Ochrana obsahu, před nevhodnými uživately

Včera se mi zdál celkem drsný sen. Spíš by se dalo mluvit o noční můře. Někomu utekl velký černý pavouk s mírně lávovým zbarvením, které směřovalo od kusadel. Což není podstatné. Vtipné je, že mě na tento poněkud drsný sen upozornil mozek tím, že před něj dal uživatelskou ochranu. Aby se mi mohl zdát musel jsem odpovědět na otázku kolik protonů má radioaktivní uhlík 14C.

Druhý den jsem nad tím uvažoval. Jedná se o celkem zajímavý test plnověkosti. Místo aby jsem se zeptal návštěvníka na jeho věk předhodím mu otázku, na kterou by měl znát odpověď z podstaty svého základního vzdělání. Ačkoliv konkrétně otázka radioaktivního izotopu uhlíku je spíše matoucí, na test plnověkosti by se dalo použít něco vhodnějšího.

Bylo by zajímavé takto testovat například nové uživatele Facebooku, který musí být alespoň 13 let. To je tuším 7má třída. Tam by stačila třeba jednoduchá rovnice, anebo výpočet strany u rovnoramenného trojúhelníku. Prostě něco, co si jen tak nedohledají. Jenomže to by pak přišel Facebook o 10% svých uživatelů, kteří stejně věkový limit nesplňují. No možná i o víc. Nedělám si zrovna iluzi o znalostech některých studentů.

U těchto testů by ani nerozhodoval samotný věk, jako znalosti, které by už člověk měl mít. Co kdyby některé diskuze byly určené jen pro lidi z technického oboru. Něco jako ochrana komunity před venkovním světem. Registrovaní uživatelé by museli pravidelně procházet sérií náhodný odborných otázek.  Pro lidi z oboru by to byla brnkačka na pár minut, jednou za X týdnů. Jaká by asi byla úroveň diskuze na tomto fóru. Možná by se v dnešní moderní době dalo mluvit i o diskriminaci. Na druhou stranu procházet si příspěvky v odborných vláken by bylo celkem zajímavé.

Omezená možnost přispívání (nikoliv čtení) jen pro lidi “co na to mají”. Nevím jestli někdo podobný druh fóra existuje. Vím, že na webtrhu byla skupina pro profesionální grafiky. Podmínkou bylo předvést se komunitě, anebo vlastnit ŽL na tvorbu grafiky. Nějak mi to ale nezapadalo do koncepce celého webtrhu. Někteří grafici měli pocit, že jsou víc i mimo jim vyhrazené území. Na druhou stranu občas jim do té uzavřené skupiny nakouknout rozhodně stálo za to ;)

No zkuste zapřemýšlej jestli by fórum, kde mohou přispívat jen lidi “co na to mají”, by bylo pro čtenáře zajímavé. Napadá mě třeba webtrh gold – Podmínkou pro možnost psaní by byl obrat alespoň milion CZK za rok. Anebo fórum pro domainery, kteří na doménách vydělají 100 CZK ročně (prodeje, parking, affil redirekt prostě cokoliv). No dalo by se toho vymyslet hodně.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

19 Replies to “Ochrana obsahu, před nevhodnými uživately”

  1. “Tam by stačila třeba jednoduchá rovnice, anebo výpočet strany u rovnoramenného trojúhelníku. Jenomže to by pak přišel Facebook o 10% svých uživatelů.”

    Nerad ti beru iluze, ale to by facebook přišel tak o 50% svých uživatelů :)

    Já si to třeba ze školy dávno nepamatuju, nikdy jsem to nepotřeboval a nejspíš to už ani potřebovat nebudu. A neznám ani nikoho, u koho bych předpokládal že to bude vědět. Takže když nad tím tak přemejšlím, tak by facebook přišel minimálně o takovejch 85% uživatelů. Zůstali by jenom ti co to pravidelně využívají a nebo ti co to zrovna brali ve škole.

  2. No bylo by to určitě zajímavé, často by se hodilo podobné “síto”. Alespoň si to kolikrát říkám, když pročítám fóra (nezřídka to platí i u webtrhu).

    Někteří lidé prostě musejí “přispět” do diskuze za každou cenu i když z jejich slov je patrné, že vlastně ani nemají co…

    Jiní si zase myslí, búhví jaká moudra to nechrlí a přitom jejich sdělení nemá hlavu ani patu…

    Takové premium fórum by mohlo být opravdu nejen zajímavé, ale také efektivní a velmi přínosné pro jeho účastníky.

    Asi by stálo za vyzkoušení :)

  3. No nevím, Maxwelovy rovnice bych asi z hlavy už nedal…ale trojuhelnik asi jo…Pythagorova věta se dá praktikovat u jakéhokoliv trojúhelníka…nejen pravouhlého. Jen je ho třeba dobře rozdělit. Navíc Pythagorovu větu jsem už mnohokrát užil v odvětvích, které nají s matematikou co dělat…spousta zedníků ji nevědomky užívá pro vingl místnosti (i když nechápou vo co de)…já osobně ji považuju za nejdůležitější vzorec, ještě důležitější než Thaletovu kružnici nebo Thaletovy věty…možná i mc2 je na nic…:-)

  4. Zajímavá myšlenka, ale pravidelně dělat test by mohl pravidelné přispěvovatele možná odradit a někdo by to možná s Googlem i tak zvládl vyřešit. Rozhodně by to pro nějaké uzavřené skupiny přispěvovatelů zvedalo úroveň příspevků.

  5. a nebo by taky mohla byt otazka jaky y/i se pise ve slove uzivately :D

  6. Hezký nápad, ale jak již bylo zmíněno neoprávněný uživatel, který se tam bude chtít dostat se tam stejně nakonec dostane i pomocí google, zase když použije google, tak asi tak blbý nebude, sice to třeba elimunuje 60% těch zbytečných uživatelů, ale taky to právě může odradit ty přínosné,

    jako dobrý způsob použití mě napadá u obsahu určený pro dospělé, sice by to bylo otravné, ale byla by to určitě dobrá ochrana pro malé děti, kteří bezrozmyslu klikají až se doklikají…

  7. Znalosti snadno doplní google… dotazy taky … takže leda jak někoho ověřovat podle věku je digitální občanka která stejně jednou bude…

    AD webtrh.. Kdybych měl obrat mega tak si nemyslím že by webtrh byl zrovna pro mě zajímavý.. a rozhodně bych se s tím ani nikomu nesvěřoval :)

  8. Co třeba test z gramatiky. Slovo uživatel skloňujeme podle vzoru muž. Titulek tohoto postu by měl být “Ochrana obsahu před nevhodnými uživateli”.

  9. Tak já slyšel, že na Matfyzáckém fóru tenhle systém fungoval, enormní rovnice, které lidé z oboru vyřešili hned, ale mimo neměl moc nikdo šanci….. problém je že wolfram by je ted dokázala taky vyresit jako nic….

    zda se mi to jako dobrej napad, ale je nutny ho domyslet aby ta skupina opravdu garantovala definovanou minimální znalost/schopnost/příznak

    stačí kdyby aspoň 70% členů to splňovalo…..

  10. Já to už někde viděl.. Ne pro registraci, ale pro postup na vyšší level.

  11. Něco podobného už existuje – BeautifulPeople.com – akorát se tam nehodnotí znalosti ale vzhled…

  12. Aby nepřišel o 90% uživatelů.
    Pokud už test, tak jen poprvé při vstupu a kdo projde, může přispívat navždy.
    Ono když by odpověď neznal a vygooglil si ji, tak OK, také prokázal jistou dávku inteligence.

  13. Dnes se dá vyGooglovat všechno. Muselo by se jednat o opravdu specifické otázky – pro odborné fórum dobré, pro obecné weby typu F na nic.

    … jak se bude dotazovat ten milion, pochybuji, že někdo ukáže daňové přizání. Nehledě na to, že např. vysokoškolský učitel s desítkami let praxe má také jistě co nabídnou, tedy kromě pro namachrovanou komunitu atraktivního daňového přiznání … fundovanost a úspěch lze měřit i jinak než penězi …

  14. Na jednom foru k IPv6 uživatel postupuje podle toho, čeho dosáhl. Nejdřív rozjede počítač s IPv6, pak mailserver, pak DNS atd. V okamžiku kdy má plnohodnotný server se všemi službami, tak má teprve plná práva.

    Jinak já bych toto neomezoval jen na diskusní fóra. Ideální by bylo, kdyby tak bylo řízeno volební právo. Jsi hlupák co nakupuje v Lidlu a čučí na Novu? Tak tebe u voleb nechceme :)

  15. “…třeba jednoduchá rovnice, anebo výpočet strany u rovnoramenného trojúhelníku. Prostě něco, co si jen tak nedohledají…”

    Hehe, slyšels někdy o http://www.WolframAlpha.com? Zrovna strana rovnoramenného trojúhelníku není moc reálný příklad, ale kdyby tě zajímala třeba přepona pravoúhlého trojúhelníku, tak tam zkus zadat: “hypotenuse of right-angled triangle a=3 b=4” … a kouzlo: vyplivne ti to “result 5” :-) Anebo jablečná Siri údajně taky zná odpověď skoro na všechno (ještě jsem neměl možnost osobně vyzkoušet).

  16. To mi připomíná, že se pomalu ale jistě dostáváme k placenému obsahu, kdy budou návštěvníci platit za webový obsah. Což o to, nejsem proti, ale to by poskytovatelé obsahu MUSELI nabídnout opravdu kvalitu. Což většina českých webů, která o tomto přemýšlí, imho nesplňuje. :-)

Comments are closed.