Více jak 45 milionů stránek je staženo každý týden pro offline prohlížení

Zhruba rok má v sobě Chrome pro Android zajímavou vychytávku. Umožňuje stáhnout stránku a offline si jí prohlédnout. Každý týden je takto staženo více jak 45 milionu stránek.

Většina z nás je zvyklá na internet v mobilu s dostatkem dat a nemusíme lovit wi-fi kde to jen jde. Potýkáme se spíše s problémem výpadku signálu. Například když jedete autobusem přes vesnice v údolí anebo metrem. Na druhou stranu dat není neomezeně třeba v zahraničí. Google myslel na všechny a proto do Chrome pro Android zabudoval možnost stáhnout si stránku.

Pokud používáte Chrome pro Android a dojde k výpadku signálu, tak v okně s legendárním Google dinosaurem je i tlačítko pro pozdější stažení stránky.

Díky tomu si stránku stáhnete jakmile to bude možné, tedy “budete online”. Najdete jí pak připravenou mezi staženými soubory anebo když kliknete na otevření nové záložky. Na stahování vás také upozorní ikonka v liště.

Chrome si navíc pamatuje URL. Pokud jí zavoláte znovu a budete offline tak vám ukáže uloženou verzi a upozorní vás na to, že stránka je starší. Funguje to podobně jako archive.org. Teoreticky si takto můžete uložit stránky, ke kterým se potřebujete vracet. Například z wikipedie.

Stránky jde samozřejmě stahovat i manuálně. Stačí když podržíte odkaz a objeví se menu, kde vyberete Stáhnout odkaz.

Takto si můžete před vstupem do míst, kde nebudete mít dobrý přístup k internetu stáhnout například články z webů, které máte ve čtečce. Je to pohodlnější než pak čekat na obsah přes edge. Umím si to představit třeba ráno u snídaně. Prostě naklikáte si články z médii a pak v autobuse už jen čtete.

Dále si umím představit, že to někdo bude používat místo screenshotů, které jsou v případě malého displeje tak trochu neefektivní. Vždyť si můžete uložit komplet celý článek wikipedie anebo nabídku eshopu.

Podle oficiálních stránek Googel Chrome je takto staženo více jak 45 milionů stránek každý týden. No není to zas tak moc, ale popravdě až do dnešního dne jsem nevěděl, že něco takového vůbec existuje. Pokud by tuto vychytávaku Google více zpropagoval a naučil lidi používat věřím, že se najde dost lidí co by stahování stránek ocenilo.

Zatím jsem nezkoumal zdrojový kód uložené stránky. Jestli se uloží jen HTML, CSS a JavaScript anebo i grafika. Případně zdali je nějak JavaScript upraven aby omezil komunikaci se serverem. Takže nedokážu posoudit jak by to bylo třeba s měřícími kódy anebo reklamou.

Hmm možná by bylo zajímavě nějak nenápadně navést návštěvníka eshopu, aby si stránku konkrétního produktu uložil. Prostě když se detekuje mobilní telefon tak tam hodit prakticky stejně vypadající tlačítko jako na stránce s dinosaurem. Jen by tam byl trochu jiný text.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Více jak 45 milionů stránek je staženo každý týden pro offline prohlížení”

  1. Na iPade v Safari to uz vyuzivam niekolko rokov. Len niekedy to zblbne a ulozeny clanok mi nenacita v offline rezime.

Comments are closed.