AdBlock je pro počítač dobrovolnou volbou, pro mobil nutnost

Pomalu si zvykám na nový chytrý telefon Samsung Galaxy J5, který nahradil mou starou Nokia N95. Myslím že po nějakých 7 – 8 letech už to fakt chtělo změnu. Počáteční zmatení z dotykového displeje, vystřídalo nadšení z užitečných aplikací a skutečného prohlížeče. Tak nějak jsem si uvědomil, že mám vlastně počítač v kapse. Což znamená, že je nutné se k němu i tak chovat.

Jenomže to, co mi u počítače zas tak moc nevadí, může být u mobilního telefonu celkem problém. Na desktopu používám k prohlížení stránek už dnes minoritní IE 11 (na blogování FF, na testy Opera a Chrome). Občas se stane, že na stránce se nachází nevhodný druh a množství Javascriptu, který způsobí chvilkové zamrznutí prohlížeče, někdy dokonce i počítače. Nevadí prostě si počkám. Jenomže u mobilního telefonu se tohle stát nemůže. Jeho účel, alespoň pro mě, je komunikace s dalšími lidmi. Nemůžu si dovolit, aby mi na dvacet vteřin prostě zatuhl a já zmeškal důležitý hovor, jen proto, že nějaké pohyblivé okno zmateně poskakuje po spodní části stránky, popřípadě nějaký skript přestane pracovat jak má. Zatím se mi to na mobilu nestalo, ale podobně jako nečekám s instalací bezpečnostního balíčku až narazím na první malware, asi bych neměl čekat na podobný problém ani u problémových reklam. Takže zachovat se preventivně a nainstalovat nějakou obdobu desktopového AdBlock a Ghostery?

Pak je tu další problém. S dotykovou obrazovkou to zatím moc neumím. Při procházení webu se mi celkem běžně stává, že scrollování vede k neúmyslným klikům na reklamu. Nějaké zavírání popup oken s pidi X je bez zoomování loterie. Znovu tedy musím zopakovat, že AdBlock zde není alternativou ale spíše nutností.

Samotná existence reklamy mi nepřekáží. Je zajímavé sledovat rozdíl mezi reklamou na mobilu a desktopu. Google udělal opravdu velký pokrok a pokud bych dělal web čistě pro mobilní telefony, tak věřím, že éra MFA by se mohla klidně vrátit. Až přijdu na to jak dělat screenshoty na telefonu, tak mám podklady pro super článek.

Ale co s tou reklamou? Nechtěné prokliky jsou zcela k ničemu pro všechny. Inzerenta stojí peníze, reklamní systém důvěryhodnost v jeho efektivitu a dodatečné náklady, návštěvníka zase čas a nervy. AdBlock je řešením pro mě, ale nikoliv pro ostatní.Napadlo mě rozšíření, které by reklamu zbavilo animace a k návštěvě webu inzerenta by byl potřeba dvouklik. Na to by si ovšem uživatelé také museli zvyknout. Prozatím všude používají jedno kliknutí. Reklama by tak musela být viditelně označena, aby uživatel věděl že jsou potřeba prokliky dva. No a co se týká popup oken s reklamou, upozorněním na koláčky a “škemrání” o emaily s pidi X, to ať klidně zmizí.

Závěr

Věděl jsem, že reklama na mobilních telefonech je terno, do kterého Google i Facebook investují velké peníze. Jenomže to je úplně jiný svět s odlišnými pravidly. Všechno tam vypadá a chová se jinak. Co teprve až budeme surfovat s 3D brýlemi. Tam budou hlasitá popup okna snad i nebezpečná :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “AdBlock je pro počítač dobrovolnou volbou, pro mobil nutnost”

  1. keby má každy adblock tak by všetky internetové magazíny boli spoplatnené. to by sa opat ludom nepáčilo. potom by si už každý odinštaloval adblock aby neplatil

    1. Přesně tak, bohužel vždy bude nějaké procento BFU, které budou velké weby ždímat a ždímat a mít z toho x krát víc než malé poctivé webíky .-(

  2. no tentokrát to je vážně síla… asi euforie z nového telefonu, počkám si na střízlivost.

  3. K tomu je potřeba připočíst, že reklama je kolikrát několikanásobně větší než obsah samotného webu a uživatel v ČR solí nemalé peníze už jen za to, že si reklamu stáhne. S nechtěnými kliky díky poskočení obsahu při načítání nebo scrollování mám také svou zkušenost.

    Ano, pro provozovatele webů (včetně mě) je adblock problém. Ale aspoň to nutí dělat věci pořádně, využít affil, vlastní produkty, emailing atd. a nepoužívat prasárny typu skákající flash reklamy a popup okna. Na PC je to hnus, na mobilu je to na zabití…

Comments are closed.