Osud MFA

PadajiciCenaDneska jsem uvažoval jaká čeká MFA budoucnost. Upřimně řečeno asi všichni tušíme, že se jedná o krátkodobou záležitost nad kterou visí snad celý obsah damaklovi zbrojnice. Existuje velké množství dobrých důvodů proč nevýznamné weby, připomínající spíše parkovací stránky smést z povrchu internetu. Pomineme li etické důvody, které jsou z ekonomického důvodu nepodstatné zůstává nám zde závislost na vyhledávačích. Zatímco u google je ponechání MFA celkem pochopitelné (není li nic lepšího tak proč tam nešoupnout stránku plnou adsense z které má provize) tak u seznamu zůstává rozum stát. Anebo snad ne?

Vyhledávací algoritmus je něco úžasného. Pokud funguje podle předem stanovených pravidel tak stačí tyto pravidla znát a můžeme v podstatě web vygenerovaný v generátoru náhodných slov dostat na přední pozice. Jednoduše tady přidáme onpage fakturů, tady ubereme textu a dodáme dostatečné množství zpětných odkazů z tématických webů a hle není problém procpat MFA na méně hledané fráze. Že nemají žádnou informační hodnotu? Ale přeci kvůli pár bezvýznamným webům nebudou překopávat celý vyhledávač. To samé platí pro crawlera. MFA na jedné doméně zabanujeme, ale na druhé je zpět. Takže banování taky nepujde a zavádět globální bany není pro internet zorvna to ideální řešení. Jak se proti tomu bránit?

Odpovědí je rozlišit užitečný obsah od neužitečného (zbytečného). Vyhledávače nebudou přemýšlet co je MFA, microsite, minisites či cokoliv jiného. Vyhledávače budou v budoucnu rozlišovat pouze to co má užitečný (pro internetového uživatele přínosný) obash a co je zbytečné (duplicitní nebo neúplný obsah). Nemá cenu bojovat proti jakékoliv formě MFA protože MFA je v podstatě cokoliv co má na sobě přilepenou reklamu a to ať už ve formě linkfarmy nebo třeba PPC. Ale jak budou poznávat vyhledávače MFA?

Uživatelsky volený obsah

Tohle už v praxy testuje google a podle mnoha lidí se stala tato metoda i součástí oficiálního algoritmu. Jak to funguje? Prostě si google ocejchuje uživatele a pak zkouší jak je spokojen se stránkou kterou našel. Jestli jí zavře a hledá dál asi nenašel co hledal. Jestli na ní strávil dostatek času asi bude o něčem, nebo ho něco zaujalo. Pokud se takto chová více lidí už je to zámiňka pro další testování, které není dopřáno všem stránkám stejně. Na jednom developer fóru jsem četl hlášku: “Chceš, aby ti google ohodnotil tvůj obsah? Nasaď si na stránku google analytics a google pozná jestli je kvalitní.” Bral jsem to jako fór, ale na druhou stranu pokud si vezmete třeba vzorek 100 lidí a necháte je číst jedny noviny (které jste nečetli) tak podle různých statistik jako například kterou stránku četli nejdéle, na kterou se vraceli atd. můžete poznat, co je asi zaujalo. Samozřejmě každý má jiný vkus (někoho zaujme stránka s křížovkou, jiného rozhovor s osobností nebo dívka dne), ale čím více lidí do pokusu dáme tím více si budeme moct být jistý stránkou která zaujme. A to netušíme jaké technologie vlastně google používá. Ta tlupa programátorů co slouží velkému G snad vytáhne z vašeho počítače i velikost vašich spoďárů.

Samozřejmě jsou tu i pokusy o různé hlasování (linkuj, digg apod.), ale tyto služby jsou prostě lidmi zneužitelné a naprogramovat si hlasovacího robotaje prostě jen otázkou času. Navíc lidi jsou úplatní a za slib obrázků nějaké nahotinky vám klidně zalinkují cokoliv. Takže tudy cesta k určení kvalitního obsahu nebude.

Algoritmus nové generace

Nejsem jediný kdo pracoval na skriptu co dokáže generovat texty pro MFA. Úspěšný jsem moc nebyl, kromě různých slepovačů už existujícího obsahu v podstatě nebylo možné vytvořit nic co by fungovalo. Pokud chete vygenerovat povídku tak to není problém. Zápletka včetně rozhodnutí postav může jít podle generátoru náhodných čísel až po simulaci AI jak to známe z počítačových her. Ale jakmile chete vymslet generátor textu o Anglii tak jediná možnost ke které jsem se dostal byla vytáhnout už existující informace a poupravit je. Jenomže když něco nedokážu vymslet já neznamená to že to nejde.

V budoucnu nás čekají super složité algoritmy, které budou umět ohodnotit cokoliv daleko lépe než to zvládneme mi. Například víme, že opakované slova v odstavci snižují kvalitu textu. Je to jen jedno z mnoha pravidel. Vezměte si gigantickou databázi a super výpočetní výkon a hned tu máme možnost otestovat každé slovní spojení v reálném čase. Příští desetiletí už možná google prostě pozná co je splácanina a co kvalitní unikátní text.

Budoucnost v ČR

Likvidace ze strany vyhledávačů

99% MFA a minisites potřebuje k životu trafik z vyhledávačů. Google moc MFA a minisites nepřeje, jediný kdo je živí je seznam. Pokud se seznam rozhýbe a začne vyřazovat ze svého indexu (penalizace nepomůže) weby, které se neaktualizují nebo, které mají minimální obsah dejme tomu čistého textu pod 10KB (10 tisíc znaků) tak MFA prostě vymřou.

Likvidace ze strany inzerentů

Pokud se etarget, adfox a adsense rozhýbou a začnou zakazovat umísťovat reklamu na stránky s minimem obsahu, bude to znamenat konec MFA. S výjimkou těch co jedou na affil to tu prostě vymře. Toho se ale nebojím, přeci jen kde by se pak zobrazovaly ty drahé keywordy :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Osud MFA”

  1. MFA jen tak něco nesrovná ze zemí. Bude to prostě nekonečnej boj. Kterej vyhledávače nemůžou vyhrát, dokud nebudou všechny indexovaný weby schvalovat ručně (a ani to by nebylo 100%). Jak změníš algoritmus, změní se i styl MFA, největší odpad (jedonstránkovej web s 5 reklamama a 50 slovama, z nichž 45 jsou KW) možná odpadne, ale lidi se naučí dělat weby tak jak to bude mít seznam rád. A že by byl google úspěšnější, to se zrovna říct nedá, akorát dělají všichni MFA pro seznam, jelikož odtam chodí 99% BFU (kteří nejvíc klikají). Dostat na prví stránku google MFA není zas takovej problém, akorát se to nevyplatí. U seznamu je ale jiná situace, tam se to bude vyplácet a furt a ať se bude seznam snažit jakkoliv, nemůže vyhrát.

  2. Musíš taky rozlišovat MFA a MFA, nelze je házet do jednoho pytle. Budoucnost je v minisite s obsahem. Vyhledávač nepozná jestli se jedná o MFA, když tam bude dostatek informací.

  3. Spustí-li Seznam v dohledné době svůj Sklik pro partnery, tak tvorba MFA dostane opět nový náboj a troufnu si tvrdit, že to bude pro Adsense velmi tvrdá konkurence – v Skliku je relativně více inzerátů za vyšší cenu (soudě z pozice inzerenta). Otázka je, jak bude Seznam benevolentní k publisherům a jejich webíkům.

  4. Ja myslím, že MFA tu bude ještě dlouho, jen výdělky budou menší, o hodně menší… :-(

  5. MFA bylo a bude je to součást internetu a nikdo proti MFA nebojuje. Pokud se web řídí příslušnými pokyny nikdy ban nedostane. A v případě, že dostala stránka ban tak asi proto, že porušovala pravidla neni v tom žádný boj. Takže dělejte obsahově přínosné stránky i třeba minisite a vhodně je doplnte reklamou a nic se Vám nemuže stát. Pubertální paweby s jednou větou a max. počtem reklam se nedají brát ani jako MFA to je odpad, který je na internetu stále, protože děti dospívají a zkouší zrovna tak jako stárnou a moudří…a tím i jejich weby a tak to jde a půjde pořád dokola.
    btw. přečti si to po sobě a oprav si překlepy

  6. Je potřeba rozlišovat co je MFA a co ne. Podle mojí definice je MFA web kde není vůbec žádný obsah kromě reklamy nebo je to web s jednou až dvěma větami a reklamou od desítek různých systémů. Budoucnost je podle mě v minisites a v blozích (pokud třeba prodávám stříbrné šperky, tak budu psát blog o špercích a nahánět si návštěvníky do e-shopu, pokud budu prodávat reklamu, budu psát blog o internetové reklamě, apod.). Pro PPC reklamní systémy je potřeba alespoň nějaká slušná návštěvnost (řádově 100 lidí denně a více, jinak moc neexistuje potenciál vydělat na nich peníze – záleží tedy taky na oboru, ale ve většině oborů je to docela problém). Pravdu ale mají – bohužel – všichni ti, kteří říkají že boj s MFA je marný. Podle mě ani Google ani Seznam ho nemohou vyhrát, protože na každý krok přijde protikrok, apod. Jde jenom o to, aby se ty největší “MFA pecky” nedostávaly na přední místa ve vyhledávání.

  7. Boj s MFA, to je otázka času. Boj s MFA vyhrají samotný tvůrci webů a vyhledávače jim v tom jen pomůžou.
    Na konci léta by se měli představit nějaké novinky, tak uvidíme.

  8. Všechno končí u definice MFA,a velikosti “tvůrce” je tohle (letenky.seznam”tečka”cz) dvoustránkové “odpaddové” MFA bez obsahu na subdoméně, kde je v navigační liště maskovaný odkaz na pojištění nebo je to seriozní součast webu největšího českého vyhledávače :)Ono se pak těžko bojuje…

Comments are closed.