde mi, že tento trh tady snad ani neexistuje, přitom podmínky už máme dobré. Český trh je podle mě připravený na expanzi zajímavých tématických brožurek. Tak kde jsou?

Mini eBooky jsou v podstatě sepsané know how na řešení určitého problému. Jejich cena je vizuálně zmáčknutá tak, aby si jí mohl dovolit každý s minimem námahy. V podstatě je to 10 – 20 stránek popisujících realizaci nějakého nápadu. Autor na nich zapracoval nějaký ten týden a teď mu stačí jich prodat třeba 200 za 50 CZK.

Dají se číst na mobilních telefonech, čtečkách anebo i stolním PC. Nezvládnete je dát na jedno přečtení na rozdíl od kvalitnějších obsáhlejších článků, ale to je také důvod proč jsou zpoplatněny jednorázovou částkou, která představuje v průměru jeden Big Mac (cca 70 CZK). To je přibližná cena, kterou je ochotna většina lidí dát za informaci, která je nějakým způsobem obohatí. Nemusí pro ně být ani nová, stačí když díky ní třeba jen uvidí souvislosti.

Zatímco v zahraničí je těchto ebook brožurek všude spousty, u nás nejsou. Prostě jakoby neexistovala vůbec žádná poptávka. Nikdo to nezkouší. Přitom náklady jsou minimální a jakmile to jednou rozjedete, další ebooky můžete nabízet předchozím zájemcům. Dokonce tu máme i platformu na publikování ebooku – ekniha.eu. Takže spousta věcí složitých věcí jako platební brány by byla o dost snažíš.

Když jsem nad tím cestou domů autobusem dumal, napadlo mě, že tento trh je u nás možná zabitý díky různým infopodnikatelům. Někdo tu nastavil určitou šablonu a znehodnotil trh. To je snad jediný důvod co mě napadl.

Závěrem

No není všem dnům konec. Něco se chystá. Nezávisle na sobě mě oslovilo několik lidí, kteří hodlají  vydat takovou ebook brožurku dokonce zdarma. Vše se bude týkat online podnikání a pokud to dotáhnou do konce, tak jsem jim slíbil, že napíšu recenzi. Tak třeba se pak s nimi roztrhne pytel :)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Hodilo by se víc eBookových brožurek”

  1. Nápad hezký, ale český trh je takový, že někdo napíše X stran, dá textu velikost 21 bodů a stáhne velikost stránky na menší než A5, přídá okraje, úvod, závěr… A máme z toho knihu na 90 stránek, které by normálně byla na v článku zméněných 20 stran. Autor pak knihu neprodává za 50 Kč, ale za 200 Kč. Nemám nic proti, že ji prodává, ani za kolek. Koupilo ji několik set lidí, ale pak se nemůžeš divit, že tu trh s levnými “booky” není.

    Platforma zmíněná v článku sice připravena je, ale provize provozovatele jsou dle mého názoru vysoké. U knihy za 50 Kč danou výši provize chápu, ale u knih za 500 a více Kč pak už ne. Škoda, že provozovatel na toto nemyslí.

  2. Já bych viděl problém v absenci rozumných platebních nástrojů. PP nemá každy, popřípadě s ním neumí (jazyk) a druhý nejrozšířenější systém Payu (když započtu aukro atd…) se na ebooky moc s důvěrou nekouká, aspoň co jsem si sondoval.

  3. To je super nápad na další diverzifikaci příjmů. Napsat pár desítek ebooků, udělat mikrostránky s platbou přes SMS. Při výběru dobrých témat by nemělo být SEO ani moc “těžké”, takže během půl roku by to mohlo šlapat :)

  4. Oni takovéhle ebooky v Čr nevycházejí, protože jsou tu tací, kteří napíší 15-20 stránek normálního textu, pak tomu dají velikost 21 bodů, nasází to na stránku menší než A5 a dají tomu velké okraje. Pokud se přidá obsah, uvod, závěr a další části knihy, vyjde to pak na 90 stránek a autor to pak neprodává za 50 Kč, jak by se slušelo, ale za 200 Kč. To je obraz česka a myslím, že se to dlouho nezmění.

    Co se týče platformy na prodej, která je v článku zmíněna – ta tu sice je, ale provize z prodeje účtovaná majitelem je až moc velká. U mikro knih za 50 Kč bych daná procenta chápal, ale u kniz za 500 Kč a více pak už ne… Jen kvůli procentuální odměně ekniha.eu bohužel dělám vlastní portál, protože už prodej pár desítek kusů knihy vývoj takového portálu zaplatí…

    Je to v ČR s tímto bohužel velmi těžké a dokud zde budou tací, co budou předražovat a zároveň to někdo bude kupovat, pak se to jen tak asi nezmění. Toť můj názor.

  5. Mno taky bych to viděl na nedostatek platebních metod, metoda přes SMS je dobrá jen pro majitele SMS firmy, protože sežere značnou část zisku. A český člověk si to raději stáhne…zaplatí jen pár lidí..u nás to nepůjde nikdy no…můj názor samozřejmě :-)

  6. Trh v ČR je zoufale malý a češi jsou extrémně neochotní platit, pokud to jde ukrást. Cílovka se u specializovaných produktů nezřídka zná mezi sebou. Uděláš ebook, tři ho koupí a během měsíce ho dalších 100 ukradne.

    Druhým problémem je placení – SMS zabije provize provozovatele, Paypalem většina BFU neplatí a na nějaké PayU, GoPay a další klony Paypalu se zase můžu vykašlat já.

  7. podľa mňa sa stále nájde dosť ľudí, ktorí si pár korun za kvalitné informácie zaplatia ale inač súhlasím s komentárom Kaliho

  8. Mě se to líbí, absence platebních metod je sice očividná, ale není to něco, co by nešlo změnit postupem času.

    Myslím si, že problém je ve velikosti trhu, můžeme se sice bavit, že je to cenou, popř provizí pro portál (která je brutální), největší problém, ale vidím v tom, že nás je jenom 10mio… Uvidíme časem, ale obecně ebookům moc fandím a taky plánujeme nějaký vydat, tak vyzkoušíme na eknize.

  9. To MAREK: Při vydání ebooku musíš vždy počítat s omezenou skupinou lidí, zálěží na tématu. Pokud bude úzké, můžeš lidi počítat na desítky, ale naopak bude-li kniha dobrá, může být drahá. Naopak bude-li kniha pro větší skupinu lidí, tak může být o něco levnější a prodáš jí nejen desítky, ale spíše stovky. Jakmile se nějaké kniha dostane do řádu tisíců, tak už je fakt dobrá, alespoň si to myslím.

  10. Pěkný článek, který je zcela pravdivý. Všem kdo mají chuť napsat ebook je k dispozici i náš web eKNIHOVNA.cz, rádi poradíme, pomůžeme s vydáním a zprostředkujeme platby. Pokud budete mít jakékoliv otázky, tak nás kontaktujte, rozumně se můžeme domluvit na podmínkách a reklamě.

  11. eKnihovno – kolik berete provizi z prodeje knih? Kdyžtak mi to prosím napiš na jan(a)kalianko.eu
    Díky

Comments are closed.