Přichází nová Panda

Nejznámější je Panda Farmer, která údajně spolehlivě pofarmí linkfarmy (což je oficiálně označování stránek s nízkou obsahovou hodnotou). Nejvíce nás zřejmě potrápila Antispam Panda (v zahraničí pojmenována po vydání jako Penguin, anebo také antiSEO Panda), která se původně měla zaměřit na Keyword stuffing, Cloakingem a další nepovolené SEO optimalizace. Teď už nevím kde se to zvrtlo, ale zůstalo snad jen u těch nekvalitních odkazů vedoucích na web. A teď se chystá další algoritmus, který jsem prozatímně nazval Panda Pirát.

Panda Pirát je algoritmus, který bude na základě počtu žádostí o odstranění stránek porušujících autorské právo, rozhodovat o celkové penalizaci webu. Proto jej také řadím mezi ostatní Pandy, tedy algoritmy, které mají vliv na základě určitých parametrů označit celý web za nevhodný.

Žádost o odstranění stránky, která porušuje autorská práva, se podává prostřednictvím formuláře na stránkách:

Pokud dostatečný počet žádostí bude vyhodnocených jako oprávněné, dojde k penalizaci celého webu, podobně jak je tomu u ostatních Pand. Tedy web nebude z indexu odstraněn, ale propadne se hluboko do supplement indexu, který slouží pouze když nemá Google dostatek kvalitních výsledků.

Doposud nebyly weby za obsah porušující autorská práva nijak penalizovány. Pouze stránka se závadným obsahem byly vymazána z indexu. Weby v této tabulce, by tak zanedlouho mohly opustit přední pozice v Google. Jestli to zvedne tržby filmovému a hudebnímu průmyslu těžko říct.

Závěr

Panda Pirát z pohledu SEO nemá moc cenu řešit. Kvalitní texty a multimédia neporušující autorská práva by měl mít v základu každý web. Stavět internetový projekt ať už magazín anebo eshop na kopírovaném obsahu je prostě nesmysl, který se dříve či později stejně vymstí. Kdo dělá obsah pro lidi může být vlastně spokojený.

Otázkou je jestli se nebude moct dát Panda Pirát využít či zneužít k oslabení konkurence. Vsadím se, že když vám někdo kopíruje kvalitní texty a obrázky z eshopu, určitě si najdete čas ho prostě po večerech napráskat. Pokud by se ukázalo, že to funguje mohl by nastat doslova zlatý věk “práskání”. No možná zas tak zlatý ani ne, protože u nás máme stále Seznam, přes který proudí velké množství nákupu chtivých BFU, ale rozhodně by to pomohlo. Posestřelovat nekvalitní eshopy, které vzniknou za odpoledne z kopírovaných textů a multimédii by rozhodně nikoho nebolelo.

No a pak je tu ono zneužití. Negativní SEO je zatím příliš sporné a většina lidí jej považuje spíše za zábavný mýtus. Ovšem pokud budete muset obhajovat každý obrázek a text? Jak vlastně bude nový Panda Pirát fungovat? Sestřelí váš web na základě prokázaných žádostí anebo jen při jejich zvýšeném počtu? No myslím, že to poznáme časem. Další přívlastek do rodiny Pand určitě budu sledovat.

Zdroje

[poll id=”160″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Přichází nová Panda”

  1. Koukám, že Pikachu je hitovka :-D No moc si ale ten systém nedovedu představit, resp. si myslím, že tam bude pak hodně manuální práce pracovníka googlu, který bude udání prověřovat, takže bych řekl, že tak jednoduché to nebude. A jen takové otázka do davu, jak na tom budou RSS agregátory?

  2. je možné že nastane hromadná penalizácia rôznych webov, z ktorých sa dá sťahovať a budú sa horšie hľadať rôzne veci na download alebo je tu druhá možnosť že sa iba trochu prečistí odpad na internete

  3. Osobne si myslim ze Google sa len snazi zbavit sa zodpovednosti sa to ze vedome na warez odkazuje.
    Priklad: hladam subor novy_film_dvdrip.avi Ked to dam do Google, da mi tam piratebay. Az ich Google zhodi vo vyhladavani na 50-te miesto, pravdepodobne mi na prve dosadi novy web s danym suborom na ktory sa zatial nestazovalo tolko ludi.
    Google sa riadi trhom, ked sa ludia pytaju na warez, bude im odpovedat warezom. On si meno pokazit nechce, len sa chce ochranit pred zalobami.

  4. První problém bude dokazování, protože Google je natolik debilní, že stále indexuje výš toho, kdo má lepší celkový rank a neřadí například duplicity podle data. Dokazovat tak autorství textu bude problém a názorně ve výše uvedeném by mohl kopírovač naprášit původního autora a ten by ještě dostal penalizaci.

    Druhý problém je ten, že Facebook je kradeného obsahu plný a Pinterest je vyloženě na vykrádání fotek založený. Pokud by to vážně mělo fungovat, tak ne warez, ale Pinterest bude první na dně supplementu :D

  5. Jak říkáš pokud někdo dělá kvalitní obsah tak se nemá čeho bát , myslím si že to bude ještě hodně zajímavý s tím “práskáním” a následnou obhajobou.

  6. Jestli to bude fungovat, tak se nůžky mezi výsledky Seznamu a Gooogle ještě více rozevřou. Už takhle je to na některé dotazy velký rozdíl. Fráze “pište weby pro lidi, ne pro roboty” se mi jeví čím dál víc jako mirkodušínovská záležitost … :(

  7. Hoď sem tlačítko pro nahlášení závadnosti a uděláme ti text pro 404m, jestli tě to vyhodí ze serpu. :-/
    nakonec bude jednodušší falešně práskat než vytvářet tisíce odkazů, které cílový web poškodí

Comments are closed.