Co stojí za pádem na Seznamu?

Extrémní situace žádá extrémní úvahy. Extrémní uvažování, které zajde až za extrémní hranice extrémního myšlení…

Je čas požádat o pomoc SEO křečky…

Gas_al_Rhul
Ga’s al Rhula, Profesor v oboru Mastery in dark art of SEO.

Ga’s al Rhul už se na 404M dlouho neobjevil, protože se věnoval důležitým SSUPům (Super StartUP – protože běžný startup už nezní tak cool a má ho každý). Nedávno mi ale přišel na email dotaz, co říká největší odborník Ga’s al Rhul na poslední velké změny na Seznamu. Inu domluvili jsme si na včerejšek sraz ve speciální skupině na Facebooku společně s dalšími členy zvláštní skupiny pro výzkum paranormálních SEO jevů a začali diskutovat.

Pro ty z vás kdo Ga’s al Rhula neznají, jedná se o profesora v oboru Mastery in dark art of SEO. Velitel výzkumného týmu Legie stínů SEO křečků a na 404M se objevilo už několik článků (některé nejsou přímo s nimi spojovány), které jsme společně pro vás připravili. SEO křečci vydělávají peníze převážně na klasických black hat projektech. Žádné vyšperkované authority PBN, ale prostě linkfarmy, obsahové farmy, cloaking, article spinery, pyramidy a spousty dalších věcí. Po zvýšení povědomí o negativním SEO se jejich aktivita přesunula sem a momentálně ovládají zhruba 17 % trhu.

SEO křečci se o český Seznam moc nezajímají, protože jejich aktivity směřují převážně na Google. Mají však podíl v několika českých projektech, které získávají větší objem návštěvnosti právě ze Seznamu. Však víte jak to na Seznamu chodí s MFA, linkfarmami atd. Konečně tam máme dostatečný vzorek pro porovnání a vyhodnocení problému.

Co se vlastně stalo podle Ga’s al Rhula na Seznamu?

Ze začátku to vypadalo opravdu jako změna přepisu dat, tak jak bylo původně oznámeno na oficiálních stránkách. Velké změny, které postihli víceslovné výrazy. Jenomže to by mělo být vidět na longtailech. Místo toho MFA druhé generace (generované stránky zhruba podle pravidel YAOSTu) se zasekli a MFA třetí generace* (selektivní/vicegenerační SEO) spadli. Právě tohle poukazovalo na nějakou úpravu algoritmu.

Takže úprava algoritmu?

Ga’s al Rhul se domnívá, že nikoliv. Protože specifické stránky, využívající stejný linkbuilding i onpage fungují normálně. U několika separátních projektů** se projevil zajímavý efekt. Nedotklo se jich to. Takže se něco stalo s infrastrukturou webů.

Chyba anebo záměr?

Pokud by si měl Ga’s al Rhul vsadit, tak Seznam z nějakého důvodu ignoruje určité aspekty specifické stránky. Prostě jakoby tam nebyla. Příklad. Představte si, že máte web a všechny odkazy směřující třeba na jeho hlavní stránku jsou ignorovány. Nastane řetězový efekt. Linkjuice se zasekne a neproudí dál pomocí interních odkazů, protože žádný vlastně ani nepřišel. Výsledkem je, že web spadne a horko těžko jsou vidět jednotlivé podstránky, které mají pár odkazů.

Může se jednat o chybu anebo záměr. Kdo dělá začátečnický linkbuilding, tak se snadno nechá strhnout a vytváří jeden odkaz za druhým jen na hlavní stránku.

A co další možnosti?

Možností je samozřejmě nespočet. Může se jednat i o formu sledování otráveného linkjuice u špatných odkazových profilů anebo automatický algoritmus, který penalizuje weby. Ovšem nasazení takovýchto prostředků je dvousečná zbraň a vyžaduje velmi moc času na vývoj. Na něco podobného Seznam podle Ga’s al Rhula nemá zdroje.

Může také jít o peníze. Sklik vydělává nemalé peníze a blíží se sezóna. Tato varianta je však podle Ga’s al Rhula nepravděpodobná.

Další variantou je příprava na nasazení nové služby, které bude v současné době znevýhodněným webům doplňovat sílu, tak aby se dostaly na původní pozice. Například ověřená autorizace přímo od Seznamu anebo nějakou jinou službu. Když víte kdo je vlastníkem webu má jeho web větší autoritu.

Závěr

Ovšem toto všechno jsou jen teorie. Které na rozdíl od chybějící stránky nejsou podložené něčími experimenty a daty.

Na druhou stranu já osobně o této variantě nejsem úplně přesvědčen, protože se snížení návštěvnosti dotklo cca 9/10 instalací WordPress. Ostatní CMS nepoužívám. Zbytek zůstal nedotčen. Problém tak může být právě někde tady.

Ale co já vím, Ga’s al Rhul už párkrát přinesl celkem zajímavé postřehy, které za pár měsíců se projevily jako velice trefné.

  • * MFA třetí generace jsou určené speciálně pro Google, protože využívají jeho vlastní algoritmus proti němu.
  • ** Jedná se o weby na webu, někdy označované jako microsites ovšem bez využití podadresářů anebo subdomén

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Co stojí za pádem na Seznamu?”

  1. Je to velice zajímavý jev, tento “Seznam Dance”. U některých svých projektů jsem zaregistroval zajímavý jev. Příspěvky se v serpu zobrazují na jiná kw než na které jsou optimalizovány. Jiné příspěvky, které jsou optimalizovány na toto kw jsou deindexovány. Všiml si toho někdo i na svém portfoliu?

  2. Seznam snad může málokdo brát vážně jako vyhledávač, porovnáme-li co vyplyvne vs. Google. Našeptávač je rovněž o ničem, co nabízí.

    1. Mirek: Na první pohled podivně vypadající weby, připomínající “přetažené” prezentace :)

  3. To co píše Michal můžu potvrdit. Místo stránek, které jsou na daný výraz optimalizované, se ve vyhledávání objevují jiné, např. štítky…

Comments are closed.