WebDeal.cz vytuněné phpBB fórum

WebDeal - Online centrum podnikáníPrvní z řady recenzí o nových klonech webtrhu bude na WebDeal.cz. Podle mě už uběhlo dost času, abychom si mohli udělat představu o tom jak to kde bude vypadat a kam který z klonů směřuje.

WebDeal je postavený na phpBB, což je open source fórum s poměrně rozsáhlou komunitou. Jenom pro zajímavost největším fórem jedoucím na phpBB by mělo být gaiaonline.com s 1,8 miliardou postů a 23,6M registrovanými uživateli (zdroj). Fórum je určené jak k diskutování tak i k aukcím. Sám jsem si aukce vyzkoušel a až na pár detailů fungují v pohodě. Nedostatky na které jsem upozornil byly opraveny.

Fórum má vše na co jsem si zvykl na webtrhu. Tedy reputace, iTrade a soukromé zprávy. Aby autoři přilákali na fórum více lidí přidali ještě ikonku na twitter, podpis s možností vložení RSS vašeho blogu a možnost exportu aukcí přes javascript, které si pak můžete vložit třeba na blog (viz. pravý sloupec zde). Nevím jestli se už dají exportovat jen aukce určitého autora, ale rozhodně se to plánuje do budoucna. Já osobně to považuji za celkem dobrý nápad. Budete si tak moct dělat reklamu na prodej svých ploch přímo na blogu/portálu.

V současné době má webdeal 1216 příspěvků a 133 registrovaných uživatelů (stav k 15:57 2.12.2010). Patří tedy zatím mezi ty méně úspěšné klony. Diskuze jsou většinou na odpočinková témata, popřípadě základy SEO, domainingu a linkbuildingu. Nic co by mě nějak zvlášť zaujalo. Na druhou stranu alespoň má člověk možnost trochu poučit začátečníky a přitom jednoduše získat  zpětné odkazy díky podpisu. Ze stránek webdeal jsem na 404m.com získal celkem 209 unikátních návštěvníků, z nichž podle GA bylo 4,78% (10) úplně nových. Není to moc, ale jak řekl jeden linkbuilder:  “Třeba přes ten odkaz náhodou zavítá člověk, který přivede tisíce lidí”. Takže proč ne?

Co mě překvapilo byly výsledky SERP na aukce a nabídky. Tvůrci webdealu se netajili tím, že chtějí zaměřit fórum hlavně na nabídku a poptávku. Základem je ale dobře si vést v SERP, protože právě vyhledávače mohou přivést další poptávku (nové lidi, kteří něco hledají, ale přesně neví co). Sice to zavání, že má zatím webdeal silný newbie buff, ale proč toho nevyužít? No posuďte sami. V tabulce je klíčové slovo, pozice na seznam.cz a pozice na google.cz.

Klíčové spojení Seznam Google
Aukce domén n/a 36
Aukce webů 32 65
Aukce FB stránek 1 4
Aukce reklamy n/a 2
Poptávka programování 35 25
Poptávka grafiky n/a 16
Poptávka kódování 4 6
Poptávka psaní 23 9
Poptávka překladu n/a 52
Poptávka reklamy n/a 10
Nabídka programování n/a 8
Nabídka grafiky a kódování 7 6
Nabídka psaní a překladu 40 7
Nabídka hostingu n/a 5
Nabídka reklamy n/a 38
Prodej odkazů n/a 97
Registrace do katalogů n/a n/a
Výměna odkazů n/a n/a

Závěr

WebDeal má celkem slušně našlápnuto. Pokud mu vydrží pozice v SERP, mohla by se kolem něj začít točit poptávka po službách co jsou momentálně na webtrhu zakázané. Vzhledem k tomu, že brzo zřejmě odpadne i vše levné (pod 2K CZK) viz. vlákno Jak vypadá kvalitní poptávka? na webtrhu, vidím šanci pro “studenty” právě na webdeal. Pokud tam budou nabídky a po levných službách bude poptávka, tak se trh rozdělí na levný webdeal a drahý webtrh. Já osobně v tom nevidím nic špatného. Pro majitele webdealu to ale bude pořádné sousto zvládnout. Takže hoši hodně štěstí.

Příště si posvítíme na webfair.cz

PS: Ten sloupce zde vpravo má kapacitu až 20 položek, takže stačí hodit vaši nabídku/aukci na webdeal a máte reklamu i na 404m.com ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

30 Replies to “WebDeal.cz vytuněné phpBB fórum”

  1. Drago, ďakujem za tento článok – vidím tam pozitívny pohľad na náš portál. Určite je skvelé, že nás vyhľadávače majú radi (a to sme sa ani veľmi nesnažili, a isté metódy pripravujeme), a práve aj to chceme využiť. Samozrejme, diskusia nemá nejako extra veľa tém, no tak či tak, pomaly ale isto sa tvorí pevná a lojálna komunita, ale určite sa oplatí poznamenať, že náš portál sa zameriava viac na obchod, ako na diskusiu – my sme predsa Centrum online podnikania, nie Centrum online diskusie ;). Tak či tak, pomaly sa rozbiehajú všetky diskusie, vidíme nových užívateľov a obchodníkov a portál sa celá sám rozrastá.

    TX.sk Predaj: Jediné, čo ľuďom na phpBB vadí je to, že nie je platené, alebo že nemá automaticky integrovaný WISIWIG editor, alebo neviem fakt čo. Povedať “proste nesedí” je ako povedať, že mercedesy sa mi nepáčia – “lebo proste”. phpBB je oproti vB zamerané trochu ináč, no vďaka tomu, že je open-source má OVEĽA väčšiu komunitu. A celkovo, web sa nestavia na fóre, to je pravda – však WebDeal ze zatim “iba” fórom, nikto nepovedal, že z neho nevyrasnie niečo úplne iné, kde fórum bude iba vedľajšia záležitosť…

    1. cammeltoe: díky, já to nemohl najít tak jsem si to odvodil z ID posledně registrovaného uživatele.

  2. Přemýšlel bych o jiném vzhledu. Ten stávající mi připadá mírně nepřehledný.

    Stejně tak 4 sloupce pod
    “Vítejte na nejlepším portálu pro obchodování s weby!”

    chtělo by to odřádkovat trochu jednotlivé informace.

    Vždy jak mi najede homepage, tak mám chut web opustit. Moc textu v úrovni očí mě mučí.

  3. “Vítejte na nejlepším portálu…” – neříkávalo se kdysi, že sebechvála smrdí? :-) phpBB je 100% v pohodě, to že vBulletin je lepší, to je podle mě taková “urban legend”, kterou kdysi kdosi řekl a všichni to teď opakují, aby si o nich náhodou někdo nemyslel že tomu nerozumí.

  4. Ahoj,
    díky Drago, sám jsem chtěl rozjet blog, kde bych objektivně reagoval na Webtrh klony, vždy bych si vzal na paškál jeden a rozebral ho. Nicméně kritika nikomu nevoní a je nepříjemná a lidé by dostali pocit, že nadržuji. Nakonec jsem to zavrhnul. Pokud jde o to, že zde ko-existuje více fór, místo aby se udělalo jedno pořádně, tak musím říci, že WebDeal už nabídl dvěma (menším) fórům sloučení. Na tom jsem vyvodil, že každý chce rozběhnout to sám. Nikomu to neberu, my bychom se třeba také nepřipojovali, protože narozdíl od těch dvou nejsme čistá instalace.

    Drago, výpis pouze uživatelových aukcí podporujeme už dlouho. Lze to udělat přes příkaz uid, viz http://webdeal.cz/externi_aukce.html
    Ohledně toho SEa, vyhledávače nás mají rády a to ještě plánujeme rozsáhlejší akce.

    TX.sk Predaj: Jak už psal Senky, říci, že phpBB ti nesedí je bez konkrétního důvodu jako házením peněz do kanálu. Pokud nedostaneme konkrétní podnět, tak nemůžeme nic zlepšovat. Pokud se nám to bude zdát ok a všem ostatním ne, tak pokud nám to nenapíší, jak my to poznáme?

    Přeji úspěšnou debatu lidem od konkurence, kteří se zde brzy vyskytnou a objeví se tu příspěvky, které budou psát “je to na pytel” aniž by fórum odzkoušeli nebo napsali konkrétní důvod. Jsem otevřený diskuzi, jenom reagujme pod známými pravými jmény(nicky).

    Whispere

  5. Maki: Ta tabulka po zaregistrování zmizí.

    Init: Díky za podporu. Ano samochvála smrdí, ale jak jinak dáti vědět uživatelům co vše nabízíme než tabulkou. Takto jim vše krásně shrneme na jednom místě, ale dáme možnost schování té tabulky.

    Drago: Toho čísla členů jsem si nevšiml, jinak máme 82 členů, to ID počítá i BOTy, proto já mám ID2 a Senky ID53. Příště si napiš, pošlu ti údaje. Máme pod kapotou ohromnou statistiku a na základě ní pak hlásíme NextClickovi (webtrhy.cz) nesrovnalosti s počítáním v náš neprospěch.

  6. admin: všetky informácie ti môžeme poskytnúť (oscreenované) z administrácie, kde máme o dosť väčšie štatistiky a informácie.

    Maki: O inej variante vzhľadu uvažujeme, keďže si uvedomujeme, že nie každému môžu sedieť tieto farby. Každopádne, ten text je povedzme… istý psychologický ťah – jednoduchý užívateľ po prečítaní textu klikne na registrovať; skúsený sa zase zaregistruje len aby to tam nemal :). Samozrejme to ale plánujeme umožniť skrývať.

    init: Samochvála smrdí, no v dnešnej dobe sú klamilvé reklamy (alebo teda, samochvála o relatívnych veciach) je v dnešnej dobe najúspešnejšia.
    Taktiež ďakujem za tvoj príspevok o phpBB – je to proste tak. To, že vB používajú fóra ako digitalpoint neznamená, že je to najlepšia voľba – znamená to iba to, že pri vzniku zvolili tento systém fór.

  7. Počet registrovaných bych vůbec neřešil.. Spíš počet aktivních uživatelů, jestli je to veřejná informace.

  8. Mě osobně dost vadí váš přístup, jak se neustále snažíte zdiskreditovat konkurenci. Házíte do placu spoustu narážek, ale máte je nějak podložené nebo jen plácáte do větru? Na druhou stranu mě vůbec nezajímají nějaká čísla nebo kolik nicků má provozovatel. Myslím, že tyto metody v začátcích používá nebo používala většina z vás, ale rozhodně není důvod, proč by to měla konkurence vytrubovat v každém druhém příspěvku.

    Váš přístup je bohužel to jediné, co mě brání se na webdeal zaregistrovat. Nicméně o nic nepřicházíte, nejsem žádné terno :)

  9. Za mne bych jen dodal, ze na webdeal by mohla byt lepsi prace s hornim menu. Urcite je zbytecne, aby v menu byl 2x pod sebou odkaz na prihlaseni a registraci. Misto toho by tam mohl byt prihlasovaci dialog, ktery se schovava uplne dole.

  10. Co se týká nejlepšího systému fóra, tak bych osobně volil IP.Board. Jenom škoda že v česku není moc používanej.

  11. To, ze se s phpbb dela daleko hur, nez s vB je FAKT. Kdyz lide rikaji “proste se mi s tim spatne pracuje”, tak je to FAKT.

    Osobne mi nejvice vadi (no spis “chybi”) “sledovani” vlaken (jestli se tomu tak vubec da rikat).
    Debilneji navrhnutou vec jsem vzivote nevidel.

    Oproti phpbb je vbulletin prehledny system s intuitivnim ovladanim. Do toho ma phpbb jeste hodne daleko.

    I kdyz na webdealu maji par uprav, stale to neni optimalni. Ja osobne bych na phpbb nikdy nerozjel vazne myslene forum (vyjma warezu, tam se phpbb hodi)

  12. Za mě phpBB budiš. Lepší než vyvíjet něco vlastního. Lze na to v pohodě zvyknout.

    Přimlouval bych se za jiné barvy/styl. Stávající mi vůbec nesedí a to horní menu mi také nesedí. Ty důvody proč jít k vám jsem v životě nečetl a a ni číst nebudu. Zajímají mě vlákna. Navrhoval bych tam točit aktuální vlákna ;)

  13. Macula: My bychom se nesnažili, kdyby konkurence nedělala to samé akorát pod jinými identitami. Mi tuhle válku nezačali.

    Petr7458548642: V čem je IP Board tak fajn? Co vím, tak má daleko lepší kód než vB.

    Dnes jsem se díval na WD odjinud a musím říci, že někdo má ty barvy vybledlé a je to takové hnusné. Začal jsem proto pracovat na dalším vzhledu. Pokud máte nějaké návrhy směrujte je do fóra, děkujeme!

  14. Původně jsem se vůbec nechtěl zapojovat do zdejší diskuze, ale rád bych uvedl věci na pravou míru: První nekalý krok byl učiněn ze strany WD, kdy Whispere na WebFair poslal jednoho spammera, aby fórum vypadalo “nabušeně”. Onen spammer mi nakonec poskytl screenshot jejich vzájemné komunikace, viz: http://imageupload.org/?di=812914182689

  15. No bude ještě zajímavá tato válka web*ů. Jako nedivil bych se kdyby u většiny web*ů byly vlákna jen aby se zvedl počet…

  16. No nechci být moc velký rýpal, ale protože webdeal.cz stejně jako webfair.cz či werb.cz (jsem jeho provozovatel) jsou, nebo se tváří jako obchodní platformy, bylo by určitě lepší neporovnávat počet příspěvků v diskusi, ale kolik tohoto počtu tvoří příspěvky v nabídkách, poptávkách a aukcích.
    Zde je rychlý přehled součtu nabídek, poptávek a aukcí zveřejněných přibližně za stejnou dobu na všech výše zmiňovaných webech:
    http://www.webdeal.cz – 42
    http://www.webfair.cz – 87
    http://www.werb.cz – 607

  17. macula: to, čo robíme my je obrana. A hoci sa hovorí, že najlepšia obrana je útok, tak či tak to nerobíme. Sem fair na rozdiel od fóra, ktoré to má v názve domény ;)

    PcDr. Marty: ďalší argument typu “vB je lepší, lebo som tak povedal ja”. Sledovanie vlákien je v phpBB samozrejmosťou, keby si phpBB trochu sledoval, tak by si na to prišiel, to by si ale nemohol byť takto zatrpknutý a bezhlavo počúvať dav ľudí kričiacich, že na vB nič nemá. Tvoje argumenty ľahko zhodím, pretože všetko, čo si napísal o phpBB je klam – má lepší kód, väčšiu komunitu a podporu, sledovanie vlákien (je dokonca MOD, ktorý toto sledovanie niekoľkonásobne vylepší), a UCP (ale aj celkovo celý základ fóra) je veľmi podobný tomu z vB (tab-menu v UCP, nová téma/príspevok hore aj dole pod obsahom, breadcrumbs, …).

    Môžeš mi potom vysvetliť, prečo sa na warez phpBB hodí, a na seriózne projekty nie?

    Lelkoun: kto prvý začal si bol ty bonznutím nášho ešte len vyvíjaného fóra NextClick-ovi, aby ho hodil na webtrhy.cz skôr, ako sme ho zverejnili. Navyše neviem či sa máš čo chváliť s tým obrázkom, keď si toho užívateľa potom poslal zase na nás ;).

  18. Senky: Vymýšlíš si. Ani jedno z toho se nestalo.

  19. Webdeal se pěkně vybarvuje. Já myslel, že spamovací politiku považuje za úspěšnou jenom Kaluža.

  20. Ono se podívejte na webfair. Dost vláken mi přijde podezdřele začínajících. Všechny mají stejnou formu. “Stalo se to a to, co si o tom myslíte?”. Když jsem narazím během dvou dnů na čtvrté vlákno, které takto začíná, tak to není normální.

  21. Tomáš Štejn: Myslíš ten obrázek? Škoda, že nebyla zaslána delší komunikace, byly tam velice veselé pasáže.

    jvic: To je celkem normálka, nyní se Senkym plánujeme koupit si server, abychom mohli udělat jednoduchou databázi Správcových nicků. Na normální hosting to není, by to neunesl :).

    Lelkoun: A kdo to řekl? Červená karkulka? My 3 zaregistrovaní před tebou jsme to určitě nebyli a náš robot WebDeal asi také ne ;)
    a buď rád za Mickeykr, buď rád, že jsem ti chtěl pomoci do startu ;). U nás dostal Mickeykr hned po tom co jsem zjistil, že se registroval BAN.

Comments are closed.