Twitter experimentuje

Během posledních několika dnů se objevilo hned několik stížností na experimenty, které provádí Twitter na vybraných uživatelích, aniž by o to měli vůbec zájem.

Například se zničehonic začalo přímo v streamu (přehledu tweetů) zobrazovat, kdo koho právě začal sledovat. Na jednu stranu si můžete říct, že to je celkem zajímavá vychytávka, zvláště pokud si velice důkladně vybíráte koho sledujete a zajímá vás, koho nového začal sledovat on. Na stranu druhou jsou tu lidé, kteří dávají follow na každého, kdo dal follow jim. Právě automatické účty takto získávají nové followery ve velkém. Ve finále tak sledujete jeden reklamní účet za druhým. No a pak stačí, abyste začali sledovat někoho, kdo rád vyměňuje follow za follow a nestačíte se divit.

Další experiment je tlačítko favorite. Do této doby v podstatě nic extra nedělá a každý jej využívá po svém. Někdo jako projev sympatií, něco jako ekvivalent Facebookovského Like, jiný si takto označuje články na pozdější přečtení. Jenomže lidé, nedobrovolně vybraní na pokusy, znenadání vidí jak některý z jejich přátel dal na tweet favorite. V podstatě se jedná o ekvivalent retweet. Samozřejmě se nabízí otázka k čemu je to vlastně dobré?

https://twitter.com/hunterwalk/statuses/500663986900058114

Popravdě Twitter dodnes neví jak přesně s funkcí favorite vlastně nakládat. Všichni prahnou po retweet a je dost možné, že favorite právě počet retweetů snižuje. Objevují se tak spekulace, že by jednoho dne mohl Twitter okopírovat Facebookovský stream, kde se neřadí události podle času, ale podle toho, jak vám je algoritmus namíchá a právě favorite by umožňovalo ovlivňovat důležitost jednotlivých tweetů. Podle mě by to byla celkem velká škoda, protože Twitter mám rád právě kvůli tomu, že mohu sledovat věci v reálném čase.

Smajlíci na Twitter

Tomuto tématu jsem nevěnoval moc pozornosti, ale určitě stojí za zmínku. Nedávno Twitter zavedl smajlíky. Jsou jich stovky a můžete s nimi na své tweety celkem hezky upozornit. Navíc dokáží v některých případech ušetřit i několik znaků (mají i obrázek Pandy a Tučňáka :)). V podstatě se jedná o převod určitých znaků na obrázek. Momentálně kompletní seznam najdete zde.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Twitter experimentuje”

  1. Favorite by se dalo využít, pokud zavedou něco jako oblíbené tweety uživatele? Nevím jak to přesně funguje jelikož netweetuju ale dalo by se to odlišit tak od retweetu?

  2. twitteru chyba klasicke like, presne miesto toho impotentneho favourite a tiez mi vsade chyba dislike.

Comments are closed.