Zajímavý způsob jak určit cenu stránky

Pokud prodáváte anebo nakupujete menší projekty, určitě jste už nejednou byli konfrontováni s nereálnými požadavky protistrany. Nemusí se vždy jednat o přehnaně vysokou cenu. Například Petr Jeník se v jednom ze svých článků Nebuďte zoufalí. Neprodávejte weby za dvojnásobek měsíčního zisku! podivuje nad uvažování některých kupců.

Většina z nás by asi posuzovala cenu webu podle jeho návratnosti. Ti zkušenější si klidně připlatí, protože dokáží odhadnout potenciál, když do webu vloží své know how. Prostě klasika momentální výnos krát počet měsíců, plus potenciál, mínus rizika.

Další oblíbenou formou ohodnocení jsou ranky. Ty jsou opravdu super, když víte jak zpětné odkazy prodávat. Přiznám se, že mě osobně to nikdy moc nešlo. I když jak nad tím přemýšlím, můj nejstabilnější příjem, byl jednu dobu právě z prodeje odkazů. Jenže to byly neúspěšné minisite, kde mi bylo jedno jestli přijdu o ranky. Ranky prostě mohou k výsledné ceně rozhodně pozivitně přispět. Jak už jsem zmínil jsou lidé, co koupí web a do pár dnů na něm dokáží prodat odkazy na kvartál dopředu. Návratnost je pak jednoduché si spočítat.

A teď k tomu zajímavému způsobu. Brouzdám si tak internetem a hledám nějakou zajímavou novinku, co by jsem mohl publikovat na 404m anebo můj čerstvě oživený cn130, a narazím na nabídku prodeje webů. Chlápek prodává větší množství minisite, které nechce zveřejnit. No a cenu určuje podle toho, na jaké se nachází stránce na Google. Všechny údajně vydělávají a jsou dlouhodobě perspektivní. Cenu stanovil na 60 USD, první stránka, 50 USD druhá a 40 USD třetí. Zaměřením jsou EMD. Přiznám se, že o této zkratce slyším prvně, ale bude to zřejmě mít něco společného s finanční tématikou.

Co myslíte dala by se cena minisite/MFA určovat podle toho, kde se ve vyhledávači nachází? Popřípadě na jaká klíčová slova? Na jednu stranu mi to přijde zajímavé, na druhou víte jak to ve světě chodí. Prodejce může stáhnout po prodeji zpětné odkazy, anebo se Google zamyslí. V každém případě, když znáte pozice stránky ve vyhledávání, návštěvnost, počet přístupů rozhodně se s tím dá už počítat při návrhu monetizace.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Zajímavý způsob jak určit cenu stránky”

  1. Velice zajímavý způsob, jak odhadnout cenu webu. Ale přijde mi, že to není zrovna relevatní způsob a spíše majitel těchto stránek hledá co nejrychlejší stanovení ceny a následný prodej. U nás si myslím lidé dají větší práci se stanovením ceny webu.

  2. EMD = Exact Match Domain

    Čili předpokládám, že cenu určuje podle pozice ve vyhledávání na toto hlavní klíčové slovo.

    Jinak mi to přijde jako blbost, raději bych jako kupující cenu odvíjel od skutečných výdělků než od pozice ve vyhledávání. Tam pak totiž vstupují do hry další proměnné: kolik lidí daný výraz hledá a jak kvalitní ti lidé jsou (od toho se odvíjí CPC)

    Když už od pozice, tak rozhodně ne takto lineární vztah.

    Návštěvnost klesá s pozicí exponenciálně.

    Exponenciálně naopak roste náročnost danou pozici vybudovat (je relativně snadné dostat se ze 3. stránky na druhou, je mnohem složitější dostat se z 5. místa na 4.)

    Celé mi to tedy přijde jako nesmysl, případně jako vějička na nezkušené.

  3. O pozicích vypovídá návštěvnost, není proto lepší se řídit návštěvností? Kdysi na adsence (dva/tři roky zpátky) jsem měl vzoreček výdělku bez průběžné práce: kolik lidí návštěvníků za měsíc, tolik zisk v Kč za měsíc. A docela to fungovalo.

  4. To už mi dává větší smysl určovat cenu podle návštěvníků přicházejících z vyhledávače než z pozice v SERPu.
    Každopádně bych cenu určoval podle aktuálních výdělků, stability výdělku a jeho zdroje, ranků a návštěvníků + samozřejmě osobní odhad rizik a potenciálů.

  5. To Miškin: Nebylo to spíše : kolik lidí denně, tolik x 1-2 zisk Kč měsíčně? Nebo to tehdy bylo o tolik lepší?
    Pokud je vztah mezi náročností a pozicí exponenciální, tak bych raději kupoval ty za 60$ a ostatní nemají smysl.
    Stejně bych chtěl ale vidět texty a zjistit proč weby dané pozice zaujímají.

  6. imho to zmysel dava, najma pokial su to EMD, vytvorenie jedneho stoji cca 40$ (ceny co si za to pytaju rozne indvidua), takze 60$ za stranku na prvej strane je fer ponuka – odhadom je to tak rocny zisk…

  7. Heh, pěkný článek. Zrovna prodávám jeden svůj prastarý web :D. Ale to hodnocení mi přijde bláznivé. Stačí nějak web poškodit, smazat odkazy, které na stránku vedou (a třeba je vlastní) či delší výpadek a stránka je v háji. Tím pádem i celá její hodnota. Spíš bych bral cenu podle její dlouhodobé výdělečnosti. To je dle mého jediný dobrý faktor… i když se o to nezajímám.

  8. Nezdá se mi jako dobrý, určovat hodnotu webu podle pozice ve vyhledávači.

  9. Tak jen pro příklad – prozkoumal jsem teď 6 vlastních EMD, co jsou na první stránce US-Google. Rozdíly v měsíčních výdělcích jsou až o 3 řády (tisíce vs. koruny).

    O stejné 3 řády se bude lišit i jejich skutečná tržní hodnota.

    To mi přijde, že i házení šipek na terč by bylo pro určení hodnoty webu přesnější…

  10. Odhad ceny webu podle výdělku, souhlasím s Carl114 , např. kolik by vydělalo adsense na místo odkazu.

  11. Miškin: Môze to byť tak, aj nemusí. Mal som dva weby s podobným počtom zobrazenia AdSense reklamy (a teda aj návštevnosť), ale zárobok bol úplne iný. Ja myslím to bolo rozdielnym obsahom.

  12. Me to prijde jako hloupost. Jednak by musel uvest klicova slova, jejich konkurenci a hledanost. A dalsi vec je personalizace vysledku a jejich servirovani na zaklade GEO.

Comments are closed.