Black Hat SEO lehce teoreticky

black-hat-seo-renegadeJak jistě víte jsem pro každou špatnost, takže v rámci osvěty si dnes povíme něco teoretického o Black Hat SEO. Začneme jednoduchým rozdělením. V podstatě jsou tři kategorie. Když děláme něco co má uvést vyhledávače v omyl, když chceme ovlivnit výsledky vyhledávání v nás prospěch a pak když nějaký úkon zautomatizujeme.

Pokud jste udělali cokoliv co je nahoře, tak jste zlý SEO black hat šaman. Takže vítejte v klubu. Ti co v něm ještě nejsou se k nám časem přidají, protože za chvíli i lajkování vlastního Facebookového statusu bude SEO zločinem.

Když chceme uvést vyhledávač v omyl

Jakákoliv manipulace se stránkou, která zapříčiní, že návštěvník uvidí něco jiného než robot je považována za black hat SEO techniku. Klasickým příkladem je třeba cloaking anebo také schovávání textu před návštěvníkem. Jednoduše napíšeme text plný klíčových slov a ten zamaskujeme. Například použijeme barvu textu shodnou s pozadím, anebo jej pomocí css umístíme mimo stránku, či na něj napozicujeme obrázek. Možností je nepřeberné množství.

Když to vezmeme do extrémů, tak vlastně ani nemusíme vyhledávač na naše stránky pustit a místo toho jej poslat pryč i se vším linkjuice. Zatímco lidi si můžeme nechat. Jeden příklad za všechny najdete na v článku Link transporting.

Samozřejmě nezapomínejme na nofollow, ten musí být na každém komerčním odkazu, aby jste neprodávali zpětné odkazy. Naopak nesmí být na jakémkoliv nekomerčním odkazu, protože by jste se dopouštěli pagerank sculptingu.

Nechci, aby to zase vyznělo až moc ofenzivně proti Google. Black Hat SEO mágové si neberou servítky a tu penalizaci si zaslouží.

Když chceme ovlivnit výsledky vyhledávání v nás prospěch

Vždyť o to v SEO jde ne? Ovlivnit výsledky vyhledávání. Jenomže to, co se objeví v SERP musí být přirozené a bez jakéhokoliv zásahu. Výměna odkazů mezi blogery anebo guest posting se dá tolerovat, ale je to v rozporu s pravidly Google. Články s úmyslným využitím klíčových slov jsou také black hat. Články mají být pro lidi a ne pro roboty.

Zhruba s tímto se běžně potýkáte. V Black hatu to ale jde dál. Každý nový ban znamená novou zkušenost a poznání. Někteří se snaží udržet někde v šedé zóně a jiné vydělávat než ban přijde. Však ono to Google chvilku trvá a za tu dobu se na spoustě monetizačních metodách dá získat balík.

Když nějaký úkon zautomatizujeme

Jestli je za něco ban co zabolí, tak za automatizace. Automatické generování textu, registrace do katalogů, vytváření falešných účtů a následná manipulace s nimi, prostě když něco děláte ve velkém a pícháte do Google jak komár na viagře. U nás se o tomto moc nemluví. Ostatně ani není moc kde. Ale cestu k penězům v black hat najdou většinou lidé právě v automatizaci. Dělání MFAček jedno za druhým je pomalou cestou, která je trnitá a spousta z nich skončí na odpis než si vybudujete pár které nesou peníze. Ale když to za vás sype robot to je jiná.

U black hat se dá razit cesta, že tisíckrát nic začne být něco. Linkfarmy o desítkách tisíc stránek jsou toho krásným příkladem. Ono se to nezdá, ale když se to dobře udělá a najednou se sbíhají přirozené odkazy, začne být sranda. Myslíte si, že ty stovky tisíc znaků jsou psané ručně? Kdepak automatika :)

Závěr

No chtěl jsem se trochu víc rozepsat, ale slíbil jsem si, že budu všechny definice a popisky dávat na seopedia.cz, kde to nezapadne.

Mohl by jsem příště třeba veřejně udělat nějakou linkfarmu a průběžně psát jak se jí daří ve vyhledávačích. Prostě něco s čím by byla praktická sranda.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

17 Replies to “Black Hat SEO lehce teoreticky”

  1. A k té veřejné linkfarmě by jsi mohl zavest kurzove sazeni na to, ktery ctenar to driv nabonzuje a dostanes ban :-)

  2. Kdybys chtěl se Seopedií pomoct, tak bychom se mohli nějak domluvit, optimalizaci znám docela i z praxe, takže bych třeba mohl ladit to, co není úplně přesné :)

    1. Radek: až tam toho bude víc, tak nějaké ladění se bude hodit. Čím víc lidí k tomu napíše svůj názor tím lépe.
      TonyK: :)

  3. ja jsem nepochopil to stim nofollow, jak se z pohledu robota lisi komercni odkaz od nekomercniho?

  4. Super článek, Drago. Ale moc krátký :-) S chutí jsem se rozečetl a byl jsem u konce. Snad se brzy objeví pokračování ;-)

  5. Kdyz dostane ban free domena tak ji dostane i koncovka co je casto za domenou, nebo jen samotna free domena?

    1. michal: pokud myslíš subdoménu, tak ban dostane jen ta subdoména. Existují extrémní případy kdy i samotná doména.
      Carl114: to logo je tam provizorní, jsem nemohl nic lepšího vlastního najít.
      tod: to je otázka na kterou se špatně hledá odpověď.

  6. Gratuluji ke spuštění wiki. Teď jsem na ní koukl poprvé a překvapilo mě, kolik tam toho máš. Já bych se k tomu nejspíš nikdy nedokopal.

    Jen jedna perfekcionistická poznámka :D… co tomu webu udělat pořádné logo? Určitě by to zvýšilo důvěryhodnost a přitáhlo nějaké zpětné odkazy.

  7. vzdycky jsem chtel nejaky ten titul. Po dnesku vim, ze jsem SEOking

  8. Linkfarmy sú ešte v kurze a ako som si všimol, odkazy z týchto webov stále výrazne ovplyvňujú pozície na Sezname.

  9. Chcem sa opytat z hladiska Google Penguin alebo Panda nie je nebezpecne publikovat reklamne PR clanky na ceskych a slovenskych PR clankovych serveroch ?

    Tieto weby maju skoro vsetky PR=0 a clanky tam pribudaju dost rychlo, nebude moj web v buducnosti penalizovany kvoli tomu ze mam na par PR serveroch publikovany clanok ?

  10. Karol: zalezi co chces posilit, jestli obecne pro vsechny boty, tak ti to uskodi. jestli pouze pro seznam, tak pomuze (ale bacha Plavacek nabonzoval asi 1000 PR webu, ktery jsou na blacklistu). kdyz nebudes chtit nejaky odkazy, muzes se jich jakoby u googlu zbavit. nahod GWT, a hlidej si copyscape. vetsi problem nez odkazy jsou obcas duplicity, je potreba si pohlidat, aby to vyslo nejdriv u tebe, takze copyscape a vis.

  11. Musim zatlieskat . Cakal som nejaky jednostranovo zamerany clanok . Pretoze mnoho ludi sa v CR/SR vyjadruje na adresu BlackHat-u a vedia o tom prd makovy.

    S vacsinou suhlasim je to pekne zhrnujuci clanok. Samozrejme veci ako cloaking a podobne sa uz velmi nepouzivaju.

    Tiez je treba rozlisit o aky blackhat ide. BlackHat ma tiez urcite pravidla . Uz neplati ze si nabijete veci do seo toolu a on vas supne na prve miesto v SERP .

    Ale ano BlackHat je pre mna ovela pestrejsi a preto ho aj robim a s tou vetou o banoch iba suhlasim :)

  12. Zajimalo by me nakolik se anonimizujes kdyz zkousis takovy veci. Pouzivat na to treba chrom je podle me vrazda, me napada ze min virtual pc+proxy a stejne mi to prijde malo

  13. Ono se to v čase různě mění, co před pár lety bylo ok, je dnes black hat seo a naopak. Vždy záleží na tom jak se to začně dělat ve velkém. Ale obecně si myslím, že Google rád pouští radoby strašící PR protože mu ten “strach” z následku vyhovuje. Ten kdo se ruzným farmám a spol věnuje profesionálně je stejně vždy napřed. Ono jakkoliv ban vypadá tragicky tak je to jen dočasná nepříjemnost, dnes kdy cena ruzných automatických robotů, domén, hostingů atd… stále klesá není problém právě zabanovanou farmu obnovit jinde a při těch cenách stačí aby fungovala pár měsíců.

  14. Dp: zalezi na jakou praci? pozice v SERPU je jenom jedna z disciplin, ale obecne je to tak, ze vetsina nevlastnich scriptu ma strasne backdooru, takze ti nic jinyho nezbyva.

Comments are closed.