RE: Nastal čas návratu katalogů? – Hra na policajta a zloděje

Miloslav Ponkrác se trochu rozepsal pod článkem Nastal čas návratu katalogů? Přišlo mi škoda to nezveřejnit jako samostatný článek.

Já myslím, že je to klasická hra na policajta a zloděje.

Prostě jsou dvě strany, obě se zdokonalují. Staré taktiky loupeží jsou hned prokouknuty, protože policajti jsou dále. Staré metody vyšetřování nenaleznou žádné zloděje, protže zloději jsou také dále.

Spíše končí starý internet, který byl postaven na heslu „všichni se chovají slušeně, nikdo nezaneužívá žádné výhody“. Tak vznikl internet na univerzitách.

Pak se objevili ti, kteří si přihrávají výhody. Na mailu se objevil spam, na vyhledávačích SEO, na webových stránkách podvodné stránky, autor webu 404m.com zase cizopasí na reklamě, atd.

Potentoval to Google – zvolil algoritmus PageRanku, který je velmi ovlivnitelný zvenčí. Funguje báječně, pokud nikdo o něm nic netuší. Takže dnešní rakovinné přebujelé SEO je vlastně vina Google. Prosadil celosvětově velmi zranitelný a křehký algrotimus Pageranku. Proto také nebude součástí příštího desetiletí internetu, pokud algoritmus nezmění zcela, což evidetně nemá v úmyslu.

Prostě se objeví další evoluce. Další vyhledávač může být katalogově založeny, ale dříve, nebo později se po spirále vrátí věci do stejné roviny. Nějaký další vyhledávač – a nebude to nejspíše Google, ale dnes nějaký neznámý človíček realizuje (píši realizuje, protže vymyslet to není až takový problém) lepší vyhledávací algortimus. A nebo možná horší, ale jeho parametrem bude odolnost vůči dnešním metodám SEO a odolnost vůči budoucím metodám SEO v rámci řekněme příští pětiletky.

Tak jako skončila éra vyjhledávače AltaVisty, tak skončí éra vyhledávače Google a přijde éra dnes neznámého budoucího šampióna.

Celý problém je v křehkosti PageRanku algoritmu. A zároveň v dobrých výslůedcích, který tento algoritmus dává.

Ostatně Google podle mého názoru už stejně je polokatalog a ručních zásahů, kteří dělají uvnitř Google je podle mně tolik, že bychom se divili.

Je to jen hra na zloděje a policajty. Pagerank byl zabacilován, přemožen a dříve nebo později bude vývojem překonán. Možná přechodné stadium bude katalog, ale určitě bude následován automatickým vyhledáváním, jen podle chytřejšího – a hlavně vůči dnešnímu SEO imunního algoritmu (to slovo “dnešnímu“ je hodně důležité).

Miloslav Ponkrác


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “RE: Nastal čas návratu katalogů? – Hra na policajta a zloděje”

  1. Velice zajímavý a hodnotný názor od Pankáce. dovolím si nesouhlasit s koncem názoru. Myslím si, že hra na policajty a zloděje bude trvat, akorát vyhledávače se stanou samoseřiditelné (nastavování váhy jednotlivým “signálům”) podle aktuální situace.

  2. To jsou nesmysly, co píšeš…

    Potentoval to Google… Pamatuješ si dobu před ním, nebo jsi ještě tahal kačera po dvorku? Pamatuješ Altavistu, o které píšeš? Hotbot, Lycos? Dostat se k relevantním informacím před Google bylo dobrodružství. Jen si zkus představit, že by sis zakázal používat vyhledávač a hledal informace jen přes katalogy. Přestane tě to bavit za deset minut ;)

    Idea katalogizovaného webu tu samozřejmě byla už dávno a ještě tak nějak přežívá – DMOZ. Jenže ten projekt už je v podstatě mrtvý. Každý den vzniká takové množství webů, že není možné je všechny nějakým způsobem zpracovat. A katalog se prostě musí dělat ručně, jinak bude v mžiku zaplevelen spamem.

    Že Google (a každý vyhledávač) dělá ruční zásahy je jistě pravda, jenže to dělá jen v nutných případech. V katalogu to musí udělat vždy. Tedy já v budoucnost katalogů nevěřím. Stejně tak nevěřím v SEO imunní algoritmus. Vždycky se dá metodou pokus – omyl přijít na to, co algoritmus rád má a nemá, protože to je jen algoritmus.

  3. … a pochopitelně na tom vždy nejlíp budou ti co se nesnaží vyhledávače neustále ojebávat:-)

  4. Velmi zajímavá myšlenka, ale ať nad tím přemýšlím jakkoli dlouho, nemohu souhlasit.

    Český internet je rozdělen na dva tábory.

    Tábor první používá vyhledávač Seznam.cz, který je v češtině a průměrnému uživateli internetu poslouží až nad rámec. Výsledky, které vrací jsou v drtivé většině případů v češtině a uživatelům to stačí. Seznam využívají nejvíce ti, kteří se pohybují jen na českém internetu.

    Druhý tábor okupují ti, kteří se chtějí vymanit z českého internetu a “moudra” a znalosti hledají spíše na zahraničních webových stránkách. Ti využívají Google.

    Je PageRank a vyhledávací algoritmus dokonalý? Určitě ne… Je dokonalé Yahoo? Bing? Těžko…

    Bavíme se zde o (na celém světe) dominantních vyhledávačích, které si drží svou pozici. Každý funguje jinak, ale každý má své příznivce.

    Největším hráčem je však velký G. Proč? Je to jednoduché, Google na svém zdokonalování pracuje neustále. Bezpočet odborníků pracuje na analýze, návrzích a zlepšování celé dny.

    Google musí na dotaz vracet relevantní výsledky. Jednoduše musí, protože kdyby tomu tak nebylo, lidé by jej přestali používat. Peníze (opravdové spousty peněz) z reklamy a dalších aktivit by se přesunuli na jiného nejsilnějšího koně. A tohle si Google nemůže dovolit. Proto platí tolik odborníků, proto se pořád na zdokonalování pracuje.

    Dokáže někdo přebít Google? Těžko říct… Jaká je pravděpodobnost, že mu někdo vyfoukne jeho místo? Dle mého názoru mizivá…

    Google dělá neustálé pokroky. Ano, místy jsou omezení a změny až nepochopitelné. Ale bohužel, nikdo z nás si ani nedovede představit, jaké to je “vést válku s celým světem”. Navíc potom s dalšími miliony SEO expertů, kteří se na algoritmus snaží neustále vyzrát.

    Přesto je jeho pozice dominantní, Google vydělává obrovské peníze a také si je chce udržet – proto se snaží (a bude se snažit i nadále), aby byl algoritmus co nejkvalitnější a jeho uživatelé byli spokojeni.

    Podle mě je jisté jedno – snahy o to, jak se dostat Googlu (i jiným vyhledávačům) na kobylku, jsou jen krátkodobá, slepá řešení, která stejně vyústí jen v jedno – další snahy…

    Web stejně (at se říká cokoli) vždy patřil, patří a patřit bude těm, kteří generují hodnotný a unikátní obsah, který lidi zajímá a pomáhá jim. Ať už je to samotný blogger (který neparazituje na reklamě, ale chce dostat také nějakou odměnu za svou tvrdou práci) nebo nadnárodní společnost, která si tímto dělá vlastní reklamu…

  5. Děkuji za tu čest. :-)

    „Největším hráčem je však velký G. Proč? Je to jednoduché, Google na svém zdokonalování pracuje neustále. Bezpočet odborníků pracuje na analýze, návrzích a zlepšování celé dny.“

    V tom případě máme nejlepší a nejbohatší stát, protože na zdokonalování našeho státu pracuje neustále čím dál větší počet politiků, státních úředníků.

    „Google musí na dotaz vracet relevantní výsledky. Jednoduše musí, protože kdyby tomu tak nebylo, lidé by jej přestali používat.“

    No a to se pomalu stává. Relevantnost výsledků Google se neustále zhoršuje. Právě díky mohutnému SEO a díky křehkosti PageRanku.

    Je jen otázkou času, kdy překročí tu pomyslnou hranici, za které nastanou důsledky, které jste popsal za „kdyby tomu tak nebylo“.

    „Dokáže někdo přebít Google? Těžko říct… Jaká je pravděpodobnost, že mu někdo vyfoukne jeho místo? Dle mého názoru mizivá…“

    Jste ochotný se vsadit? Já tvrdím, že za pět let uvidíme trosky bývalého impéria Google.

    Vždyť právě armáda SEO lidí rozkládá Google. Stokrát nic umořilo osla – to bude jeho problém.

    Algoritmy Google, ať jsou jakékoli, jsou křehké, a relevantnost výsledků je horší měsíc od měsíce.

    „Google dělá neustálé pokroky. Ano, místy jsou omezení a změny až nepochopitelné. … Navíc potom s dalšími miliony SEO expertů, kteří se na algoritmus snaží neustále vyzrát.“

    A prohrává. Po malých kouscích a po malých bitvičkách.

    Právě významnost Google a jeho vliv a moc na finance v mnoha firmách znamená, že je obrovská armáda lidí, kteří ho mají zájem obelstít.

    „Přesto je jeho pozice dominantní, Google vydělává obrovské peníze“

    V přítomnosti, ale to neříká nic o budoucnosti.

    „Web stejně (at se říká cokoli) vždy patřil, patří a patřit bude těm, kteří generují hodnotný a unikátní obsah, který lidi zajímá a pomáhá jim.“

    Tomu opravdu věříte?

    Google je křehký jako celek.

    Jeho vyhledávací algoritmus neunáší soustředěnou přesili útoků SEO, a řada lidí jsou odborníci i na vyšší úrovni, než jich je v Google.

    Nicméně předpověď, že Google se cca za pět let složí plus mínus vychází z toho, že je křehký i svou monetizací. Ačkoli Google generuje mnoho projektů, peníze má de facto pouze z vyhledávače a návazných služeb.

    Jakmile bude mít problémy s vyhledávačem, je v háji i finančně.

    Trochu se mu zadařilo s Androidem, ale nejsem si jist, zda by ho to finančně uneslo, podle mě nikoli ani trochu.

    Žádní odborníci zatím nezměnili fyzikální zákony. Ani v Google se odborníkům pravděpodobně nepodaří změnit hodnotu gravitační konstanty ani změnit křehkost PageRanku (který je objektivním, na chytrosti odborníků nezávislým zákonem a faktem).

    Google udělal to, že začal více tajit, jak funguje vyhledávač i hodnoty Ranků. To je mu ovšem už k ničemu, protože odsimulovat a odhadnout se dá mnohé. I řada nastavení uvnitř černé skříňky zvané Google.

  6. „Potentoval to Google… Pamatuješ si dobu před ním, nebo jsi ještě tahal kačera po dvorku?“

    Pamatuji si dokonce dobu, kdy neexistovalo HTML ani web. Není to zase tak dávno. Jako dodnes si pamatuji dobu, kdy jsem poprvé ohromen četl v časopise o vynálezu WWW a HTML.

    Ono totiž neexistuje WWW ani HTML nijak zvlášť dlouho. A v masovém podání ještě kratší dobu.

    Dokonce pamatuji dobu, kdy neexistovalo ani windows a seděl jsem u unixu.

    „Pamatuješ Altavistu, o které píšeš? Hotbot, Lycos? Dostat se k relevantním informacím před Google bylo dobrodružství.“

    Zkuste hádat.

    Ve skutečnosti se v době AltaVisty bylo dostat k informacím snadnější, než dnes.

    Protože internet nebyl zadělaný tunami komerčních exkrementů ani bilióny reklamních banerů. Stránek bylo mnohem méně a byly daleko více OBSAHOVĚ cennější.

    Stránky necílily na klíčová slova, nepsaly téměř reklamní texty, a hustě odkazovaly na jiné, cenné a užitečné stránky jen tak z radosti a upřímné snahy autora nabídnout kvalitní jiné stránky, které našel jinde.

    Shrnu to: Obsah byl tehdy tvořen pro člověka. Odkazy a linky se odkazovaly na věci užitečné pro člověka, ne pro googlebot. Linky měly za cíl ukázat lidem něco pro ně užitečného, nikoli análně podkuřovat hodnotě ranku pro google.

    Ve skutečnosti něco najít bylo daleko snadnější, než dnes. Protože dřív sice nebyl google, ale zato chyběl dnešní balast, kterým 99,99 % dnešního internetového obsahu je. (Pro jistotu znovu vyjmenovávám balast: copywriterské texty, komerční sdělení, reklamy, prázdné stránky bez obsahu nebo s obsahem pro nikoho, stránky, které existují jen pro zvyšování hustoty klíčových slov, MFA weby, a mnohé další).

    A to je ta evoluce. Dříve byla jiná doba. Tehdy jsem užitečnou stránky s tím co jsem hledal našel daleko snadněji než dnes – a to i před Googlem.

    A zároveň jsem věděl, že jednoho dnes tenhle balast přijde. Zákonitě.

    Když přišel Google, vyhledával fantasticky. Mnohem lépe než dnes. Navíc, na rozdíl od dnešního stavu, kdy odhadem 95 % webových stránek není vůbec v indexu Google a přes Google je nenajdete, tehdy Google indexoval prakticky vše.

    „Idea katalogizovaného webu tu samozřejmě byla už dávno a ještě tak nějak přežívá – DMOZ.“

    Možná by bylo dobré přidat kontext. Daný příspěvek, který se stal článkem jsem psal jako reakci na jiný článek, kde se obhajoval katalog.

    Já jsem jen napsal, že katalog může být pouze přechodné období, ale základem vždy bude automatizovaný fulltext.

    „Že Google (a každý vyhledávač) dělá ruční zásahy je jistě pravda, jenže to dělá jen v nutných případech.“

    Mám podezření, že frekvence ručních zásahů v Google je enormní.

    Miloslav Ponkrác

  7. Doporučuju nezapomínat ještě na tu třetí skupinu lidí kteří vyhledávače téměř nepoužívají. Informace čerpají ze svých oblíbených stránek či obchodů a co tam nenajdou tak jakoby neexistovalo…

  8. Mno, že bych opět hledal přes katalogy, to si opravdu nedovedu představit. Ale na druhou stranu je pravda, že 90% informací co potřebuji, najdu na 10% stránkách.. že nejvíc čtu lupa, zive, idnes… ale k tomu katalogy potřeba nejsou.

  9. Podle mě si už Google dělá s pomocí PR ze SEO “odborníků” jenom srandu. Říká jim, že na SERP nemá valný vliv, ale mágové mu nevěří. Na druhou stranu ho stále zveřejňuje, i když by nemusel. Pokud s ním někdo obchoduje, pak mu ho srazí, i když patrně pouze tu zveřejňovanou hodnotu. Tím mu zabrání v obchodování, jinak se nic neděje. Řada stránek tím však ztratí pro majitele smysl …
    Na to, aby stránky byly postiženy v SERPu, musíte dělat mnohem horší věci. A hlavně současně musíte mít obsah srovnatelný s odpadkovým košem.

    Tím vším jsem chtěl říct, že Google určitě na PR nestojí, takže jeho ovlivnitelnost ho neohrožuje. Pokud je navíc ochoten a má dost zdrojů na dělání ručních zásahů, tak to je přesně ta přidaná hodnota, co ho odlišuje od ostatních. A na závěr, rozhodně to je firma, která se inovací nebojí.

  10. „Říká jim, že na SERP nemá valný vliv, ale mágové mu nevěří. Na druhou stranu ho stále zveřejňuje, i když by nemusel. Pokud s ním někdo obchoduje, pak mu ho srazí, i když patrně pouze tu zveřejňovanou hodnotu. Tím mu zabrání v obchodování, jinak se nic neděje. Řada stránek tím však ztratí pro majitele smysl“

    Z toho co jste napsal lze vyvodit dva závěry. První je, že pouze člověk na hlavu padlý by obhajoval text, který jste napsal, protože si logicky protiřečí.

    1) Pokud by Google opravdu nezávisel na PR, pak je na palici, když Google za obchodování s PR trestá. Pak by byl buď Google sadista, nebo psychopat opájející se vlastní mocí, protože trestá za něco, co ho (údajně podle vlastních slov) nepoškozuje – totiž ovlivňování PR.

    Druhá věc je, že v textu jste sám odpověděl, jaký je problém Google. Jestliže má moc a reálně jí uplatňuje nechávat libovolně vyhladovět kohokoli z podnikatelů – tak si tím posiluje armádu miliónů lidí, kteří budou chtít Google pochoopit, poznat, ovlivnit a předejít tomu. A na to Google dojede.

    „Na to, aby stránky byly postiženy v SERPu, musíte dělat mnohem horší věci. A hlavně současně musíte mít obsah srovnatelný s odpadkovým košem.“

    Ani jedno ani druhé. Na to stačí jedna ze dvou věcí:

    1) Nedělat SEO a dělat pouze kvalitní stránku s kvalitním obsahem. – Už za to vás Google šoupne někam do neviditelna.

    Vím, o čem mluvím. Protože pozice na Google je mi vcelku dost šumák a tak jsem prostě dělal kvalitní stránky pro cílovou skupinu.

    Přes spousty odkazů Google indexoval nové stránky klidně s 3/4 ročním zpožděním. A to přestože tam denně browsil s googlebootem. Na jiných vyhledávačím se objevovaly velmi bryskně.

    „Tím vším jsem chtěl říct, že Google určitě na PR nestojí, takže jeho ovlivnitelnost ho neohrožuje.“

    Tak proč Google penalizuje za odkazy? Proč stále závisí pozice stárnky na počty odkazů na ní vedoucích? Atd.

    Zřejmě máte něco ve výpočtech špatně.

    „Pokud je navíc ochoten a má dost zdrojů na dělání ručních zásahů, tak to je přesně ta přidaná hodnota, co ho odlišuje od ostatních.“

    A nebo poslední zoufalý pokus, jak zachránit nefunkčnost automatiky. Na to bych si vsadil víc.

  11. Tyto rozpory, které jsem sám uvedl, vysvětluji hned první větou:
    “Podle mě si už Google dělá s pomocí PR ze SEO „odborníků“ jenom srandu”

    Pokud by mu to opravdu vadilo, přestane PR zveřejňovat (nebo skončí s jeho aktualizací, prostě cokoliv, co bude mít za výsledek jeho nepoužitelnost).

    Já jako uživatel vyhledávání nemám špatnou zkušenost ohledně vyhledání stránek, které potřebuji, a které přitom nemají nijak vysoký PR.

  12. „Tyto rozpory, které jsem sám uvedl, vysvětluji hned první větou: „Podle mě si už Google dělá s pomocí PR ze SEO „odborníků“ jenom srandu““

    Jinak řečeno, jen tak pro srandu někomu ničí stránky a jejich návštěvnosti?

    „Pokud by mu to opravdu vadilo, přestane PR zveřejňovat (nebo skončí s jeho aktualizací, prostě cokoliv, co bude mít za výsledek jeho nepoužitelnost).“

    Myslím, že Google nikdy skutečné PR nezveřejňoval. To co vydával/á ven jsou osekané a upravené hodnoty, které jen částečně a neúplně korespondují s tím co používá Google vyhledávač.

    Tedy jinak řečeno:

    zveřejněné PR = matematická_funkce(skutečné PR) + falešná_informace

    Tedy Google si nikdy ze SEO nedělal srandu, jenom měnil matematickou_funkci a falešnou_informaci.

    Proto také mate lidi, kteří na zveřejněné věci od Google spoléhají. Uvnitř Google má stále PR vysokou váhu, ale to skutečné PR, které Vy se přímo nedozvíte, ale je možné ho občas odsimulovat měřením na jeho reakcích.

    Jinak pod tímto článkem už dále reagovat nebudu.

  13. PR má stále nějaký ten význam v Google, mám to odzkoušené na jednom ze wvých webů kdy to po aktualizaci PR kapku poskočilo o nějaké ta místa… ale jsou tu i jiné faktory a tím nejdůležitějším je obsah a hezký kód..

  14. Absulutne nechapu o cem tu diskutujete :) (mysleno v dobrem slova smyslu)
    Podle me jsou katalogy na prd si myslim ja(nejsem az tak zbehly co se tyce www),ale vim ze stranky zaregistrovane do ruznych katalogu nemelo pro me a me stranky zadny vyznam,zadne navstevy stranek z katalogu odkazujich,a to mam web s tematem ,ktery neni zas tak rozsiren,ale lide ho vyhledavaji,a nejvice pristupu mam stejne z Google mizive procento ze seznamu

Comments are closed.