Vyhledávání není jen o vyhledávačích

Boje o vliv nad vyhledáváním se už dávno nevedou jen na poli vyhledávačů. Internetové prohlížeče už dávno nevracejí chybu pokud do nich zadáte jen klíčové slovo. Nepříjemné lišty se dneska přibalují pomalu do každé aplikace. Ostatně jsou zdroje důležitých osobních i statistických dat. Sociální sítě ještě stále hledají svůj potenciál a klidně by si mohli vzhledem k počtu svých uživatelů, také ukousnout kus pomyslného statistického koláče.

Boj o trh s vyhledáváním

Podle několika zdrojů v současné době kontroluje Microsoft 30% všeho amerického internetového vyhledávání. Google má 64,4% a za poslední dva měsíce ztratil 2,3%. V srpnu 2010 měl dokonce 71,59%. Světová dominance google zřejmě nebude tak jistou záležitostí jak se zdá. A co se vlastně děje?

Vše začalo, když Microsoft spustil v roce 2009 svůj vyhledávač BING. Silná slova o konkurenci pro google, tehdy mnoho lidí bralo hodně s rezervou. V srpnu 2010 uzavřel Microsoft a společnost Yahoo! partnerskou dohodu. Všechno vyhledávání Yahoo! od tohoto data jdou přes algoritmus Bingu. Později téhož roku vzrostl jejich podíl vyhledávání na 25% (USA). Google si držel podíl na nad 70%. Microsoft pokračoval v nátlaku. Investoval velké prostředky do rozsáhlé reklamy. Nemalé peníze šli i do propagace vyhledávání na mobilních platformách a propojení s Internet Explorerem 9. Což podle společnosti Hitwise neustále posilovalo postavené Microsoftu na trhu s vyhledávání.

Zajímavé jsou i názory odborníků z Hitwise, kteří přisuzují úspěch a nárůst obliby bingu v kvalitním zobrazování výsledků SERP. Zatímco u google je šance, že uživatel najde to co hledá 65,91%, tak u bingu 81,14% a Yahoo! 80,32%. Metoda měření je postavena na zadání dotazu vyhledávači a následném výběru vhodného výsledku jedním klikem. Vypadá to, že google asi nebude mít USA tak geniální řazení výsledků v SERP jako u nás. Anebo jsme si už zvykli na to, že google je nejlepší a nad něj nic není?

V současné době se snaží Microsoft tlačit na sociální média zakomponovaná přímo v Bingu. Naproti tomu má Google ve svém arzenálu například youtube, která mě nedávno donutila propojit youtube účet s google účtem. Celkem násilný čin, ale co se dá dělat. S příchodem tabletů se možná dočkáme nového rozmachu dosud nepoznaných služeb. Právě na to se obě strany připravují. Boj o americký trh je nejdůležitější tam jsou ty kliky za desítky dolarů ;)

Internetové prohlížeče a vliv nad vyhledáváním

Opera, Firefox, Chrome a mnoho dalších internetových prohlížečů jsou zdarma k stažení. Některé z nich se svezly na antiMicrosoft vlně a popravdě to Microsoftu i tak trochu patří. Internet musí jít kupředu a bez implementace nových technologií to půjde těžko. IE9 byl vypuštěn zhruba před měsícem a jak si povede je pro nadcházející boj MS vs Google velice důležité. Ostatně MS si to dobře uvědomuje a už se rozhodně nebrání novým technologiím, za což byl i kritizován, jako dříve. V ACID3  testu prý také dosahuje 95/100 bodů. Pro odbornou veřejnost přináší HTML5, CSS3, SVG a pár dalších vychytávek. Pro BFU zase ochranu před Malware a Tracking Protection, který je zaslán W3C, aby z něj udělala standard.

Prostě si chce MS vylepšit image u veřejnosti. Cíl je jediný získat další body ve vyhledávání.

Lišty do prohlížeče

Tyto podivné “addony”, které jsou dobré jen na to, aby člověk zjistil kam se chodí ptát google a alexa na ranky. Jinak jsem v nich nenašel žádnou užitečnost. Spousta BFU si je nainstaluje například společně s ICQ. Tyto lišty pak určují, kde se bude vyhledávat klíčová slova, či špatně zadané URL. Je jich opravdu velké množství a tak dokáží zasahovat do celkového poměru vyhledávání. Trendy neustále ukazují, že počet uživatelů internetu roste. Ovšem spíše na úkor kvality. Každým dnem je tu pak více BFU a s nimi i více nainstalovaných lišt.

Závěr

Ať to dopadne jakkoliv, konkurence v oboru vyhledávání je určitě dobrá. Možná se nakonec začnou prosazovat místo masivních vyhledávačů spíše ty oborové. Kdo ví ;)

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Vyhledávání není jen o vyhledávačích”

  1. V duchu porvnávání relevantnosti vyhledávní píši bakalářku. Nevím jak v USA ale na české vyhledávání bing rozhodně nemá, když člověk najde na první straně v SERP to co hledá je to úspěch. Ale docela mě osobně překvapil vyhledávač Ask, který byť není lokalizovaný do češtiny na obecný dotazy dával hodně slušný výsledky, minimálně stejně kvalitní jako Bing, často i lepší. Ale jinak v čechách určitě je Google král, za ním Seznam a v mém žebříčku tedy na stejné pozici jak oseznam skončil právě i Ask… A co se tich toolbarů týče je to tak BFU jich mají ač nechtějí řadu, Askový toolbar se sem tam taky s nějykým “kvalitním” softwarem nainstaluje a tak nějaká česká menšina vyhledává v Ask, protože neví jak změnit hlavní vyhledávač ti “chytřejší bfu” samozřejmě nejdřív vyhledají seznam a v něm poté vyhledají to co potřebují, nejčastěji “idos.cz” protože jiný vyhledávač by tu stránku nenašel seznam je nejlepčejší:)

  2. odkud čerpáš data o úspěšnosti Bingu, koukal jsem do několika statistik a všude to vychází o dost hůř? Docela by mě zajímalo odkud je těch 25% A pokud beru do úvahy ČR tak tady je asi Bing úplně zanedbatelný.

  3. vzhledem k tomu, ze budoucnost vyhledavani je na mobilnich platformach a ze nejvetsi sance ma Android, tak neverim, ze by se Bing opravdu mohl prosadit. Leda by nakonec vice zabodovaly platformy iOS, Windows Phone a webOS a za by se na nich Bing zahackoval. Ale moc pravdepodobne mi to neprijde.

  4. Není v žádným případě pravda že je google lepší. Nebo minimálně se to nedá říct obecně, protože jsou KW (a jsou to většinou ty nejžádanější) kde seznam nabízí mnohem relevantnější výsledky.
    Viz. třeba KW “půjčky”. Google na první straně jeden bullshit vedle druhýho a nabízí prakticky jedinej seriozní web. Seznam na tomto KW jednoznačně vítěží. U KW “pojisteni” je to podobný, google na první stránce několik tragických MFAček, seznam kvalitní weby.

    Pro většinovýho českýho uživatele je seznam pořád nejlepší volba (u dlouhobejch KW umí mnohem líp odfiltrovat bullshit).
    Google je lepší pro lidi schopnější v IT, protože může nabídnout výsledly i na komplexnější dotazy (což seznam neumí), ale s tím že si hledající musí sám vyfiltrovat bullshit.

  5. Zajímavý, souhlasím s tím, že Google v ČR jednoznačně číslo jedna a jen těžko ho někdo sesadí, nicméně to číslo 25% mě taky trochu zarazilo, ale tak co no, když to píšou :)

  6. Petr875477: To je tím, že tyto KW seznam ručně očišťuje :-D Funguje tady totiž úplně nádherně česká závistivost. Dostane-li se tam něco špatného hned to konkurent na půjčky nahlásí. Když tam neni on, tak ať tam neni ani konkurent.

  7. Podobné je to s veřejnými DNS servery, taky podobně jako ICQ lišty zobrazují reklamu a sbírají data

  8. Bylo by dobré udělat také nějaký článek jak zasahují různé dohody s mediálníma domama do vyhledávání. Např. Idnes.cz používá google a jistě není sám.

Comments are closed.