Úvaha: nezlenivěli jsme?

Varování: Je pondělí a venku je škaredě. Je čas na nudnou úvahu. Pokud se nechcete unudit tak nečtěte :)

Když jsem začínal s podnikáním (tuším koncem roku 2003) a založil jsem reklamní systém popupguru.com, bylo mým hlavním cílem získat co nejvíce tvůrců obsahu. Věděl jsem že musím vycházet z konceptu klikaček a surfbarů, aby systém dokázali rychle zprovoznit a využívat teenageři, kteří tvořili obsah. Dnes když na tento můj první počin vzpomínám je zajímavé zamyslet se jak se vše změnilo.

Dnes mám pocit, že moc lidí obsah netvoří a pokud ano tak podle koncepte, nejdřív rozmístím reklamu a pak teprve obsah. Studenti, kteří byli dříve největší hnací silou budování obsahu, tráví hodně času na facebooku. Své myšlenky a zajmi tak vypisují na zeď v neuceleném konceptu. Podle mě je to celkem škoda. Není se tak čemu divit, že se nějak výrazně nerozšiřuje trh.

Nedávno jsem psal o expandování reklamního systému PlaCla.cz.  Podle majitele se měsíčně napíše něco přes 1000 placených článku a trh je prý už přesycený. Ano určitě můžete namítat, že trh už je přeplácaný Made for PlaCla blogy. Anebo tím, že cena a inzerenti nejsou ideální, správný majitel stránek neotravuje PR články čtenáře, popřípadě spousta dalších argumentů. Na druhou stranu v dobách kdy jsem začínal návštěvníci webů, byli ochotní odpustit majitelům to jedno vyskakovací okno za hodinu. Proč by dnes neodpustili jeden PR článek za týden? Navíc ty reklamní sdělení se často dají napsat poměrně zábavnou formou.

Je to zajímavý paradox. Ačkoliv roste počet uživatelů českého internetu lačného po obsahu všeho druhu, reakce na poptávku je minimálně. Jediný kdo se snaží jsou velké společnosti. Ty chrlí obsah ve velkém. A to pod heslem aby se hlavně líbil co nejvíce lidem. Kvalita se tak ztrácí v konzumní poptávce.

Poslední dobou celkem přemýšlím jestli by se té poptávky nedalo nějak využít. Studenti středních škol, místo aby tvořili průměrný obsah věnují čas facebooku. Ti starší jsou zase okouzlení magickým slovíčkem startup. Jenomže internetových uživatelů nejen přibývá, ale oni ti BFU se dokonce začínají celkem slušně na tom internetu orientovat. Věřím, že postupem času bude stále více a více BFU schopno si najít nejen obecný konzumní obsah, ale i konkrétnější témata. Jako příklad můžu uvést zprávy z ČR -> zprávy z okresu -> zprávy ze svého města. Zatímco s každým stupněm klesá množství potenciálních návštěvníka roste cena inzerce. Inzerenti jsou zatím poměrně neohební, neumí propojovat reklamu a akční nabídky, ale to se naučí. Budou muset.

Nechci teď ale moc psát o zaměření webů. Spíše o apatii, která tady vzniká. Udělat a provozovat magazín na konkrétní témata není jen tak něco co se dá okopírovat jako MFA. Do začátku to chce investovat poměrně velké množství času. Na druhou stranu cena reklamy pěkně roste. S placením redaktora, to také není tak horké. Možná jste si na webtrhu všimli debaty o tom jak jsou nekvalitní články pod 100 CZK a nikdo by to nepsal. To je všechno nic neříkající tlachání. Vezměte ženskou na mateřské, dejte jí 2K CZK a máte 50 článků za měsíc o tom jak se stará o miminko, s čím se musí potýkat, co se jí honí hlavou atd. Články nemusí mít ani NS (250 slov). Pokud se nejedná o odborný článek, anebo z nějakého důvodu se nepotřebujete rozepisovat jako já, tak ideální délka článku s informační charakteristikou je 150 – 200 slov. Kdo by to taky četl? U dlouhého článku si každý přečte nadpis, pak nadpisy podkapitol, odhlasuje v anketě a jde se vykecávat do diskuze pod článkem :)

Ale aby jsem se vrátil k tématu o 200 slov zpět. Je tu poptávka nejen po konkrétním obsahu ale i konkrétním názoru. Můžete vedle sebe postavit dva weby, které budou mít rozdílný názor na jednu věc. Budou psát o tom samém, ale jeden negativně a druhý pozitivně. Každý si najde své příznivce. Prostě tu je strašně moc prostoru a není nikoho kdo by se jej vůbec pokusil spontánně vyplnit. Před 4 – 5 roky jsem oslovoval majitele webů na freehostingu, jestli nechtějí přejít na placený. Budou mít navíc nějaké funkce, které neměli a dám jim polovinu ze zisku. Narazil jsem na problém, že se na to po pár měsících vykašlali, ale weby jsem prodal. Kdyby jsem to zkusil teď, tak mám hosting a doménu za hubičku, ale nebylo by koho oslovovat. Fakt zkuste se kouknout po zajímavých projektech na wz.cz. Třeba stránky co se aktualizovaly během posledních 24 hodin. Podle google jen 58. Z toho si nevyberu ani 10 o kterých budu uvažovat.

Ale co má se končit pozitivně. Naštěstí jsou tu holky co dělají fan stránky oblíbeným skupinám a hercům na blog.cz. Není se tak čemu divit že na tokio-hotel-de.blog.cz najdete blogísek, co má za týden 22K návštěv. Jakou cenu by asi měl web s 88K návštěvami za měsíc o hudební skupině?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Úvaha: nezlenivěli jsme?”

  1. Ja si myslim, ze v dnesni dobe je to vsechno o case. Sam jsem mel za studentskych let spoustu casu jednak na premysleni, jednak na realizaci novych projektu. Dnes uz malo lidi dela neco zadarmo jen kvuli tomu, ze je to jejich konicek.
    A kdyz jsme u toho, tak k 31.12.2011 se rusi sBlog.cz, takze muzes lovit novy zakazniky tam :)

  2. Takže podstatě si hledal zajímavé projekty na freehostingu a nabízel jsi, že zaplatíš doménu, hosting apod … a dáš jim polovinu zisku. Už tohle vůbec neděláš ?

    1. Alterna: dneska jsou náklady na hosting nižší, ale žádný zajímavý projekt se jen tak nenajde. Trvá to moc dlouho něco použitelného vůbec najít, natož dohodnout spolupráci.

  3. Když jsem začínal se svými webovými stránkami, uvažoval jsem přesně nad tímto.

    Strašně málo lidí na českém internetu vytváří kvalitní obsah. Většina webů je jen přepsanou kopií jinde zveřejněných informací a přeplněná odkazy na partnerské programy.

    Lidé si asi myslí, že stačí napsat jakoukoli kravinu, nebo “cizí moudro” jinými slovy a hned z nich budou milionáři…

    Já, když jsem si dělal úplně první plány se svými stránkami http://www.propagacenainternetu.cz, slíbil jsem si, že peníze a výdělek nebudou nikdy na prvním, ani druhém místě.

    Vždy jsem se řídil tím, že nejdříve musím svou prací opravdu pomoci ostatním, pomoci jim zvýšit návštěvnost svých webových stránek, zisk z jejich byznysu a teprve poté mohu myslet na nějakou tu vydělanou korunu.

    Proto jsem od začátku spuštění webu neustále studoval na zahraničních webech, sledoval konference, videa a webináře jen proto, abych něco českým čtenářům opravdu mohl nabídnout.

    Bohužel, je jen velmi málo lidí, kteří chtějí opravdu pomáhat…

    A všichni, kteří na internetu něco dokázali, v prvé řadě pomáhali ostatním.

    Přesto si myslím, že budoucnost tyto internetové rádoby podnikatele naučí. Lidé budou kašlat na nekvalitní obsah a budou se držet takových webových stránek, které jim opravdu přinášejí přidanou hodnotu.

    Každopádně velmi zajímavá úvaha :)

  4. To jako něco ve stylu: Hele, sblog budou rušit, co by jsi řekl na vlastní doménu a wordpress? Budeš psát, já ti zařídím hosting a doménu a já budu mít podíl ze zisku?
    Dobrá nabídka, ale imho využijí estranky, blog.cz apod.. A nebo už dávno používají.

  5. Omlouvám se ale výrok: “Vezměte ženskou na mateřské, dejte jí 2K CZK a máte 50 článků…” je nereálný. Zkoušel jsem rozhejbat pár (cca 10) ženskejch na podpoře/na mateřské/na pracáku a zjistil jsem, že míra lenosti a neochoty něco dělat je tak značná, že už jsem se na tohle vyprdnul. Je to boj..

  6. Webtrhy.cz: přesně tak. Dokonce jsem našel diskuze na ženském fóru přímo na téma Přivýdělek na mateřské. Holky si tam stěžují jak není práce a když jim nabídnu solidní přivýdělek, tak se jim nechce. Takže už na to moc nevěřím, spíše se najde někdo kdo to dělá zadarmo než za menší přivýdělek.

  7. no ono s tymi materskymi , je to individualne na koho natrafis.. hold natrafili ste na nie prave orechove.. inak pekna uvaha fakt!

  8. Drago, mám doma ženu na mateřské a můžu Tě ujistit, že a) na 50 článků by neměla čas ani omylem b) určitě na za 2K. Primární je ale ten čas a protože mám v okolí víc čerstvých maminek, myslím, že Tě odmítly všechny:)

  9. Dělat weby je věčný boj s přirozenou leností:-) Takže každý raději tvoři primitivní MFAčka. A sehnat kvalitního dobrovolníka ochotného pracovat na webech se mi povedlo za celou dobu snad jen jednou. Ostatní slibujou a slibujou.. Ale už jsem si na to zvykl.

  10. No je pravda, že někdy se mi do práce na webu nechce, ale někdy mne to zase chytne a najednou koukám, že je 5 ráno :-D

  11. Zaujímavý článok. Možno do budúcna pouvažujem o zaplatení niekomu za napísanie článku :) BTW: Naštěstí jsou tu holky co dělají fan stránky – čistá pravda ˇ=D

Comments are closed.