Bulharská IDN zamítnuta

Bulharsko už nějaký ten pátek usiluje o IDN doménu .бг (България), přepsáno do ASCII xn--90ae. Jeho druhý a zatím poslední pokus z roku 2010 byl nedávno zamítnut. Schválně jestli uhádnete, proč jí ICANN nechce povolit?

Důvodem zamítnutí je její vizuální podobnost s doménou .br, tedy národní doménou Brazílie. Ačkoliv se bulharské ministerstvo dopravy, informačních technologii a komunikace (ti to mají pěkně sloučené na rozdíl od nás že?) i nadále bude snažit, podle ICANN mají jen mizivou šanci na úspěch.

Důvodem pro tuto odmítavou reakci je nekompromisní politika ICANN, kterou muselo sdružení zavést kvůli domain phisingu využívajících právě IDN domény. Některé znaky například v cyrilice nebyl na pohled rozeznatelné od latinky. Cíl útoku tak byl v podstatě bezbranný.  Příkladem může být һelp.com = xn--elp-1sd.com anebo gοοgle.com = xn--ggle-9yca.com atd.

Jen pro zajímavost obrana proti této formě útoku je dnes spíše na straně prohlížečů. Ty by měly začít něco dělat v momentě, kdy se míchá například cyrilice s latinkou atd.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Bulharská IDN zamítnuta”

  1. Ами прав си Драго, форма и да е, но го направих и мога да имам страници на google.com (показва в браузъра на google.com, но аз намирам да се 404m.com страници). Това не е? Или аз разбирам :-)

  2. Souhlasím… takovýhle divný znaky na net nepatřej.. ať to sou hesky klasický písmenka… klikiháky jedině do Islámu…

  3. Nechápu, proč zrovna Bulharsko usiluje o svoji IDN doménu. Nestačí jim .bg? Postoj ICANN je imho správný.

  4. .br si s .бг splete jen vyjimecne hloupy clovek, takovy to stejne nezvladne napsat. Dalsi vec je, ze jednoduhsi lide cyrilici nainstalovanou nemaji – a nemaji na ni nastaveny ani prohlizec, takze je jim adresa zablokovana nebo zobrazena v ASCII tvaru.

    Kouzla s michanim cyrilice a latinky sice vypadaji efektne (paypаl.com), ale v praxi je to pro podvod nepouzitelne.

  5. Petr: schvaleni takove TLD by mohlo byt do budoucna efekt ten, ze by zadatele o vlastni TLD s techto duvodu brali toto jako ukazkovy pripad pro to aby jim tu TLD schvalili.

Comments are closed.