Nekonečné plantáže linkfarem

Právě jsem měl zajímavý pokec s jedním člověkem. Chtěl si udělat jednu linkfarmu. Jeho představa byla poměrně SEO friendly. Má eshop na prodej nějaké zboží. Hodlal si na info doménách udělat 5 – 10 webů, které by měli rozsah do 5ti stránek a pojednávali by o nejhledanějších produktech. Samozřejmě by mezi sebou byly propojené a odkazovali na jeho web, kde se produkty dají koupit.

Popravdě to celé vypadalo poměrně nevinně. Vlastně na každém webu by byla jedna velká recenze rozdělená na 5 částí a z každé části by byl jeden článek o délce 200 – 300 slov. Co si budeme povídat, jako když své oblíbené hračce uděláte fan stránku. Pomineme li účel, tak v tom vlastně nebylo naprosto nic špatného. Jenomže to co chtěl vlastně udělat je jednoduchá podpůrná minisite. Co je tedy vlastně linkfarma?

No a koho jiného se na to v pátek večer zeptat, než našeho oblíbeného hosta Ga’s al Rhula profesora v oboru Mastery in dark art of SEO!

“Než celou mou skupinu přeřadili do Sekce 21/3, kde pomocí negativného SEO shazujeme weby a ničíme lidské životy, občas jsem se účastnil porad o budoucí podobě link farem. Měl jsem tak možnost poslouchat Starší, jak o nich diskutují.

Link farmy jsou na nákresech schválně představovány jako několik bublin, navzájem prolinkovaných, které jsou mezi sebou propojené a podporují hlavní web. Tento nákres pak převzali nový SEO šamani a SEO mágové. Dochází tak k chybné interpretaci, jak to celé funguje. Původní SEO šamani tyto nákresy používali jako vodítko pro vytváření nad-nultého bodu. Podle dávné legendy se totiž GPR na internetu ztrácí v takzvaných internetových černých dírách. Proto bylo nutné každé stránce dát už do začátku nějaký nepatrný GPR. Původní a opravdový SEO šamani uvažovali o možnosti tento GPR prach, jak jej nazvali, nechat vyrůstat na takzvaných farmách. No a aby mohl být sklizen, musel být samozřejmě prolinkován. A právě takhle vznikl pojem link farma.”

Ok takže teď už víte jaká je prapodstata link farem a k čemu jsou vlastně určeny. Pokud budou nějaké další dotazy, klidně je hoďte do komentářů. Pokud nebudou mít u Legie Stínů moc práce se shazováním webů, tak jsem si jistý, že nám Ga’s al Rhula opět půjčí, aby mohl zodpovědět některé vaše otázky.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Nekonečné plantáže linkfarem”

  1. OK. Je tedy vyse popsanych 5 – 10 podpůrných webů korektní seo technika, nebo je to dobre tak na BAN?

  2. Já myslím, že záleží na provedení…je asivíce typů linkovacích “koleček”…Třeba jeden můj web postihnutý nějakým tím zvířátkem je nyní jen na desetině zaindexovaných stran, než jich reálně má. Tj. vše funguje asi dále, ale musí se dle mého více tlačit na pilu…

  3. Ja nechapu proc skoro vsichni hledaji jak obejit princip razeni vyhledavacu (asi proto ze si mysleji ze ti na top pozicich to delaji taky). Zaklad je urcite obsah, ty minisites by meli obsahovat co nejvic / vic na strance spravne strukturovanejch informaci nez vsechny konkurencni weby. No a ty odkazy nejen ze musi byt prirozeny (anchory, deeplinky, ip, nonsitewide, narust v case – tim jsem u jednoho umele odkazovanyho webu pred par mesici fakt zascoroval – nasimuloval jsem graf navstevnosti pri linkovani z techcrunch;). Mnozstvi odkazu by mohl byt adekvatni k popularite tematu, pripadne neni od veci si nechat nejaky odkazovany prostor jako rezervu do budoucna.

    No a pokud to udelate takhle “ciste” tak zjistite ze se vam vyplati to vsechno delat na havnim webu / eshopu. Ziskate tim vic deeplinku, obsahu, zvysite pocet anchoru vedoucich na domenu a v neposledni rade tim obsahem a deeplinkama posilite pozice pro celou domenu. Nakoupit domeny, texty a registrace se v dnesni dobe opravdu uz nevyplaci…

    1. Beach Boy: někdo dělá minisite, aby pokryl u méně konkurenčních slovních spojení více prostoru na stránce s výsledky vyhledávání. Pak je tu třeba filtrace nefamily friendly témat k produktům, které prodává. Možnost propagace menším spamováním (tématická minisite vysvětlující nějaký pojem se lépe propaguje diskuzních fórech než položka v eshopu – menší šance na smazání odkazu). Většinou se jedná o specifické reklamní kampaně. Ono se ti snadno řekne sežeňte si X toho a Y toho každý měsíc, ale pokud nezkoušíš a nehledáš možnosti jak dělat linkbuidling každý den, tak ty možnosti ten člověk nevidí. Nezbývá mu než odkazy koupit, anebo si udělat minisite.

  4. Nu jasně, vše se jeví jako jedna velká pyramida. Prostě pomocí webů, které stojí za zlámanou grešli se sesbíral všechen PR a přelil se na hlavní web. To je linkfarma, nebo se mílím?

  5. Podle mě je potřeba rozlišovat mezi tím, co je smysluplný microsite a co je linkfarma, případně MFA. Bohužel si nejsem jist, že to dost dobře rozlišují vyhledávače. Opravdu kvalitní microsite by měl mít své místo ve vyhledávačích – pokud chcete produkt rozebrat, udělat videonávod, nějaké srovnání s dalšími produkty, apod. tak to logicky nemůžete dělat přímo na e-shopu, kde budete omezeni strukturou menu a funkčností celého řešení. Přitom pro vyhledávače by bylo velmi snadné rozpoznat MFA podle přítomnosti reklamy a linkfarmu podle přítomnosti odkazů. Naopak dobrý microsite by se dal poznat podle přiměřeného počtu odkazů opatřených nofollow atributem. Bohužel jsem zjistil, že řada MFA přežívá a řada kvalitních microsites zmizela kdesi v propadlišti dějin.

  6. Martin Kohout: ne každý má desítky až stovky tisíc na to, aby si nechal dělat e-shop na míru. A já bych byl rozhodně nerad, kdyby první místa patřila stránkám, co mají největší rozpočet a nikoliv nejkvalitnější obsah. A vůbec, proč by na prvních místech měly být e-shopy? Nedávno jsem chtěl s dětmi na nějaké hřiště, kde by bylo vyžití i pro mě – zadal jsem na Seznamu i na Google výraz “přírodní posilovna”. Schválně se podívej, co nabídne Seznam na první stránce za výsledky. Samé e-shopy s PŘÍRODNÍMI potravinovými doplňky prodávanými v POSILOVNÁCH. Krásně to ukazuje, jak komerční weby válcují ty nekomerční (které nemají na SEO) relevance nerelevance. Obsah tady těžce prohrál.

  7. Je samozřejmě lepší když minisite jsou z různých adres, ale stejně by bylo zajímavé vědět nakolik ovlivni rozhodování google když zjistí že všechny mninisite jsou z jedné IP.

  8. To je obecný problém. Třeba Pat z pasiveincome razí teorii, že minisites mají likovat na sebe vzájemně a na další kruh “lepších minisites”, kterými je obklopena hlavní strana. Jak je to s IP adresami, buh suď. Panda a podobné mrchy to můžou hodnotit taky, hlavně když má člověk gmail a gaccount, že :)
    Dost zajímavé je to teď u Seznamu. Hoši se asi pokusili také nějak zabojovat proti linkfarmám. Bohužel výsledek je opračný, na klíčová slova najednou nekvalitní weby skočily hore, zatímco stálice spadly dolů – i přes originální a kvalitní obsah. Denní debaty s hochy ze Seznamu, že provedou reindexaci – a nikde nic. Možná se algoritmy začínají stávat příliš složitými i pro své otce … ?

  9. Naprostou souhlasim s Michalem. Mam dojem ze samotni autori algoritmu se v nich zacinaji ztracet. I pres neustale zdokonalovani me zacinaji pripadat vysledky cim dal tim mene relevantni.

    A) vetsina produktu ktere zadam primo mi odkáží na heureku

    B) diky lokalizaci prakticky nenajde duluezite info ze zahranici a postupne i kvalitni Eshopy v CR (je mi jedno kde ma eshop sidlo)

    C) diky pameti hledanych slov nedokazu vyskocit z hledanych mnozin v pripade ze hledam neco obsahujici stejnou frazi jako doposud ale s jinym vyznamem. pr. hledam sampler s nazvem B52 v momente kdy zacnu hledat letadlo s timto nazvem vysledky jsou ovlivneny predchozim hledanim…

Comments are closed.