YouTube je druhým největším vyhledávačem na světě

Přemýšleli jste někdy o YouTube jako o vyhledávači? Přiznám se, že mě to nenapadlo ačkoliv na něm pravidelně sleduji například shrnutí zpráv z české burzy, dokumentární filmy anebo záznamy profi hráčů Hearthstone (taková moje relaxace). Vlastně když nad tím přemýšlím tak je zajímavým zdrojem informací, které vnímám pasivně. Ok YouTube je vyhledávač, ale to bychom museli mezi vyhledávače dát třeba i wikipedii :)

Ale zpět k tématu. Podle infografiky od Mushroom networks, YouTube za měsíc zpracuje více jak 3 miliardy dotazů, což by znamenalo, že je větší než Bing, Yahoo, Ask a AOL dohromady. S návštěvností 1 miliardy lidí za měsíc jej řadí Alexa na 3. místo na světě (číslo jedna je Google a číslo dvě Facebook).

YouTube založili v roce 2005  Steve Chen, Chad Hurley a Jawed Karim, kteří také stáli, jako zaměstnanci u zrodu PayPal. V podstatě se jednalo o klasický startup. Získali peníze, projekt se rychle rozjel a v roce 2006 jej koupil Google za 1,65 miliardy USD. V té době se každý den nahrálo přes 65 tisíc videi a návštěvníci jich 100 milionů stihli shlédnout. Btw. Google neplatil cash ale vlastními akciemi.

Mimochodem to v infografice není, ale za YouTube vděčíme Janet Jackson (sestra krále popu Micheala Jacksona), které při Superbowl v roce 2004 nevydrželo oblečení a byla vidět bradavka. Jawed Karim nemohl toto video dohledat na internetu no a tak s kolegy udělali databázi, kde jsou všechna videa :)

Jedna z úvah zakladatelů také byla udělat z YouTube online seznamku ve stylu Hot or Not.

První video nahrané na YouTube bylo od Jawed Karima Me at the zoo. Nahrál jej 23. dubna 2005. Od té doby má přes 23 milionů shlédnutí.

O nejúspěšnějším videu Gangnam Style na YouTube jsem psal v roce 2013. Jedná se o první video, které kdy dosáhlo metu 1 miliardy shlédnutí. Momentálně má 2,4 miliardy a je u něj téměř 5 milionů komentářů. Což je totálně neuvěřitelně šílené :D

 

youtube-druhy-nejvetsi-vyhledavac-2015

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “YouTube je druhým největším vyhledávačem na světě”

  1. Trošku dotaz mimo – ale hloupý kdo se nezeptá :-)?
    Když je to tak rozšířený “vyhledávač” jak můžu najít co lidi vyhledávají a v jakém počtu, tedy kromě našeptávače? Díky.

      1. Škoda, mohlo by to být zajímavé na zaměřit na to co se vyhledává a upravit podle toho videa.

  2. V zahraničí je množstvo webmasterov, ktorý sa špecializujú na získavanie trafficu čisto z youtube a je to celkom efektívne. Len treba to správne know how. A aj zopár miliardárov yotube vyprodukovalo, vďaka tomu že iba nahrávajú videa a majú to ako full time job.

Comments are closed.