Návod jak se dobře umístit na bing.com

Vyhledávač od Microsoftu se pomalu ale jistě zabydluje na americkém trhu, kde se mu podařilo ukousnout až 30% z vyhledávacího trhu. Více jak polovinu z tohoto čísla získal díky Yahoo!, který právě teď šlape na enginu od Bingu. Není se tak čemu divit, že se nejen američtí SEO specialisté zaměřili na optimalizaci pro tento vyhledávač. Na rozdíl od Google jsou tvůrci Bing sdílnější.

Domény

Není žádným překvapením, že algoritmus Bingu preferuje stránky s klíčovým slovem v doméně. Pokud optimalizujete například na slovo půjčky tak ideální doména by měla toto slovo obsahovat. Zároveň ale upozorňují, že přehnané vyskytování slov v URL by mohlo mít opačný efekt. Kolik je ale ideální množství slov v doméně jsem se nedozvěděl. Můj osobní názor je, že víc slov nevadí, ale spíše bude vadit délka samotné domény.

Bing dále preferuje stáří domény. Zvláště domény s dlouhou historií a čistým “seo rejstříkem”. Tady by mě zajímalo z čeho bude vycházet. Google hodnotí doménu od jejího prvního indexování. Jenomže ten je tu už pěknou řadu let. Teoreticky by mohl vycházet z databáze MSN search, který provozoval Microsoft od roku 1998. I když ten asi ze začátku nejel na MS databázi.

Obsahová část

Na rozdíl od Google má Bing upřednostňovat velké a rozsáhle weby. Malé stránky a prezentace jsou silně v nevýhodě. Podle searchenginejournal.com a jejich průzkumů musí stránka obsahovat  alespoň 300 slov obsahového textu, aby se dobře umístila v Bingu. Což je poměrně hodně a vyřadí to prakticky všechny MFA (minimum textu) a většinu minisite (většinou mají pod 1000 znaků).

Bing přichází s analýzou obsahové části každé stránky. Jednotlivé stránky jsou porovnávány v rámci celku, jestli náhodou nejsou stejné, anebo příliš podobné. Každá stránka by tak měla pojednávat v rámci tématu o něčem jiném. Přílišné hromadění informací na jednu stránku je nežádoucí. Tady je třeba zmínit třeba WordPress a vypisování celých článků na hlavní stránce. Místo toho je lepší vždy napsat perex, či menší část článku a samotný článek pak na samostatnou stránku.

Bing má velmi silné výhrady proti duplicitnímu obsahu. Musíte si dávat pozor zvláště na citace. Pokud jich používáte velké množství tak vám nepomůže ani odkaz na ně. Na rozdíl od Google, který duplicitní obsah hodí nakonec někam do suplement indexu, se podle vyjádření tvůrců Bingu duplicitní obsah prostě natvrdo vyhodí při indexovacím procesu. V sporných případech je duplicitní obsah pouze vyhozen ze SERP.

Bing je velice nekompromisní k black hat praktikám. Jakékoliv schovávání textu znamená penalizaci. Je třeba si dát pozor na CSS, kdy se text může v některých prohlížečích překrývat anebo popojíždět. Pokud se překrývá text s pozadím/elementem stejné, anebo podobné barvy mohlo by dojít k penalizaci.

Na diskuzích pod článcích o Bingu jsem našel zajímavou informaci. Pokud text obsahuje fráze (dvouslovné, tříslovné atd.) přesně tak jak je lidé hledávají tak je upřednostňován i na jednoslovné keywordy. Jedná se o takové zajímavé pozorování, které oficiálně není potvrzeno, ale určitě stojí za zmínku.

On page optimalizace

Ok takže přecházíme do části, která je u Bing asi nejzajímavější. Vybíral jsem ty nejlepší tipy, které se prolínají napříč nejznámějšími SEO blogy a dále co prozradili samotní vývojáři z Bingu.

Kompletní zdrojový kód stránek, včetně javascriptů a CSS stylů by neměl přesáhnout 150 KB.

Stránka by se neměla kvůli například javascriptu sekat, anebo jakkoliv trhat. Zřejmě budou součástí indexovacího procesu nějaká procedura, ta nasimuluje počítač průměrného uživatele, který by měl do nějakého času zkousnout celou stránku. Tohle je jen spekulace, ale je pravda, že většina stránek, které se řadí dobře v SERP nemají problém rozjet se na mobilních telefonech.

Další novinkou je důraz na architekturu webu. První stránka na kterou se návštěvník po zadání domény dostane by měla být informační. Je to stránka, kde se firma má představit a říci něco o sobě. Ta by měla vést na podstránky, kde se dozvíte jednotlivé informace různého charakteru. Z těchto stránek by pak měli vést odkazy na detailní informace z každé charakteristické stránky. Co jsem pochopil tak architektura by měla být do třetí úrovně. Hlavní je vedení informací z nejobecnější do nejspecifičtější stránky. Přitom by ale nemělo dojít k tomu, že návštěvník se bude muset prokousávat několika úrovněmi. Vzhledem k různým příkladům a nákresům by jsem se držel max 3 úrovně. Tedy uvítací stránka – různé podstránky – detailní podstránky podstránek.

Bing prý má technologii jak získat informace z obrázků a flash/silverlight, ale funguje to jen velice omezeně, takže doporučuje, aby obrázky a necrawlovatelné technologie sloužily pouze jako dekorace.

Bing podporuje a velice doporučuje webmástrům, aby dbali na aktuální sitemap. Tu pak můžete nasubmitovat na Bing Webmasster Tools.

Bing hodně lpí na title tagu. Objevují se informace, že nedat klíčový keyword to title je SEOvražda.

Bing občas nahrazuje meta tag description pomocí H1. Tohle ale nemám odzkoušené jen to sem píšu.

Pokud optimalizujete na určité klíčové slova rozhodně je v textu zvýrazněte pomocí tagu strong.

Ohledně nadpisů se doporučuje používat pouze jeden H1, pokud jich používáte více, tak za to nebudete penalizováni, ale jeho váha se mezi ně rozloží. Někde jsem četl, že se ale částečně znehodnotí. V nadpise by měl být nadpis. Doporučená délka by v žádném případě neměla přesáhnout 150 znaků, u ostatních Hx je to 200 znaků. Bing podporuje h2 a h3, nikde jsem nenašel informace o dalších h. Je tak možné, že už je považuje třeba za ekvivalent h3.

Dávejte si pozor na přemíru klíčových slov v textu. Bing prý dokáže rozeznat contetn spam a MFA. Nedělá mu problém je jednoduše vyřadit z indexu.

Nikde jsem ale nenašel zmínku o fórech a blozích. Například google má celkem slušně ošéfovaná fóra a blogy jedoucí na známých CMS. Například jak si poradí s vBulletin je krásně vidět na webtrhu, anebo nově mě překvapily i dobré pozice u webfair. Když si zadáte jejich jména do google, tak se k nim objeví i odkazy na podkategorie. U bing to tak není. Podobně pracuje i třeba s PHPbb (webdeal) anebo wordpress (404m). Tohle podle mě bingu celkem dost chybí a ztíží optimalizaci.

Off page optimalizace

Prakticky všechna váha jde z odkazů v textu. Takže výměna odkazů, anebo odkazy v patičce by měla mít minimální efekt. Jedná se o poměrně zajímavé řešení, které přináší zpět původní myšlenka Google Page Ranku, tedy hodnotit stránku na základě odkazujících autorit.

Autority jsou také častokrát zmiňovány v různých diskuzích. Například pro rozjetí úspěšného eshopu budete potřebovat reference z různých blogů a magazínů, věnovaných právě vašemu zaměření. Nevím jestli to není až příliš drsné řešení. Na druhou stranu článek v magazínu určitě řekne více, než odkaz v katalogu.

Podle osvědčené praxe posledních let se má také dbát na relevanci odkazující stránky. U Google se vždy stránka zařadí do nějaké kategorie. Čistě moje spekulace je, že google řadí stránky do kategorii jako je u výběrů keywordů v kampaních AdWords. Jak to bude u Bing si nedokážu tipnout.

Závěr

Bing v USA jede a je to znát. Podle některých měřeních má dokonce na tamním trhu lepší a relevantnější výsledky 65,91% vs 81,14% (viz. článek Vyhledávání není jen o vyhledávačích).  Možná i to je důvod proč nám tu teď řádí Panda Farmer.

U nás to je zatím úplně o něčem jiném. Spíše to vypadá, že bing byl navržen a konstruován čistě pro americký trh. Na tom českém zatím moc nezáří. Na 404m.com mi chodí z bingu (Bing + Yahoo!) 0,6% návštěvnosti. 86,75% mám z google a 12% ze seznamu. Navíc relevance je strašná. Jedná se většinou o lidi, kteří přímo zadávají prodané domény na daukce.

No uvidíme co bude dál. Jakmile Bing bude mít stabilní pozici na americkém trhu, možná se pokusí posílit svou pozici i na EU trhu.

 

[poll id=”122″]

 

 

 

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “Návod jak se dobře umístit na bing.com”

  1. U bingu je hlavne skvele jak umi indexovat, 11 stranek oproti 32000 u googlu se pak projevi i na navstevnosti z toho vyhledavace :)

  2. prošel jsem stats a pro dva CZ weby za letošní rok to vychází na 0,055% z Bingu (vzorek 700.000 návštěvníků)

  3. Zaujimave citanie opat, pozeral som na svoje SK domeny a fakt je to nic moc.. u jednej domeny za mesiac 1400 visit a z toho 5 z bingu :-)

  4. Na české stránky moc bing nechodí – mám od něj 0,1% návštěvnosti.
    Takže jen tam, kde lidi používají poslední verzi IE9 s nastaveným bingem.

  5. Tak já z bingu taky nemám moc velkou návštěvnost. Je to většinou pod 1 %. Zkouším teď, ale i zahraniční projekty tak tam by se to třeba mohlo rozjet lépe.

  6. Teda když tak čtu co všechno Bing umí, tak ho snad začnu používat místo Gůgla :-)

  7. Zajímavé. myslím, že jsou to striktní pravidla, která kvůli svým omezením nebudou pravdivě zobrazovat ty nejrelevantnější odkazy. Ale uvidíme.

  8. Moc hezky sepsaný článek. Chtěl bych poprosit – bylo by u takových článků možné třeba v pěti shrnout, o čem je? Mnohem lépe se takové delší texty potom vstřebávají…

    1. Jan Zaškolný: můžu to u delších článků zkusit

  9. Vzhledem k tomu, že na jeden web mi za poslední měsíc z Bingu přišlo 0,03% a na druhý 0,19% návštěvníků, má optimalizace pro něj u nás asi dost času. Nicméně, mám pocit, že faktory důležité pro optimalizaci Bingu se hodně podobají těm pro Google a Seznam.
    Oproti Google má Bing zaindexováno 40x méně stran u jednoho mého webu a 5x míň u druhého.
    V rozporu s článkem musím říct, že většinou mi Bing zaindexoval u prvního webu stránky obsahující čistě a jen citáty. Třeba se chystá je vyhodit…

  10. No na BING by som určite nevsádzal.

    BING je v súčasnosti default handler v CONDUIT toolbare čo je cez 200 miliónov PC.

    Keď CONDUIT zmení handlera, toto číslo padne search volume. U bežných užívateľov je 2-3 queries/UIP/deň, takže Bing padne o 400-600 miliónov searchov denne.

  11. Z Bingu mám na webech jednotky návštěv, takže z mého pohledu se optimalizace pro tenhle vyhledávač nevyplatí. SERP mi navíc přijde často nerelevantní a na některé dotazy hází naprosto mimo výsledky.

  12. Mám to podobně, z Bingu mi přichází pouze jednotky návštěv. Zatím ho nijak neřeším.

  13. Na Slovensku zatiaľ nemá zmysel optimalizovať pre Bing a myslím si, že ešte dlhú dobu to potrvá. Zatiaľ je zameraný na americký trh.

Comments are closed.