Kolik vydělalo nejúspěšnější YouTube video?

Nejúspěšnější video v dějinách YouTube je Gangnam Style, které vytvořil jihokorejský umělec Psy, vlastním jménem Park Jae-Sang, jako první překonalo hranici jedné miliardy shlédnutí. Pro YouTube to byl velký den. Slavila i většina internetu, protože Psy první miliardu shlédnutí vyfoukl Justinu Biebrovi. Stal se slavným a vydělal slušný balík peněz. Jen za listopad 2012 údajně kliklo na tlačítko koupit v iTunes 600 tisíc lidí, čímž se stal číslem jedna v 31 zemích světa včetně USA naráz, což z něj dělá nejúspěšnějšího jihokorejského umělce.  Ovšem kolik na tomto videu vydělal Google?

Nikesh Arora viceprezident Google 22. ledna 2013, při zveřejňování výsledků za Q4 2012 prozradil, že to bylo osm milionů dolarů ve všech různých formách reklamy [1].

Pokud vezmeme v úvahu, že Google dostane tak 0,0065 USD za jedno shlédnutí a v současnosti má video 1,23 miliardy shlédnutí, tak dostaneme 7,995 milionu USD. Teď jsem si ne jistý, ale z YouTube videa by měla jít nějaká polovina pro autora. Takže samotný Psy zhruba vydělal 4 miliony USD.

Ovšem to nepočítáme s tím, že umělec vlastně vytvořil nový fenomén. Slovní spojení, za které se na AdWords platí desítky centů až několik dolarů. Například přímo fráze “Gangnam style” má celosvětově 11 milionů hledání za měsíc a orientační cena za klik je 0,41 USD. Takže si troufnu říct, že na tom Google vydělal víc.

Závěr

Vsadím se, že během čtení článku vám hlavou probleskla myšlenka jak je to s tím monetizováním YouTube videí. Všechno začíná na této adrese :) Budete potřebovat YouTube a AdSense účet. No a samozřejmě nějaký zajímavý obsah. Ale to když tak probereme někdy jindy.

Zdroje

  1. Google’s Q4 2012 Earnings Call  YouTube

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

18 Replies to “Kolik vydělalo nejúspěšnější YouTube video?”

  1. parkrat jsem videl, ale fakt otresne. Jak se tohle muzem lidem libit. A porad nevim, jestli gangnam je nazev pro novy tanecni styl nebo hudbu

  2. Drago, o podobném nápadu už uvažuji dávno. Video nemusí být až tak zajímavé, stačí jen, aby byl vytvořený zajímavý náhled (třeba prsa) a většina mužské populace klikne. Kde jsi prosím našel tu informaci, že Google polovinu příjmu platí publisherovi? Já měl za to, že platí fixně 2USD/1000 shlédnutí.

  3. …a hlavne nám nesmie Youtube vypísať toto “Táto funkcia nie je momentálne vo vašej krajine k dispozícii. Prečítajte si viac informácií.” :(

  4. Pred pár dňami som si to tiež spočítaval koľko na tom asi tak mohol zarobiť odvíjal som sa od čísla ktoré niekde youtube oficálne uvádzal že za 1mio zhliadnutí platia 3.300 USD a ako vidím ani som sa nemýlil a skoro presne som sa do čísla trafil.

    Treba ešte podotknúť že samotný PSY na youtube zarobil určite viacej lebo tam má umiestnené aj nejaké remixy a rozhovory + live vystúpenia a niektoré z nich majú aj 200-300 mio vydení

  5. Tak to je dobrej ranec, asi začnu točit videoklipy :-D nebo natočím generálku motoru peanem přes vejfuk .-)

  6. Pěkný počet vzhlédnutí. Taky jsi Drago mohl vložit video do článku, ať jej nemusí čtenáři hledat ;)

  7. To je strašný :( Tohle by mě ani ve snu nenapadlo, “gangnam style” je nejhorší věc co jsem kdy v životě slyšel, hned po xxx lutz ta ta ta ta :)

  8. Co si budeme řikat kdyby to šlo, dávno je to jeden z probíraných způsobů monetizace zde či na webtrhu. Není nic jednoduššího než dělat kompiláty ve stylu 10 nejlepších pádu atd…..

  9. Flákarno, pokud máš na video obsah 100% práva, tak top 10 videa dělat můžeš. Jinak je to krysí běh s banem.

  10. Ako niektorý vyššie spomínali ani mne sa tá pesnička nepáči, ale na druhej strane aspoň ukradol prvenstvo Bieberovi :D Inak fakt úžasné koľko zhliadnutí získal za pol roka.
    Josef Kroupa: Na YT som pár krát narazil na video kde sa týpek 15sek. nakameroval webkamerou, v náhľade bola ohnutá ruka a vyzeralo to ako (nebudem záchádzať do detailov), žartovné je to že video malo cez 200k zhliadnutí a autorové posledné prihlásenie bolo v deň keď video uploadol :D ale zámerne vytvárať takéto videá nemá zmysel, nedocieliš interakcie od ľudí ako sú zdieľania.
    Mek: Machri ktorí spravili nejaké kompilácie (zrejme začínali na videách na ktoré nemali práva) na koniec videa uviedli link pre poslanie vlastného videa, napríklad takto sa dá dosiahnuť “povolenie”

  11. Gangnam style vynalezl Hitler, ale nechytlo se to tehdy tolik ;-) http://www.youtube.com/watch?v=ZqTuWJCTP64
    To co předvedl PSY je zamozřejmě unikát a už se to nebude opakovat. Potenciál videa je v přidané hodnotě pro nějaký projekt, nový produkt atd., nebo v okamžitém využití publicity, jako se to povedlo Rudovi s Ostravy a jeho šlágru Ostrava
    Dr.

  12. No nie je to dostupne ani na slovensku ani v cesku. Niekto sa o to nezaujimal, ako by sa dalo zapojit do programu aj slovakovi ci cechovi.

  13. Podívejte se na to takhle:
    Gangnam style je vůbec PRVNÍ video na youtube, které dosáhlo 1 miliardy shlédnutí. Víte, vono to, že by ste třeba chtěli dostávat peníze za vaše shlédnutí je docela marnej pokus. Jestli to je vůbec pravda, tak tam bude určitě nějaká hranice.

  14. v zahraničí je veľmi veľa ľudí, ktorí sa živia primárne iba natáčaním videí a ich publikovaním na youtube ale ako to konkrétne robia nechcem prezradiť :D

Comments are closed.