Google PageRank zmizel

Ukončení veřejného zobrazování Google PageRank (GPR) bylo oznámeno v březnu tohoto roku.  Minulý týden se tak stalo skutečností. Google PageRank nadobro zmizel z Google Toolbar a servery Google jej přestaly vracet. Prostě je pryč. Zdali jej do budoucna nahradí Google něčím jiným nikdo neví.

Proč byl Google PageRank tak super

O GPR si můžete přečíst spoustu věcí. Na většině českých diskuzních fór například to, že nemá cenu jej sledovat a že byl k ničemu. Ve skutečnosti existovalo několik důležitých věcí, které se díky němu SEO šamani dokázali dozvědět. Samozřejmě ještě v dobách, kdy se pravidelně aktualizoval, což už je nějaký ten rok.

Asi veřejnosti nejznámější a zřejmě i nejdůležitější bylo, že poukazoval na možné problémy. Než přišel Google Penguin, tak zobrazoval penalizace za prodej zpětných odkazů. Vynulování GPR byl jasný signál že se něco děje. Dokonce jste ani nemuseli čekat na velké přepočty. Pokud jste s někým odkazy měnili anebo nakupovali tak podmínkou byl GPR.

U expirovaných domén poukazoval na existenci předchozího webu. Pokud doména GPR neměla, předtím na ní nebylo nic zajímavého, u moc vysokého GPR to zase zavánělo přesměrováním.

Co se už moc neví je, že SEO mágové dokázali díky změnám GPR zjistit, které odkazy mají jakou hodnotu. Například se několika testy u nových domén zjistilo, jak moc si Google cení odkazů z vlastních služeb. Například se, že bývalé Google Places (dnes Google Moje Firma), jsou jedním z nejdůležitějších odkazů, které můžete získat. Stačilo menší lokální podnik přidat a rázem jste obsadili přední příčky. Tehdy to vedlo k zjištění, že co si může Google ověřit, tak má pořádný vliv na autoritu webu (Na Google Places probíhá ověření dopisem). Podobné testy probíhaly prakticky nonstop. Jistě je možné sledovat pohyb pozic, ale to ty jsou relativní. Pokud za nějaký odkaz byl rovnou GPR 2, tak bylo jasné, že jste narazili na něco velkého.

Proč byl Google PageRank k ničemu

K aktualizacím docházelo nepravidelně. Byly velké přepočty a malé. Dříve velké probíhali jednou za 3 měsíce, popřípadě vždy k nějakému svátku. Malé zhruba jednou za měsíc. Později stále méně často až jednou přestaly úplně. Stačilo tak nakoupit domény s ranky a prostě prodat odkazy, protože jste věděli, že o tyto ranky nepřijdete. Nepravidelné aktualizace vedly k mnoha problémům. Spousta domén byla koupena jen za účelem prodeje odkazů, aniž by tuto hodnotu vůbec měla.

Jedním číslem vyjádřit autoritu webu bylo možné, když byl internet malý. Později však začaly vznikat různé druhy webů (blogy, diskuze, eshopy) s různým zaměřením. Nebylo možné srovnávat autoritu diskuzního warez fóra s blogem světově uznávaného vědce. Přesto mělo warez fórum větší GPR díky odkazům. Google PageRank byl v podstatě nic neříkajcí :)

Z pomocného ukazatele se stala modla. Spousta lidí se na něj natolik upnula, že nedělali nic jiného než získávaly odkazy z webů s vysokým GPR a zanedbávali ostatní věci. GPR rovná se SEO, což postupem času byla větší a větší chyba. Chtělo si to držet odstup a brát jej pouze jako pomocný ukazatel, jenomže to byl jediný ukazatel, který lidem Google poskytl.

Čím jej nahradit

Dobrou náhradou je MoZ Domain/Page authority v kombinaci s MoZ Rank (viz. moz.com/researchtools/ose/). Ne protože by byl nejlepší, ale prostě vždy byl nejpřesnější. Když se tyto hodnoty posunuly nahoru, tak vzrostly pozice i GPR. Existují i neveřejné informace, jak byli lidi z Google překvapeni podobností s GA. Mít údajně přístup k datům z GoogleBota a penalizacím, tak by mohl klidně GPR simulovat. Mimochodem později v MoZ zavedli i SPAM score odkazů, které mohou být potenciálně nebezpečné.

K MoZ se postupně přiklání i některé systémy na prodej zpětných odkazů například backlinks.com. Mimochodem pokud máte nějaký mrtvý web s MoZ rank, tak neváhejte a přidejte jej. Pár dolarů měsíčně za nic se vždy hodí. Penalizace GRP se už bát nemusíte ;)

Závěr

Samozřejmě GPR zmizel jen z veřejných ukazatelů. Google jej stále používá pro hodnocení stránek. Zdali tak jak jej známe to se neví, zřejmě však v jiné podobě a hlavně aktualizovaný. Odkazů se jen tak zbavit při hodnocení autority prostě nejde.

Mimochodem existuje teorie, že jej Google přestal počítat, protože pro něj dostupný internet je příliš velký, aby každé stránce mohl GPR přiřadit. Přeci jen hodnota ranku jedné stránky záleží na hodnotě všech, které na ní odkazují.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Google PageRank zmizel”

  1. Příkláním se k poslední větě, pagerank byl alespoň nějak ověřitelný údaj o tom co si o vás G myslí i když hrozně neurčitý, ale něco říkal. G ho odstranil prostě proto, že když něco pokazí, nikdo nemůže říct, hele já mám pagerank 8 a chodí mi najednou půlka lidí na letenky třeba.

    Ale ono je to i kontraproduktivní, protože přesně vznikne firma/projekt jako MOZ, která dokáže crawlovat velkou většinu webu a své know how zlepšuje – stačila by pak teoreticky nějaká finanční injekce za pár desítek mega dolarů a mohou rozjet nějakej specializovanej svůj vyhledávač… všechno kvůli nějakému pageranku

  2. Proč myslíš, že je MoZ rank důležitější / přesnější než Trust rank od Majestic.com? Já se víceméně orientuju hlavně právě podle Trust a Citation ranku.

    1. Mě osobně se také více líbil trust rank, ale je na rozdíl od MoZ placený. K MoZ je zdarma API s tuším až 1K dotazů/den, takže se na něm snadno postaví různé aplikace a testy. Tím zřejmě i vyhrál trh. Sám jsem jej začal ve velkém používat a sledovat výsledky (API využívá například i můj Doménový rejstřík). Prostě jsem si na něj podobně jako ostatní zvykl.

      1. Pro mě je také důležitý Trust rank (poměr Trust Flow a citation Flow), k neomezenému použití lze využít jejich rozšíření co Chromu https://chrome.google.com/webstore/detail/majestic-backlink-analyze/pnmjaflneibolacpepklokkjnakmikmg. Pak je pro mě zajímavý Alexa rank a taky Domain rating u Ahrefs a také jejich Global rank. Nějaký Page rank, kterým se dnes pořád někdo ohání, mě nikdy moc nezajímal, možná proto, že jsem v onlinu od 2012 tuším :)

  3. Pekný článok, a celkom definitívne ma utvrdil v tom že GPR bol nanič a je vlastne dobré že ho ztiahli a verejne sa neukazuje. A celkom ma zaujal aj posledný odstavec, že google nedokáže všetkým webom spoľahlivo priradiť GPR, nad tým by sa dalo hodne uvažovať, že to môže byť pravda.

    1. Přiřadit aktuálně GPR není problém, jde o to, že se musí stále přepočítávat. Při tak velkém objemu stránek to musí být docela masacker.

Comments are closed.