Doménové scamy aneb jak nepříjít o peníze

Z mého doménového portfólia mi toho už moc nezbylo, ale občas přijde nějaká ta nabídka. Většinou se už ale jedná jen o podvod, jak z vás vytáhnout peníze. Jsem si jistý, že jsem už o tom někdy na 404M psal, ale stojí za to si to připomenout.

Scénář je klasický. Nejdříve přijde email od člověka, který je údajný broker zastupující majetného klienta, který chce koupit vaší doménu. Popřípadě zastupuje nějakou velkou “výkupnu” domén a má zájem o pár kousků od vás. Argumentuje větším rozpočtem. Většinou přes 500K USD a že je ochotný utratit je za za 40 – 50 domén. Máte mu zaslat emailem seznam vašich domén k prodeji a cenu.

Tady je první varování. Často ani neví kolik toho máte anebo co máte. Pokud někdo od vás něco chce koupit tak v drtivém množství případů se začíná zdali je doména X na prodej a případně za kolik. Otázka pošlete nám vaše domény na prodej je v reakci na vaše stránky, kde máte vystavené už nějaké kousky. Ovšem takovýchto případů je minimum.

Když mu odpovíte, dostanete ujištění, že zájem o koupi má. Většinou si vybere několik kousků, anebo chce všechny jako balíček. Jenomže má většinou jednu z následujících obav:

  • Jestli nějaká doména není v rozporu s ochranou známkou
  • Jestli jsou domény “zdravé” a nemají někde ban
  • Jestli nejsou předražené
  • Jestli jste legitimní držitel/máte právo s nimi nakládat

A navrhne, že by jste je měl nejdříve nechat “certifikovat” či ohodnotit u nezávislé autority. Přidá odkaz a ujištění, že takováto certifikace není vůbec drahá, trvá krátkou dobu a on určitě počká.

No a tady je samotný scam. Jakmile si necháte “ocertifikovat” vaše domény a zaplatíte za to nemalý peníz, tak už o brokerovi, který hodlala koupit vaše portfólio za desítky tisíc USD nikdy neuslyšíte.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Doménové scamy aneb jak nepříjít o peníze”

  1. Některé nabídky na koupi domén jsou opravdu fascinující. Nejraději mám ty, které chtějí domény s nějakým fungujícím projektem s tisícovou návštěvností a nabízejí maximálně několikanásobek ceny nové domény a ještě se pak cítí dotčení, že jim za těch pár stovek doménu nechci prodat :)

  2. Zajímavý způsob jak někoho podvézt. Mohl by jsi tay napsat nějaké tvé zkušenosti z tvého prodeje a nejcenějších kousků. Teda pokud to nebylo něco tajného.

    1. Tom: už ani nevím, co bylo nejdražší. Nejlepší prodej byl ale přes SMSky. Seděl jsem v restauraci a přišla SMSka, jestli je jedna má doména na prodej. Odpověděl jsem ano, ale záleží na nabídce. Přišla nabídka, odpověděl jsem že to je málo a napsal moji protinábidku. Přišla odpověď, že to je moc a jestli nechci slevit na X. Řekl jsem ok a ať mi pošle detaily na email u domény. Doma jsem vystavil fakturu, druhý den byly penze na účtě a doména převedená.

  3. Tak podvodníci to zkoušeli vždy a vždycky nějak budou. Jenom poslední dobou jsou jejich metody stále dokonalejší a dokonalejší.

  4. no tak takéto praktiky by sa mali podávať aj na súd. Veď to je úplne jasné kto za tým stojí – nejaký vlastník toho webu s oceňovanim a certifikovaním

Comments are closed.