Kvůli zájmu čínských investorů se mění pravidla pro doménu .ws

.ws je národní doménou Samoa (Western Samoa). Ve světě je poměrně oblíbená, protože vypadá jako zkratka pro Web Site, Web Service anebo World Site. Navíc jako jedna ze tří umožňuje registrovat emoji domény (😀.ws, ❤️.ws, ☠.ws). Toho využila například pro svou kampaň i coca cola. S příchodem nTLD se očekávalo, že o .ws vzroste zájem, nakonec však výrazný nárůst registrací způsobily až čínští investoři. I kvůli ním se budou upravovat pravidla.

Podle současných pravidel si kdokoliv může registrovat doménu .ws, ovšem krátké domény (1 – 3 znaky) jsou považovány za prémiové a o dost dražší. Dále je zakázáno registrovat si čistě číselné domény o délce 5 až 20 znaků. Za jednoznakovou .ws doménu zaplatíte 50K USD, za dvouznakovou 1K USD a ta 3 znakovou 500 USD. Cena je za rok. Běžná cena ostatních .ws domén je 35 USD. V akcích se však dají sehnat daleko levněji.

Čínští investoři kupují domény po stovkách tisíc. Například na podzim minulého roku vykoupili šestičíselné .com domény. .ws doména nebyla ušetřena. V prosinci se během tří dnů vyprodaly všechny 4 znakové číselné .ws domény.

Je otázko jestli v tom SamoaNIC vidí peníze, šanci doménu pořádně zpropagovat anebo jen chce konkurovat nTLD. V každém případě reaguje změnou pravidel. Od dnešní dne je možné registrovat 5 až 20 znakové číselné domény a od 22. února 2016, pak za krátké domény zaplatíte prémiovou cenu jen jednou. Prodloužení už bude za standardní částku.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Kvůli zájmu čínských investorů se mění pravidla pro doménu .ws”

  1. Není to proti nějakým pravidlum ICANN, který jim dal TLD k dispozici takto skokově zdražit? Představa, že si zaregistruji doménu za pár korun a po dvou letech mě registrátor řekne platte 50 tisíc USD se me zdá hodně špatná. Je fuk, zda jsem spekulant či zda mám na doméně projekt.

Comments are closed.