Jak prorazit s PPP blogem

Posledních pár dnů jsem obdržel několik dotazů jak prorazit s blogem, který by mohl vydělávat peníze pomocí zveřejňování placených článků. Nemám teď na mysli blog pouze pro reklamní systém na PR články placla.cz, ale spíše něco většího, kde by se cena za článek mohla vyšplhat i na pár tisíc.

Problém všech blogů na začátku je kromě trpělivosti také možnost prorazit. V ČR se dá úspěšný odborný blog vybudovat i jako one man show, ale pokud se jedná o blog, který by navštěvovalo větší množství lidí, je potřeba také pokrýt více zájmových okruhů.

Jestliže budete mít například blog o domácnosti tak se budou hodit jak články tipu udělej si sám, tak i články jak ušetřit, nebo vhodné dekorace do domácnosti. Rázem se záběr návštěvnosti rozroste z kutilů amatéru na hledače levných dárků, šetřílky až po náhodné návštěvy z vyhledávačů lidí, kteří by nějak vylepšili vzhled místností pomocí specifických dekorací. Tak trochu by se dalo svést i na různých TM značkách formou recenzí. Jenomže aby tohle člověk stíhal sám? No nějaké ty články to bude chtít určitě napsat a mít další kousky pěkně v zásobě když nebude o čem psát. Ze začátek use dá publikovat párkrát za týden, protože chvilku trvá než si stránky vybudují nějakou tu autoritu. Později už to ale bude chtít co den to článek a pro překonání hranice třeba 5 tisíc lidí den už i více článků za den. Tady už si sám provozovatel rozhodně nevystačí.

Možnost číslo jedna je prostě do projektu nalít nějaké peníze formou nákupu článků. Ze začátku to bude celkem slušně ztrátová záležitost a než se dostanete alespoň na úroveň, aby vás vzala alespoň placla tak proinvestujete i několik tisíc. V pozdější fázi když už bude potřeba psát každý den článek se náklady mohou vyšplhat celkem vysoko. V této fázi už sice něco vyděláte, ale rozhodně to nebude na zaplacení pravidelných pisálků.

Druhá možnost je prostě se dohodnout s více lidma, že prostě každý napíše za týden dejme tomu 3 články. Ve třech lidech už je to 9 článků za týden, což už je více než optimální. Můžete si rozdělit blog třeba na sekce. Takto dobře aktualizovaný blog už v podstatě bez větších nákladů je možné monetizovat. Rozdělení zisků může být sice kámen úrazů a nevýhody možná budou převažovat nad výhodami ovšem jen do okamžiku kdy překročíte magickou hranici 5K lidí/den. To pak začnou platit úplně jiná pravidla ohledně ceny PR článků, nebo o prodeji reklamy. Důležité je si uvědomit, že ve více lidech je daleko jednodušší dosáhnout té magické hranice a to jak už finančně tak i časově. Sice by každý mohl mít svůj vlastní blog a mohli by spolupracovat třeba formou výměny odkazů nebo reklamy, ale stále to budou jen průměrné blogy, kterých jsou na internetu desítky a nevydělají na tom v součtu ani 1/10 toho co by vydělali na blogu pod společným jménem (žádné subdomény, prostě jedna doména).

A propagace? Dostatek unikátního textu je naprostý základ pro další metody propagace. Ať už je to facebook, linkovácí služby, anebo jednoduše získávání lidí z vyhledávačů, všechno se lépe dělá ve více lidech. Na facebooku se lépe dosahuje virálního šíření článků. Na linkovacích službách má každý více účtů. Ve 3 lidech už se dá protlačit něco i nahoru. A ty vyhledávače? No každý člověk si může dát do podpisu na fórech kde se pohybuje blog. Tj. 3x více zpětných odkazů a už i to se počítá. Navíc 3 lidé najdou více možností kam nenápadně strčit odkaz na nějaký konkrétní článek.

Prostě ve více se to lépe táhne a to nejen z hospody ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “Jak prorazit s PPP blogem”

  1. Skoro bych tento článek zařadil do nedělního zamyšlení!
    Opravdu hodně poučné, nyní připravujeme s kolegou nový projekt, který by jsme časem díky placle mohli monetizovat, zatím je to čerstvé pár týdnů ale navštěvnost nám začíná růst!
    Hodně mě posunula tvůj názor na počet lidí na projektu, plně s tebou souhlasím a beru to jako důležitou radu!

  2. těch vysněných 5k, by bylo tvořeno výhradně z vyhledávačů? Protože v takovém případě by to bylo realné, jen by to chtělo namasit velkou spoustu článků na zajímavé fráze. Pokud by to měl byt return traff. tak si myslím, že ne každý dokáze psat pro masy a pritom kvalitně.

  3. Obávám se, že tento model spolupráce je utopie.

    1) Než začnou takové stránky vydělávat, potrvá to několik měsíců či rok. Tak dlouho by všichni museli denně usilovně pracovat (zadarmo?).

    2) Každý projekt musí mít lídra, vedení. Demokracie nefunguje. Riziko neshody a tím i úpadku projektu je vysoké. 2 přehlasují 1, ten ztratí motivaci. Nebo někdo bude mít pocit, že dělá víc než druhý a zaslouží si víc peněz => další rozpory a konec.

    3) Na koho bude napsána doména, kdo zaštítí projekt svým jménem, kdo bude fakturovat inzerentům a řešit úřední věci, pokud by si byli všichni v projektu rovni?

  4. a z jakého důvodu je 5000UIP magická hranice? co se tam stane co zrovna v tomto bodě majitele čeká?

    nebo to bylo jenom takové plácnutí čísla?

    1. grim: ta hranice je spíše magická pro mě. Před nějakou dobu (2 – 3 roky) jsem tak trochu zjišťoval od kdy se s tebou budou reklamní agentury ochotné zabývat. Většinou chtěli imprese a vycházelo nějakých 300K impresí, aby s tebou vůbec začali bavit. Většina tedy chtěla alespoň 1M. Ale z těch 300K jsem v té době nějak vyvodil 5K UIP/den. Prostě 5K UIP/den je magická hranice, která tě má dostat do velkého biznisu. Dneska to už asi bude víc, ale podle mě by jsi od 5K/den na family friendly blogu dokázal začít dělat víc než je průměrný plat :)

  5. Honza Ambrož: Tak jeden bude zajišťovat běh projektu, technickou část + úřední věci a když toho bude málo, tak ještě sem tam nějaký článeček…

  6. Určite existujú aj efektívnejšie spôsoby zárobku, ale pre beznádejných grafomanov, či ako “platený relax” to môže byť celkom fajn…

  7. Já se na věci kolem PPP a placeného blogování v poslední době dívám dost jinak. Když se člověk podívá do USA jak dopadly všechny PPP systémy, tak si myslím, že to nebude dlouho trval a placené články přestanou být cenným zdrojem zpětných odkazů. Způsob jakým se dnes PR články v Čechách píší je podle mě dlouhodobě neudržitelný. Proto jsem také všechny své pr článkové weby prodal. PR weby, kde obsah tvoří jiní, jsou dobrým zdrojem pravidelného příjmu bez nutnosti se o web starat, ale samotným psaním pr článků se podle mě člověk nemá šanci uživit.

    Pokud se na to podíváme z pohledu etiky, tak pokud je pr článek neoznačený, je to vlastně podvod jak na vyhledávače (SEO friendly zpětné odkazy namísto “no follow”) a také na potenciální zákazníky – uvádíme ho v omyl. Navíc to, že na blog budu psát pr články jeho čtenosti nepřidá. Pokud je budu striktně označovat a dávat do nich no follow odkazy, některé své čtenáře ztratím.

    V USA je dnes dokonce zákon přikazující blogerovi vždy uvést, že se jedná o PR článek nebo o placený článek. Všechny PPP zhynuly na úbytě a je potřeba hledat nové cesty.

    Podle mě je jedinou šancí pro monetizaci blogu do budoucna přímý prodej reklamy koncovým klientům a dostatek kvalitního obsahu.

    Podlě mě se dá vybudovat portfolio řekněme 20 oborových blogů, naplnit je hodnotným obsahem a pak pravidelně přidávat třeba 2 články týdně. Přes RSS se to mezi sebou prolinkuje a nějakou návštěvnost to hodí. Monetizovat se to pak dá jednak přímým prodejem reklamy a jednak třeba přímým prodejem odkazů.

    I když Placla.cz fandím a je to moc dobrý projekt a Martina mám rád, nevěřím tomu, že to ve stávající podobě bude dlouhodobě růst a vydělávat. No, ale třeba se mýlím …

  8. No v tomhle bych si vzal příklad z R.Hulána. Píše často, píše na různá témata (někdy odborně, někdy ze života). Často odkazuje na různé zdroje, ale ve většině případů se nejedná o PR článek. Někdy samozřejmě ano, ale celkovému náboji webu to vůbec neubírá.

  9. Pokial nebudete mat pomer 50:1, akoze 50 kvalitnych clankov k 1 PR clanku tak to padne skor ako to zacalo. A to som strelil velmi nizky pomer. Umelo tvorene veci tak ci onak v kratkom case padnu…

  10. Dobrý článek, shrnul vše potřebné – jen mě pobavil ten nápad “nakupovat články pro blog” samozřejmě z časového hlediska je to výborný nápad. V jakých částkách se vlastně dá koupit takový článek? Pokud by někdo aktualizoval blog 1 placeným článkem denně a dal by za ten článek 100 korun / což je asi nereálné směšná částka / tak jsou to do měsíce tři tisíce korun a aby mu návštěvníci naklikali tuto částku zpět a měl by ještě zisk navrch, to už musí být opravdu úspěšný blog. Samozřejmě pokud by se nakupovali články cca po 300 korun kus, je to ihned v jiných číslech. Ale kdyby to byly skutečně KVALITNÍ články na vysoce žádanou téma, dalo by se to pořešit … Vlastně by stačilo kdyby se vyrovnaly výdaje na nakoupené články s příjmem z naklikané reklamy a vzniklo by vlastně “zdarma” množství originálního textového obsahu na webové stránce, návštěvnost by stoupala a doména by pěkně dozrávala až by získala slušnou finanční hodnotu a spolu se zaběhnutou webstránkou by se mohla prodat … Ale blogová etika musí bokem, pokud je blog jenom stejný nástroj na vydělávání peněz jako pneumatická sbíječka nebo taxík.

Comments are closed.