RE: Úvaha: nezlenivěli jsme?

Jarda F. napsal do komentáře poměrně dlouhou reakci na můj předchozí článek Úvaha: nezlenivěli jsme? Rozhodl jsem se jí kompletně zveřejnit jako samostatný článek. Samozřejmě bez souhlasu autora :)

Joj, tohle je na mě dnešní večer víc než silný kafe, Drago. Myslím to v dobrém. Mám pocit, jako bys mi u některých tvých výroků vykradl mozek. Konkrétně mě zaujaly tyto dvě myšlenky:

1/ Jako příklad můžu uvést zprávy z ČR -> zprávy z okresu -> zprávy ze svého města. Zatímco s každým stupněm klesá množství potenciálních návštěvníků, roste cena inzerce. Inzerenti jsou zatím poměrně neohební, neumí propojovat reklamu a akční nabídky, ale to se naučí. Budou muset.

2/ Fakt zkuste se kouknout po zajímavých projektech na wz.cz. Třeba stránky co se aktualizovaly během posledních 24 hodin. Podle google jen 58. Z toho si nevyberu ani 10 o kterých budu uvažovat.

ad1/ tenhle pocit mám už delší dobu a doufám, že ani já ani ty se nepleteš. Uplynulý rok jsme podřídili ve firmě jedinému. Vyvinout vlastní reklamní systém, který by byl schopen cílit na regiony. Ne, nejsme první, Adwords na regiony cílí poměrně spolehlivě, Seznam nabízí na HP regionální reklamu a Billboard.cz taky umožňuje cílit na region. Přesto jsme investovali řádově statisíce do vývoje http://www.adwave.cz. Nebojte, nechci tu dělat reklamu našemu projektu (no, to tak trochu kecám, ale kdyby Drago nenapsal tuhle úvahu, tak by mě to nenapadlo). Ale zpět. Za hlavní devizu u systému považujeme cílení na regiony. Myslíme totiž, že tam je opravdu síla trhu. Za tu dobu, co podnikám, jsem měl možnost komunikovat možná se stovkou firem, která cpe desetitisíce až statisíce ročně do regionální reklamy v nejrůznějších novinách, které se dávají zdarma do schránky. A dává je tam i přesto, že ví, že efektivita takové inzerce je mizivá, někdy nulová. Když jsem zjišťoval proč, tak „prostě protože vědí, že inzerce je potřeba a tihle se nabídli. Navíc je tam konkurence a to už hodně dlouho, tak to přece nemůže být tak špatné!“ Snažíme se inzerenty naučit, že za výrazně nižší peníze seženou reklamu na internetu, kterou lidi nejen uvidí (zaručeně uvidí, to není jako že jim bude nějaká tiskovina plná reklamy doručena zdarma do schránky), ale ještě na to budou moci kliknout. Je nutné klienty začít znovu přesvědčovat, že výkonnostní kampaň na PPC či leady není jediná forma internetové reklamy. Je potřeba začít se vracet ke kořenům. Proč začali inzerenti na bannery pohlížet negativně? Když je nabízíme, tak často říkají, že míra prokliku je mizivá, odvolávají se na bannerovou slepotu apod. A pak ten samý klient dá 30 tisíc na dva měsíce do reklamních tiskovin, co jdou zdarma do schránky. Inzerát má někde uvnitř novin na čtvrt stránky mezi záplavou dalších inzerátu na obsahu bez přidané hodnoty. U nás by ho to stálo zhruba pětinu a měli by jistotu, že to lidi uvidí. Naštěstí už se to začíná zlepšovat. Pokud máte co nabídnout, tak to funguje – a to i v regionech. Jen je potřeba najít kvalitní weby.

ad2/ najít kvalitní web je teď opravdu složité. Kvalitní web totiž stojí peníze. A spousta provozovatelů webů vidí jen ty peníze, které mohou vydělat, ale práci a investice vidět nechtějí. Jen drobný příklad: pro náš jiný reklamní systém http://www.backlink.cz vykupujeme běžně reklamní prostor pro zpětné odkazy. Platíme předem. Je to bohužel čím dál tím větší riziko. Majitelé webů jako by neměli soudnost. Jakmile zjistí, že vydělali první tisícovku za pár prodaných odkazů, chtějí víc. A najednou je na webu 50 externích odkazů a… a nic víc. Vykašlali se na obsah a začali s honbou za penězi. Nejdřív pár externích odkazů. Potom pár přidaných PR článků a ještě pár reklamních bannerů k pěti, co vydělávaj další tisícovku měsíčně. A během půl roku je z perspektivního webu troska… Investovali čas do shánění reklamy, ale zapomněli na to hlavní, že bez kvalitního obsahu jejich web nebude dlouho fungovat. To je to samé, jako kdyby měli auto, které by vybavovali luxusními doplňky, leštili ho, hejčkali a pak jim nezbyly prachy na benzín. Nakonec to budou zase jen oni, kdo bude muset vycálovat peníze, aby se mohli dostat taxíkem nebo autobusem tam, kam chtěli původně jet svojí károu.
Nechci končit jako Fučík, ale jeden vzkaz těm rádobymamonářům mám: Lidi, b(rz)děte! :-)

Čtenář Jarda F.

blabol.cz


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “RE: Úvaha: nezlenivěli jsme?”

  1. No pěkná úvaha, taky uvažuju o regionálním webu. Zatím mám jen nádhernej název :-) A pak spoustu nápadů, co by tam mělo být, co by to mělo umět. Ale už míně vím, jestli to zvládnu dát dohromady a ještě míně jak odtrhnu lidi od fbooku…Ale kolik chci prodat reklamy už vím, kde budu brát obsah ne…Takže se na to asi vykašlu :-)

  2. Sice tu máme kapitalismus už dlouho, ale peníze jsou stále více a více v popředí a nic dalšího nemá smysl. Přiznám se, že to mám stejně. Se třemi dětmi jdu hlavně po těch penězích a věřím že práce jen pro zábavu by mohla být pro ostatní o dost přínosnější. Jenže takoví již vymřeli, protože neměli z čeho žít. :-)

  3. Trefná úvaha, se kterou nelze jinak, než plně (100%) souhlasit! :).

    Před nedávnem mi přibyl na stránkách komentář s žádostí o výměnu odkazů, když jsem web dotyčného navštívil a zjistil, že jeho “obsah” jsou v povětšině případů jen obrázky v angličtině. Že ani nemá pořádně do češtiny přeloženou šablonu, komentáře má téměř na všech stránkách a že kde může, tam cpe odkazy na partnerské programy, zvedl se mi žaludek.

    Na takový web bych tedy opravdu odkazovat a posílat návštěvníky, kterých si vážím, nechtěl.

    Samozřejmě majiteli daného blogu nechci dělat potíže, ani jej shazovat, takže si web nechám raději pro sebe.

    Nicméně to odráží do nejmenšího detailu bod 2.

  4. to Petr: jo, regiony vážně fungujou. Od roku 2000 provozuju stránky http://www.hradeckralove.cz. Ten web jen na bannerové reklamě vydělává statisíce ročně a k tomu další peníze na inzertních programech, katalogových zápisech apod. Ale taky to něco stojí. O chod webu se stará vlastní obchoďák, dva externí redaktoři + moje práce, postupné přidávání novinek atd. A samozřejmě i propagace. Snažíme se chovat jako regionální rádia či noviny, tzn. plachty na velkých akcích, mediální partnerství, barterová reklama atd. Ten web nejenže si vydělá sám na sebe (tedy zaplatí se všechny přímé výdaje včetně mezd), ale ještě zbyde na další investice. A hlavně – protože pracujete v regionu – je s tím spojeno dost dalších vedlejších výdělků. Tzn., že když oslovíte firmu na regionální reklamu, tak pokud nemá v pořádku web, otevirá se možnost pro správu webových stránek. A naopak – často jsme nejdřív dělali web a potom se na to nabalila bannerová reklama.

    to Honza: peníze jsou potřeba, ale pokud se koukáš na web jen z pohledu toho, co je dnes a ne z pohledu toho, co bude zítra, tak opravdové peníze vyděláš obtížně (netvrdím, že to nejde) a možná to dá v konečném měřítku víc práce.

    to Jakub: přesně jak říkáš. bohužel mám pocit, že takových lidí, kteří myslí, že koláče jsou i bez práce, je stále víc.

  5. Tahle úvaha má určitě hodně do sebe. Souhlasím na 100% a vnímám to velice podobně. Sám se snažím tvořit weby hodnotného charakteru. A třeba tento v mém popisu, to je zároveň i můj koníček, ze kterého postupně dělám i business :). Myslím a doufám, že kvalitní obsah je pořád ta správná cesta.

  6. Jarda F. : pekne napisane a hlavne super prepracovane ked to tak funguje.. palec hore

  7. Souhlasím s tvou úvahou. Největší problém provozovatelů webů je skutečnost, že neumí dohlédnout dále než k nejbližšímu měsíci a také to, že všichni chceme všechno hned – proč bych se snažil budovat obsah pro lidi a zajistit si tak časem zpětné odkazy a popularitu “zdarma”, když můžu během pár hodin splácat dohromady nějaký rádoby tématický web a vydělávat na něm s pomocí PR článků. Jak píšeš, tak největším problémem jsou peníze, respektive nutnost investovat něco do projektu předtím než to něco vydělá. Navíc je dnes často nutné věnovat se projektu třeba rok i více předtím než to něco začne vydělávat a jen málokdo má takovou trpělivost, aby vydržel rok dávat někam peníze bez toho aniž by to vydělalo jedinou korunu. Ale ono se to časem vytříbí a lidi si tak nějak tu svou cestu najdou.

  8. Protože mě v práci škubou, nemám prachy. Protože mi každou chvíli napaří neplacený přesčas, nemám moc volného času. Ale složenky chodí každý měsíc, ne až za půl roku, za rok, za dva… to se potom dost těžko uvažuje v horizontu investic a návratnosti v rocích a více. To je podle mě hlavní důvod, není to o tom, že jsou lidi zlí. Celý monetární systém funguje přesně takhle a prakticky k tomu lidi nutí se takto chovat.

    MFA ani minisity jsem nikdy netvořil a informační hodnotu u svých pár webů kladu na přední místo. Hlavním povoláním jsem úplně mimo IT. Nicméně jsem začal weby monetizovat (i když nijak intenzivně), protože ono už i těch pár tisíc ročně za provoz a domény holt někde chybí.

  9. Dá se dohromady skupina lidí, ideálně studentů, kteří sdílí nadšení pro jednu věc. Tato skupina má vnitřní motivaci své myšlenky a nápady sdílet mezi sebou i s veřejností, díky čemu se může dál rozšiřovat, rozvíjet a produkovat nový obsah. Zároveň má skupina schopného a ještě víc zapáleného vůdce, který vyniká sociálními a inovativními dovednostmi. Problém nastává v okamžiku, kdy se z dětí stanou dospělí a ztrácí o dané téma zájem, pak nastává potřeba nabírat nové lidi. Je to jako s rychloobrátkovým zbožím…

    Každopádně, souhlasím s potřebou se specializovat a regionalizovat :)

Comments are closed.