890 změn na Google během jednoho roku

Většinou máme pocit, že na Google se nic neděje, dokud nám nespadne náš web anebo se nezačne rozebírat nějaký algoritmus. Přitom se mění pořád něco. Amit Singhal (senior viceprezident a softwarový inženýr v Google) napsal na svém Google plus účtě, že za minulý rok proběhlo na Google 890 změn. Osobně by jsem řekl z hlavy tak maximálně jednotky, ani v nejmenším by mě nenapadlo, že jich bylo tolik.

V každém případě počet úprav a novinek roste. V roce 2009 jich bylo mezi 350 – 400, o rok později 550.

Podělil se také o 10 podle něj největších změn.

1. Autocomplete -alias česky našeptávač, který doplňuje to co uživatel zadává.

2. Google Translate – Dnes zvládá 80 jazyků a denně přeloží více jak miliardu textů.

3. Directions and traffic – Nové mapy přinesly vyhledávání v reálném světě. Google umí díky tomu zodpovídat reálné dotazy.

4. Universal search: Někdy není nejlepší odpovědí text. Když hledáte JFK’s “Moon Speech,” zřejmě chcete vidět John F. Kennedyho při jeho známém projevu.

5. Mobile and new screens: S příchodem nových technologií je třeba přizpůsobit i design. Nejsou to jen mobilní telefony a tablety. Zanedlouho přijdou i chytré hodinky.

6. Voice search: Hlasové vyhledávání je dalším krokem kupředu. Funguje v 38 jazycích a dokáže být více lidské. Tedy místo aby jste se zeptali “Jaké bude počasí?” se můžete zeptat “Budu dnes potřebovat deštník?”

7. Actions: S Google Search app můžete smskovat anebo napsat zprávu velice rychle a bez nutností použávat klávesnici. Stačí říct: “Ok Google, send an email to Jason: do you guys want to go to the beach with us for a picnic this Saturday?” Hlasové povely fungují i s dalšími funkcemi “Remind me to pick up coffee filters next time I’m at Target,” a Google začne zvonit, když se přiblížíte k zadanému cíli.

8. The Knowledge Graph: Odpovědi na různé otázky přímo v Google.

9. Info just for you: Specializované informace pouze pro uživatele je další velký pokrok. S dostatek informací je Google schopný reagovat přesně na vaše konkrétní otázky. Jako příklad je uvedeno: Pokud si zarezervujete let a uložíte informaci do Gmail. Můžete se zeptat Google Search app: “Z kterého terminálu odlétá mé letadlo”. A dostanete odpověď. Samozřejmě to funguje i na dotaz: “Kde je momentálně můj balík.” Osobní asistent přímo pro vás :)

10. Answers before you have to ask: (Odpověď předtím než se zeptáte) Google Search app na vašem chytrém telefonu vám pomůže s každodenními úkony. Google může automaticky předpovídat co potřebujete vědět, například kdy vám pojede autobus, upozornit na dopravní zácpu, upozornit že nemáte zaplacené složenky. Prostě ví co normálně děláte a dohledává vám k tomu informace.

Takhle když na to člověk kouká, tak je opravdu vidět, že Google udělal pořádné pokroky a nějaké hodnotící faktory výsledků se v těch změnách snad i ztrácí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “890 změn na Google během jednoho roku”

  1. Google je budoucí Skynet :) Kdysi mi na všechny weby chodilo více lidí od Seznamu nyní je to přesně naopak, dokonce v některých případech 300 ku 15, takže asi vývoj je znát :)

  2. Aneb novinkový průjem namísto skutečných zlepšení – uživatele si ničeho pozitivního nevšimli, přesto proběhlo téměř 1000 zásadních změn, jak jinak takový stav nazvat?

    Prostě Googlu se děje to samé co před lety Microsoft, zakládající osobnosti odešly a nahrazují je jiní, co nic nevybudovali a ani nevybudují… hlavní činností je “vyšoupnout” z místa kolegu, a lézt po karierním žebříku.

  3. Razer: Každou takhle velkou firmu vedou kupředu investoři né jednotlivci ani ředitelé… ale investoři a jejich očekávaný zisk ;)

  4. Razer: absolútne s tebou nesúhlasím google ovládajú investori iba z malej časti Page a Brin to majú zabezpečené nejakými zmlúvami aby o všetkom mohli rozhodovať vo väčšine oni. Každopádne úplne všetko už ovládať nemôžu tak sa zameriavajú iba na nejaké určité oblasti. Dá sa predpokladať že google má potencial do pár rokov ovládať a ,,uľahčovať´´ skoro celý náš život či to je ale dobré aby to mala v rukách jedna firma je už otázne

  5. Google má kapacity, to je vidět. Seznam se také snaží, což je fain. Podle tempa schrábne majoritní podíl na českém vyhledávání Google do konce roku. Zajímali by mě aktuální traffiky vyhledávání na českém internetu.

Comments are closed.