Rozpandujme si události posledních dnů

Včera Google zamíchal pořadím výsledků více než obvykle. Pozornost tak na sebe strhl můj včerejší článek o nově vypuštěné Antispam Pandě. Popravdě si nejsem zcela jistý jestli právě boj s black hat SEO praktikami mohl způsobit proházení pozic. Zkusil jsem si tak dohledat významné SEO události posledních dnů, které se vážou ke Google. Závěry pak můžeme zkusit dát dohromady společně.

  • pár dní před 18.4.2012 – Některé stránky z nepochopitelných důvodů padají dolů. Začíná se spekulovat, že za to může Moc SEO Panda (prostě penalizace za příliš náruživé SEO).
  • 18.4.2012 – Matt Cutts a Google’s web spam tým vydávají tiskové prohlášení o chybě, kdy jejich nová úprava algoritmu omylem označila některé stránky za parkované domény. Důvodem prý bylo příliš málo obsahu na stránce.
  • 19.4.2012 – přepočet Panda Farmera viz. zpráva z 26.4.2012
  • 23.4.2012 – Na twittru se objevuje zpráva o aktualizaci Panda Farmera. Podle výpočtů bylo zasaženo 1,6% vyhledávacích dotazů.
  • 24.4.2012 – Po celém světě se začínají šířit zprávy o změnách pozic a stížnosti nespokojených majitelů stránek.
  • 24.4.2012 – Na oficiálním Google Webmaster Blogu se objevují informace o Antispam Pandě.
  • 25.4.2012 – Na searchengineland.com vychází článek o posledním update Panda Farmera. Podle jejich statistik a výpočtů byly nejvíce zasaženy stránky, které agregují informace, tiskové portály a Heavily-templated web sites (?) .
  • 26.4.2012 – Matt Cutts na svém twitter profilu oznámil, že k přepočtu Panda Farmera došlo už 19.4.2012.

Takže když si to shrneme. Současný výkyv může být klidně kombinací Panda Farmera a Antispam Pandy. Dále nevíme kolik toho vlastně u nás Antispam Panda zasáhla. V Polsku to mělo být údajně až 5% vyhledávání. U ČR těžko říct. Přeci jen většina z nás optimalizuje pro Seznam. Ignorujeme varovné signály jako je penalizace GPR, protože máme Srank. Teď se to prostě jen mohlo projevit. Navíc je příliš brzo na nějaké větší posuzování. Klidně právě teď může docházet k celkovému přepočtu naprosto všeho. Osobně jsem si myslel, že se přepočítává Google Page Rank. A to čeho jsme svědky je jen Google dance.

Jestli máte nějaké další zajímavé info dejte vědět do komentářů.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Rozpandujme si události posledních dnů”

  1. Opravdu je to zatím velmi zajímavé. Na jednom webu to začalo mít nesmyslně rádo starou strukturu tagů (kdysi mylně vytvořenou) a také archivy a kategorie a na články to kašle. Na jiném to naprosto losově vypouští jedny články a druhé nechává. A další jsou nedotčeny. Při tom vše je děláno velmi podobným stylem bez nějakého přehnaného používání klíčových slov. Obecně co jsem se tak koukal tak zatím dokonce velmi často, pokud jde o články čili reálný obsah, tak google jako by penalizoval vůbec užití hledaného slova – což vytvoří absurdní situaci, kdy bude nutno dělat články pod google, kde klíčové slovo bude jen v nadpisu :) Naprosto opačné od toho co deklarují. Holt čeština je prevít.

  2. Ach a ještě jeden zajímavý faktor, pokud to není jen skákání, tak to vypadá, že Google odstraňuje “starý” obsah a nahradí ho novějšími články – bez ohledu na to jestli starý je naprosto čistý. Mé domény založené nejpozději před půl rokem jsou naprosto bez jakýchkoliv negativních posunů.

  3. Ja si prozatim polepsil. Zadne zavery ale nedelam, u tehle zmen je vzdy lepsi par dnu – tydnu pockat a az pak neco resit.

  4. Jsem rád, že v tom nejsem sám. Od té doby co začala Panda řádit padám pořád dolů. Je jasné že za to může nekvalitní linkbuilding, ale přece někde se to zastavit musí.

  5. Jsem zvědavý, zda se budou výsledky nějak měnit. Pokud bych měl brát náš pád v souvislosti “přeoptimalizace”, tak by to pak znamenalo, že pokud bych chtěl někoho poškodit, udělám si stránky neválné kvality a budu ve velkém rozsahu odkazovat na konkurenci.
    Principiálně pokud se google nějaké odkazy nelíbí, tak je má ignorovat. Jak mohu ovlivnit odkazy na cizích stránkách?

    A hlavně nevím, co teď? Čekat, že se něco změní. Je vůbec nějaká šance k návratu původních výsledků? Je nějaká rada ze zahraničí?

    Děkuji

  6. Moje weby jsou na tom u Google docela v pohodě, ty hlavní MFA jdou dokonce nahoru. Je fakt, že stejně jako u Mika i moje domény jsou docela mladá a obsah je taky čerstvý.

  7. Další obecný postřeh. Linky v či u článku, bez ohledu na to jestli jsou nekomerční a relevantní a jen okazují stylem wiki na jiný text doplňující to co je v článku (píšete návod a nechce se vám rozepisovat výrobu nějakého polotovaru co už popsal někdo jiný) můžou být docela problém. A to překvapivě pro obě strany – zjistil jsem že jsem nechtěně sestřelil pár cizích textů, které jsem si vybral protože byly vysoko v google na dotaz co jsem chtěl doplnit (a dnes už nejsou).

    Jestli tohle zůstane, tak část SEO specialistů se začne měnit na antiSEO útočníky pro dosažení původního efektu. Ale právě protože tohle bylo předpovídáno, tak předpokládám, že Google ještě něco poladí a pozmění v těch výsledcích, zdá se mi hodně nepravděpodobné, že by s touto opcí nepočítal.

  8. Zatím mi to tak horký nepříjde, něco kleslo, něco naopak stouplo. Spíše to opět potvrzuje až nebezpečnou závislost na jednom vyhledávači. Nicméně alternativy moc nejsou.

  9. Čerstvý obsah jde nahoru a weby, na které nebyl dělaný agresivní linkbuilding jdou vzhůru. Vše mezi tím většinou šlo dolů.

Comments are closed.