Jak funguje Google našeptávač – Google Suggest

Google našeptávač přímo ovlivňuje to co lidé hledají. Stává se tak mocným nástrojem, který může ovlivnit SERP. Zvláště u lidí, kteří původně chtěli hledat něco jiného, ale díky nápovědě si vyberou něco jiného. Jak ale celý ten proces vlastně funguje?

Naprostým základem je počet hledání fráze. čím více je daná fráze hledaná tím má větší šanci dostat se na seznam takzvaných Google Suggest. Pokud je slovní spojení hledáno, ale ještě nezaručuje, že se automaticky bude nabízet všem uživatelům. Musí totiž projít řadou filtrovacích opatření.

Řazení

Výsledky řazení Google Suggest nejsou podle počtu hledání, jak by se na první pohled mohlo zdát. Rozhoduje totiž takzvaná popularita. Bohužel toto téma oplývá tajemství.

V každém případě mimo popularitu je tu ještě freshness layer. Jedná se o ovlivnění našeptávače aktuálními událostmi. Náhlým výkyvem v počtu hledání, který jasně poukazuje na to, že se něco děje. Zřejmě na ní bude mít vliv i služba Google news. Pokud se něco velkého stane, je velice pravděpodobné, že Google bude chtít pomoct lidem najít co hledají, aniž by to přesně věděli. Neovlivní se jen přímo jedna fráze, ale i fráze s tím spojené. Například jména lidí anebo okolí.

Popularita ale nic nezmůže oproti Personalized searches neboli personalizované hledání. Pokud jste přihlášení ke Google službě, výsledky vašeho hledání jsou ovlivňovány vašimi zájmy, oblíbenci anebo kamarády.

Oprava pravopisu

Google si u své služby Google Suggest dává dobrý pozor na pravopis. Výsledky jsou do velké míry kontrolovány. Zkuste si zadat do vyhledávání třeba frázi VáclavHavel. Jméno našeho prezidenta našeptávač automaticky opraví. Podobně pomůže i s víjmenovaná slova.

Geografické cílení

V USA se liší výsledky našeptávače u komerčních frází doslova město od města. U nás to tak horké nebude, ale vsadím se, že by jsme nějaký ten příklad opravdu našli. Například mě se objevuje na slovo autopůjčovna návrh na slovní spojení autopůjčovna České Budějovice. Podle IP adresy se připojuji přes Tábor. Co máte schválně vy?

Filtrování výsledků

Svoboda slova vs etika a zákony. Toho už si užil Google víc než dost. Popravdě zrovna našeptávač nabízí víc než dost příkladů, co dokáže člověk vymyslet. Na konci článku najdete malou ukázku.

Ochrana před nesnášenlivostí

Co rozhodně neprojde je cokoliv, co je spojeno se základní listinou práv a svobod. Takže když napíšete Nemám rád, našeptávač vám nabídne lidi, děti, trpaslíky, šmouly anebo facebook. Žádné etnikum tam ale nenajdete. Podobně fungují i fráze nesnáším.

Konkrétně filtr chrání před nesnášenlivostí:

  • rasy a etnikum
  • barvy
  • národnosti
  • náboženského vyznání
  • postižené
  • gender a genderovou orientaci
  • lidi různého věku
  • veterány

Soudně vymahatelné škody

Google blokuje některé fráze protože často musel čelit žalobám za “nevhodné” našeptávání. Dává si tak pozor aby nápovědy jako podvod anebo podvodník nepokračovaly názvem firem anebo osob. Na druhou stranu obecné fráze jako podvody na aukru toleruje. Otázkou je zdali mu to firma povolila, anebo existuje nějaký vnitřní předpis, kde jsou hranice.

Soudy s Google v tomto ohledu jsou poměrně časté. Zvláště kombinace jména člověka s nevhodným slovem. Většinou vychází Google v vítězně, protože existují metody jak z výsledku našeptávače slovní spojení vyřadit.

Kontroverze

Mimo poškozujících a nelegálních slovních spojení jsou tu i kontroverzní fráze. Například, když zkusíte zadat slova jako rasismus, křesťanství anebo islám je našeptávač očividně pročištěn od nevhodných frází. Vyhýbá se daleko víc frázím, je ale problém často poznat, kdy jsou výsledky opravdu natolik zmanipulované.

Ochrana před warezem a obsahem pro dospělé

Google má na stahování nelegálních souborů určitě svůj podíl. Bez něj by se některé písničky nedaly dohledat na zapadlých warech fórech. Na druhou stranu ale proti warezu celkem usilovně bojuje. Velká warez fóra a stránky na sdílení obsahu často nefungují v kombinaci s názvem filmu.

Fráze s obsahem pro dospělé budete rovněž hledat těžko. Tedy pokud nepoužijete slovní spojení, které zatím Google nezná.

Závěr

Pokud budete plánovat nějakou virální kampaň, která bude reakcí veřejnosti mít sílu ovlivnit fungování služby Googel Suggst,  dejte si pozor zvláště na zmíněné filtry. Pro nás ostatní je tento článek spíše shrnutím zajímavostí a informací.

 

Pár ukázek ze služby Google Suggest

 

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Jak funguje Google našeptávač – Google Suggest”

  1. Autopůjčovna:
    praha, praha 4, alimex, praha 5,praha 6, brno, praha 10, golem, ostrava, sixt

    Jinak zajímavý článek, Díky

  2. ad cenzurování warezu – jedině dobře, ale v kombinaci nazevFilmu :site:oblibenewarforum se to nedotklo a funguje to stále.
    ad cenzury jmen atd. občas se dočtu, že někdo vysoudí na googlu nějakou částku za to, že našeptávač našeptával nehezké věci k jeho jménu.

    Ad manipulování: nelíbí se mi a proto na našeptávač nedám a nepoužívám jej (striktně)

  3. Když si pročítám tento sáhodlouhý článek, tak si teprve uvědomuji, kolik celkem zbytečného úsilí musí Google, ale také zřejmě Seznam a jiné vyhledávače vyvinout, aby se náhodou jakkoli nedotkli nějakých fanatiků či skupin, které by je pak honili po soudech o tučné odškodné. Škoda peněz na vývoj tímto směrem, když za ně mohl být zase o chlup lepší vyhledávač.
    V Číně a na východě vůbec si asi musí dávat obzvlášť bacha.

    PS: Autopůjčovna Zlín, UH, KM

Comments are closed.