Čím menší alexa rank tím více spamu

Od té doby co dala alexa ke stažení top milion sites, tak prý vzrostlo množství spamu na fórech a blozích. To bouhžel nemůže nikdo potvrdit, ani vyvrátit, protože spamovací boti jsou stále rozšířenější záležitostí a řekněme si to na rovinu, že by zrovna vzrostlo zabezpečení proti spambotům jsem nějak nezaznamenal. Captcha kódy jsou tu stále s námi a pořád stejné vyplňujeme už nějaký ten rok. Nějaké ulehčení, anebo zobtížnění  nejsou moc častá.

Zajímavější ale je pozorovat jak s klesajícím alexa rankem se na stránky zaměřuje jiný druh robotů. Zhruba do alexa ranku 150K ti v pohodě vystačíte u WP s mým oblíbeným Raven’s antispam. V té době se do vaší stránky budou snažit zakousnout 3 druhy komerčních spambotů. Jeden generuje text a vkládá do něj reklamu. Druhý vám děkuje za článek, většinou použije i nadpis blogu a třetí ten tam prostě naháže odkazy. Nevím v jakém jsou rozmezí. U wowarmory se mi první a třetí začal objevovat prakticky okamžitě jakmile si blog všiml google. Druhá varianta se objevila až později. V každém případě pokud máte alexa rank pod 1M už to bez pluginu nebo schvalování komentářů prostě nepůjde. Množství spamu začne narůstat.

Co se mi ale stalo poslední dobou je, že se mi na 404m.com začal objevovat spam. Vždy jen 1 – 2 příspěvky za den. Říkám si že by můj oblíbený plugin byl překonán? Nějak mi to nedalo a musel jsem to probrat s pár blogerama, kteří mají většinou anglicky psané blogy s alexa rankem pod 100K. Bylo mi zděleno, že zhruba od alexa ranku 150K a níže, zvláště pokud má blog nějaký US trafik, tak už se místo robotů používají lidé a neexistuje reálný způsob jak tomu zabránit. Tedy u 404m.com by stačila nějaká česká otázka, ale na druhou stranu proč komplikovat čtenářům život. Stejně jdou všechny příspěvky k moderaci a když už promazávám narážky na pravopis tak odmáznout nějaký ten spam není problém. Zajímavější by to ale bylo u blogů/fór, kde není moderace. Například na webtrhu se likviduje ručně psaný spam attack i několikrát do měsíce. Naštěstí má vBulletin celkem slušnou moderaci, je velice jednoduché zlikvidovat všechny příspěvky spamera v podstatě na 3 kliky.

No nějak mi to nedalo a musel jsem se podělit o tuto mojí zkušenost. Pro většinu z vás to asi není nic nového, že místo vývoje lepšího spambota se prostě najme spamer. Mě to ale zaujalo, protože jsem se s tím zatím nikdy takhle na férovku nesetkal.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Čím menší alexa rank tím více spamu”

  1. Já jsem měl problémy se spamem, a to dosti mohutně. Ale rozhodl jsem se bojovat se spamem bez jakékoli captchy a otázky. Už dlouho neprošel jediný spam.

    Využil jsem výhodu toho, že nemám žádný open source redakční systém. A sledoval jsem roboty i lidi a postupně jsem jim spamově zkazil práci. Stačilo jen sledovat taktiku a jít kreativně. Už pár měsíců zasahovat nemusím.

    Ale pravdou je, že než jsem udělal protiopatření, tak jsem byl ze spamů občas zoufalý. Dnes si jenom přečtu počet zadržených spamů.

    Zajímavé je, že čím větší byl Alexa rank, tím méně spamů chodilo. A druhá věc, čím větší byl Google PageRank, tím více spamů chodilo.

    A téměř magicky spam přitahovaly formuláře typu
    .

    1. Akční domény: Akismet jsem samozřejmě zkoušel. Vadilo mi na něm ale, že házel do spamu i některé krátké komentáře a komentáře, kde byl jen odkaz (autor se často neobtěžuje vůbec napsat nějaký popis) dále tuším akismet komentáře nemazal ale jen označil za spam, takže jsem měl trochu strach že s rostoucím blogem to bude zatěžovat zbytečně mysql. Prostě sem hledal nějaké řešení, které roboty zastaví ještě před odesláním. Jinak všeobecně se akismet považuje za dostačující ochranu a velké množství WP blogů nikdy nesáhne po jiném řešení.

  2. Přijde mi jen logické, že pro lepší formu spamování je snažší zadat seznam URL, generovaný na základě nějakého počítadla ať už Alexy nebo GPR apod. nějakému člověku co umí trošku anglicky a pracuje za pár dolarů, než vyvíjet automatizovaný systém. Přeci jen proti robotům se dělají antiroboti a znamená to pořád něco vyvíjet což jsou náklady. Naproti tomu náklady na levnou pracovní sílu jsou minimální, člověk veškerou protirobotí kontrolu obejde a není co řešit. Je to smutné, je to další spam navíc, ale z hlediska spammerů to chápu jako logický krok.

  3. Spam komentáře mne také rozčilují a nejvíc ty, které nedávají žádný smysl (nesmyslný text + nesmyslé url), např. (cituji jen část):
    “oyocU … http://dlcodlfujvyd.com/
    Jedině, co mne napadá, že spammer testuje, zda mu projde unikátní shluk písmen, aby odhalil spam-friendly blog a ten pak zasypal spamy, které mají smysl (se skutečnými adresami url). Ale při tom počtu spamů by těk spamerů muselo být hodně, nebo by museli testovat blogy ve zbytečně krátkých intervalech a v dávkách více postů. Zná někdo skutečný smysl těchto spamů?

Comments are closed.