Jak se tvoří linkfarma

Kurýr SEO křečků, který přenášel důležitý dokument ze samotného hlavního stanu byl napaden neznáními lidmi. I přes své maximální nasazení a bojový výcvik se mu nepodařilo zabavené dokumenty získat zpět. Celý incident byl natočen náhodným kolemjdoucím a prezentován jako vtipné video na youtube. V každém případě se nám dostal do rukou dokument, který popisuje vytvořený legendárních linkfarem, kvůli kterým Google vytvořil Panda Farmera.

O základní myšlence se už zmínil ve veřejném rozhovoru Ga’s al Rhul profesor v oboru Mastery in dark art of SEO. Ovšem samotná podstata byla doposud utajena! Ve skutečnosti vše jen tak trochu naznačil ;)

Základní myšlenka

“Desítky tisíc zanedbatelného nic může stvořit něco.”

To je základní myšlenka linkfarmy. Pokud máte dostatek jakýchkoliv unikátních informací a dokážete z nich vytvořit stránky, máte link farmu. Link farma není nic jiného než desítky tisíc exportů nějakých dat, které na první pohled připomínají unikátní stránku. Pokud je iluze dostatečná, dokáže ošálit vyhledávač a ten pak vidí v linkfarmě reálnou databázi informací. Všechny stánky jsou nejen procrawlovány, ale dokonce zařazeny do indexu. A to není vše, dá se s nimi cílit i na the longest tail.

Jak stvořit link farmu

Základem jsou informace, které nakrmí databázi. Jako nejjednodušší se využívají statistická data. Dokument obsahoval návod jak sestrojit linkfarmy ze stránek měst na wikipedii.

  1. Základní seznam URL najdeme zde en.wikipedia.org/wiki/List_of_towns.
  2. Přes tento seznam se náš robot dostane na podstránky plné měst, včetně odkazů na ně.
  3. Odkazy uložíme do databáze a připravíme pro dalšího robota.
  4. Přes speciální odkaz vedoucí na editaci stránky en.wikipedia.org/w/index.php?title=stranka&action=edit se dostaneme k samotnému kódu wikipedie.
  5. Z tohoto kódu vytáhneme wiki šablonu s popisem města. Tato wikišablona umožňuje wikipedistům snadněji vytvářet obsah. Zároveň je ale dokonalým naformátovaným zdrojem dat, který nakrmí naši hladovou databázi. Na její rozebrání bude stačit průměrná znalost PHP. Pozor na anglické wikipedii vládne tak trochu anarchie a vzniká větší množství různých druhů šablon (infobox), ale ty nejdůležitější data z nich dostanete téměř vždy.
  6. Databáze má momentálně desítky tisíc řádků. Každý řádek je jedno město. Ke každému je různé množství statistických informací.
  7. Nyní si musíme připravit generátor textu. Inspiraci si můžete vzít například z alexa.com (alexa.com/topsites/countries/CZ). Každá stránka v seznamu má vygenerovaný jiný popisek na základě statistických dat. Podobným způsobem si připravíme generování textů ke každému městu. Výsledný text nemusí být na 100% unikátní. Důležité je, aby byl proložen právě unikátními statistickými daty. Našim úkolem je dosáhnout na stránce alespoň 150 slov, které budou ve výsledku vypadat unikátně.
  8. Vygenerujeme stránky.
  9. Na hlavní stránku dáme vyhledávání přes Google napojenou na Google search službu z AdSense. Povolenou necháme pouze doménu s linkfarmou.
  10. Hlavní stránka bude odkazovat na podstránky 1 s jednotlivými úvodními písmeny měst.
  11. Každá podstránka 1 bude mít další podstránky 2, tak aby bylo vždy maximálně 100 měst na jedné podstránce 2. Vedle proklikávacích názvů měst bude v závorce neproklikávací název státu.
  12. Necháme vytvořit k webu sitemapy. Vzhledem k tomu, že jich bude několik (každá může mít maximálně 50K záznamů) je třeba, aby bylo vše velice pečlivě připravené.
  13. Zároveň vytvoříme speciální sitemapu s podstránkami 1 a podstránkami 2.
  14. Odkazy na jednotlivé sitemapy nahážeme do sitemap.xml.
  15. Nahrajeme všechny sitemapy do GWT.

Tímto způsobem jsme získali desítky tisíc stránek. Vzhledem k jejich unikátnosti bude každá indexována a máme linkfarmu o desítkách tisíc linkovatelných odkazů. Je dobré si připravit nákres jak to bude fungovat. Z hlavní stránky musí vést link juice do podstránek a z nich na hlavní stránku. Nezapomeňte na pravidlo SEO architektury, tedy že podstránky mohou vést maximálně do 4té úrovně. V našem případě to bude  index (1) ►podstránka 1 (2) ► podstránka 2 (3) ► město (4). Všeobecně se doporučuje maximálně 3tí úroveň, protože robotům se hlouběji moc nechce, ale v tomto případě si na indexaci budeme muset počkat a vsadit na sitemapy. Přesáhnout 100 odkazů na jedné stránce prostě nechceme.

Závěr

To co jsme získali z dokumentů nepozorného kurýra SEO křečků je návod jak stvořit středně velkou link farmu. Tedy do čtvrt miliónu stránek. Existuje spekulace, že Google při indexaci každé stránce přidělí zanedbatelné množství GPR. Link farmy jsou tak schopné v podstatě “pěstovat” nový GPR. Nevím co je na tom pravdy. To je čirá spekulace.

Faktem je, že link farmy existují a jsou opravdu reálně. Mohou mít velikost i milion indexovaných stránek. Dokonce na ně chodí i lidé. V uvedeném příkladu to mohou být lidé hledající frázi GPR souřadnice %název_města%.  Ve výsledku bude zřejmě hledající dokonce i spokojení. Link farmy jsou vlastně obrovské encyklopedie jakýchsi předgenerovaných dat.

Přesně na tento druh webů cílil Panda Farmer a smetl s nimi i spoustu “nevinných” stránek. Asi víte co se na nich mohlo nacházet. Respektive s čím mohly být zaměněny.

 


Poznámka: Dlouho jsem přemýšlel jestli tento článek napsat. Linkfarma spadá pod Black hat SEO a napsat sem návod na vytvoření, je jak učit lidi najít bezpečnostní slabinu webu. Na druhou stranu všude se píše o linkfarmách ale nikde nebyl uvedený jediný příklad jak vlastně vypadá. Takže případní mladí SEO šamani užívejte nabrané vědomosti s rozvahou :)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Jak se tvoří linkfarma”

  1. No ja nevim. Automaticky weby jsem delal pred par lety s cilem tvorit mfa weby odchytavajici ze serpu lidi kteri hledaji longtail vyrazy. S podobnym webem se dalo ziskat nekolik tisic cz-ip/den takze i na etargetu bylo prijatelny denni revenue. Dnes mi u podobnych webu GWT hlasi ze web ma moc nekvalitnich stranek (takze jeho sila pro odkazy je asi minimalni)…

    Podobny weby bych s cilem vytvoreni odkazovyho prostoru opravdu nedelal. Asi dost zalezi v jaky jste jako optimalizator pozici. Pokud jako developer-optimalizator, doporucuju spis nez tvorit linkfarmy s kratkodobym efektem (cim vetsi ranky a min internich/externich odkazu tim exponencialne roste sila externich odkazu) pri tvorbe ziskovyho webu voli tema kde muzeze udelat osvetu (prinosny obsah + linkbaiting) plus odkazovat z for a komentaru (uzivatelum prinaset medostatkovy informace na svym webu). Pokud jste pouze seo master tak bych hodne casu venoval hledani odkazoveho prostoru pro nakup i umisteni zdarma (skutecna linkfarma ma dost omezenou zivotnost tzn. cena prace (develop + shaneni odkazu) je vetsi nez jeji prinos (cena odkazu ktere se daji po dukladnem vyberu/selekci.koupit)…

  2. Co když jsou takto uměle a automatizovaně tvořené stránky jen s minimem odkazů, nebo mají skoro všechny nofollow odkazy, jmenuje se to taky pak linkfarma?

  3. Pokud jsou linkfarmy dělané kvalitně a pečlivě, tak stále mají šanci na úspěch ať už si SEO experti říkají co chtějí, tak to stále funguje :)

  4. Možná linkfarmy stále fungují, pokud se to dělá dobře tak asi i vydělávají peníze, ale myslím si že 90% lidí z těch co to zkusí a nepatří k top linkfarmářům, může za stejnou dobu vytvořit něco užitečnějšího, o bude mít trvalejší hodnotu.

  5. Wladas, jvic: Asi mate pravdu, udelat by se neco dalo, ja uz od toho upustil. Resenim by byla vhodne rozvrzena struktura webu a kombinace databze kw, vycuc z firmy.cz, zmineny wiki api, maps api, flikr api, youtube api plus trosku vlastniho automaticky generovanyho textu. Pokud by se vse dobre zkombinovalo, rozvrhla struktura webu (ne web s “nekonecnym obsahem”) a sehnalo se dostatek deeplinku (zaplatit spamery) mohly by to vyhledavace pobrat. Vyslednej web/skript by se dal modifikovat na spousty temat. Ale stejne to bude spis mfa web nez linkfama…

  6. Ten konec článku je přesný – Google s tím smetl i spoustu nevinných webů. Sám znám několik takových případů, bohužel s tím nejde ani nic moc dělat, Google má monopol a prostě vám shodí pozice webu, i když vlastně nic neporušujete…

  7. Ten křeček pobavil. Podobně jsem ¤link farmy¤ dělal, návštěvnost rostla, nasadil jsem sklik, fungovalo to necelý měsíc. pak klesla návštěvnost, tak jsem zbytkový trafik přesměroval a link farmu zabil.

  8. V čechách dělat linkfarmy je stále nákladná záležitost už jen kvuli ceně domén. A co si budeme řikat na X webu je třeba už vlastní server a ten zde není též nejlevnější. Proto když už tak pouze v en.

  9. Pěkný manuál. Nedávno jsem někde na blogu četl o kuriózních vyhledávacích dotazech a vzpomínám si, že někdo měl návštěvnost přes výraz něco jako “nájemní zabiják”. Musím ten blog najít a podívat se, jestli ho to inspirovalo taky k menšímu manuálu :-D

  10. Rozjet linkfarmu potřebuje zkušenosti, pokud se do toho pustí člověk jen s nadšením, ale bez know how, asi brzy spláče nad výdělkem :-(

Comments are closed.