Odkazy mimo hlavní obsah a Google

Dnes se na SeroundTable diskutovalo k vyjádření Johna Millera k otázce kolem odkazů na jinou doménu mimo hlavní obsah. Tedy patičky, záhlaví, manu a sidebar. V pravidelných hangoutech dostal totiž tuto otázku a v krátkosti odpověděl, že se se jim taková váha nedává. Což jsme tak nějak všichni věděli. Ale …

Váhu však mají

Ačkoliv jim možná takovou váhu nepřikládá, tak něco přeci. Což znamená, že patičkové odkazy neignoruje, jak se často šíří v diskuzích na internetu. Samozřejmě nesmí se to přehánět. V každém případě je dobré od někoho z Google vědět, že tyto odkazy stále fungují a mají nějakou váhu.

Zaujalo mě, že je však John hází do jednoho pytle s odkazy v záhlaví, sidebar a menu. Osobně jsem jim přikládal trochu větší váhu. Samozřejmě to tak může i být. Odkaz může v rámci stránky hodnotit Google podle více faktorů. Znáte to, kdo z nás neexperimentoval s odkazem v h3, tučně anebo jako obrázek :)

V každém případě je dobré vědět, že se drží rozdělení stránky podle Google General Guidelines. Tedy hlavní obsah je i s odkazy silnější než ten doprovodný. Ale i tohle jsme tak nějak vlastně čekali ne?

Šance pro rychlejší indexaci

Jestli jsem něco vypozoroval, tak že odkazy v sidebaru pomáhají s indexací. Ne přímo vám, ale těm na které odkazujete. Já používám klasický RSS widget z WordPress. Prostě do něj dám RSS feed toho koho chci podpořit s pěti posledními články. Když na mé stránky zavítá GoogleBot tak uvidí nový odkaz. Ten si uloží a při nejbližší příležitosti jej zkusí prozkoumat. U klasické výměny odkazů to tak dobře nefunguje. Odkazy se totiž nemění a GoogleBot nemá důvod nikam chodit. Cíl už zná.

Na Seznam to zatím tak dobře nefunguje, ale věřím, že jednou bude :)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Odkazy mimo hlavní obsah a Google”

  1. Kto s tým trochu viac experimentoval tak určite vie že pätičkové a rôzne sidebar odkazy stále spoľahlivo fungujú, síce už trochu menej ako v minulosti ale fungujú. A niekedy tých pár tisíc sitewide odkazov (aj keď majú menšiu hodnotu) veľmi veľa pomôže.

  2. Zajímavé, že se moc velká váha nedáva i odkazům z menu. Já jsem si myslel, že si tím posílám největší linkjuice dál z mého pohledu. Budu to muset prolinkovávat asi trošku jinak.

  3. …”A niekedy tých pár tisíc sitewide odkazov (aj keď majú menšiu hodnotu) veľmi veľa pomôže.”…
    tak určitě ale jen pokud mezi těmi pár tisíci není byť jen jeden jediný penalizovaný web, takový odkaz pak nadělá mnohem víc škody než užitku.. že áno ;)

  4. @tom “tak určitě ale jen pokud mezi těmi pár tisíci není byť jen jeden jediný penalizovaný web, takový odkaz pak nadělá mnohem víc škody než užitku.. že áno ;)”

    …odkazujem z paticky na 3 weby. jeden bude penalizovany. myslis to tak, ze ta penalizacia jedneho uskodi aj tym dvom, alebo uskodi mne?

Comments are closed.