Chcete dobré pozice na Seznam?

Jednoho dne mě napadlo, že místo odkazování na cizí web určité opakující se značky, kterou zmiňují poměrně často, by jsem mohl vytvořit na vlastním webu jakýsi mezistupeň. Stránku s informacemi o dané značce.

Pro otestování mi přišel ideální můj blog cn130, kde píšu o českém hostingovém trhu. Pro každého hostera jsem tak vytvořil stránku s informacemi o něm. Z jednotlivých článků, pak všechny odkazy o daném hosterovi vedli na informační stránku o něm. Z ní pak na něj.

Seznam

Pozice na Seznamu jsem kontroloval pomocí nástroje Měření pozic ve vyhledávačích, který je zdarma pro registrované uživatele diskuzního fóra Webdeal.

Asi nikoho nepřekvapí, že pokaždé když jsem napsal článek v němž byl odkaz na informační stránku, tak se posunula o pár míst nahoru. Následně postupně padala zase dolů. Takže jestli jsem jí chtěl držet, co možná nejvýše na Seznamu bylo nutné psát pořád nové články. Naopak pokud jsem někoho zanedbával, tak se informační stránka propadávala do hlubin SERP.

Google

Co myslíte jak tomu je u Google? Tam naráží informační stránka na několik problémů, které v podstatě odráží nejnovější trendy v onpage optimalizaci a samozřejmě jak jednou děláte blog/magazín, tak Google preferuje klíčové slovo v aktuálních článcích. Co to znamená?

Pokud by jsem chtěl uplatnit podobný efekt i na Google je nutné si dostatečně pohrát s obsahem. Momentální trendy z měření black hat SEO ukazují, že by informační stárka musela mít opravdu velmi velký informační přínos. To dnes znamená přes 2000 slov textu a dostatek tématických odborných výrazů. Ovšem vzhledem ke konceptu preferování brandu Google, stejně první místo před majitelem webu na klíčové slovo jeho značky nezískáte. To ale zas tak moc nevadí.

Problémem budou i vaše další kvalitní články. Dnes článek s méně jak 500 slov je jak odkaz s GPR 0. Počítá se, SEO konzultanti vám řeknou X důvodů proč je lepší než ten s GPR 5, ale prostě vy stejně chcete ten s tou pětkou. Schválně si někdy zkuste dát tu práci a napsat recenzi o 2000 slovech. Je to práce na celé odpoledne, ale s tím samým linkbuildingem a propagací přes sociální sítě, jakou věnujete ostatním článkům, se prostě bude umísťovat úplně někde jinde. Je to jak srovnávat GPR 0 a GPR 5.

Jednoduše řečeno, pokud chcete zkusit metodu mezistránky, tak pro Google budete tu informační stránku opravdu poctivě a pořádně napsat, tak aby byla o dost lepší než všechny články, které v budoucnu napíšete. Což je dejme tomu dosti nákladné. Naštěstí takovéto stránky se většinou aktualizují. Takže přidávání odstavců textu s novými informacemi by mělo být samozřejmostí.

Závěr

Technicky vzato tento koncept není nic nového. Když se nad tím zamyslíte, tak se jedná o minisite odkazující na money site. Neboli česky spousta pidistránek odkazující na stránku, co vydělává. Jednotlivé pidistránky nahrazují články a stránku co vydělává, zase informační stránka třeba s affiliate odkazem. Místo pidistránky na subdoménách či doménách jsou však použity články jako adresáře.

Samozřejmě jsem i zvažoval zdali není tento koncept náchylný na Google tučňáka. Být to z těch domén anebo subdomén, tak není o čem přemýšlet, ale takto z vlastního webu? Pokud vezmeme v úvahu, že převážná většina internetu používá pro navigaci menu, většina CMS štítky a redakční systémy třeba odkaz na profil autora, tak by se dalo zaspekulovat, že k odkazům v rámci webu bude Google tolerantní.

Jestli přemýšlíte, zdali by se takto dali vydělat nějaké peníze, tak ano. Místo 10 minisite s celkem 50 články a jedním webech s affil odkazy, získáte jeden dejme tomu blog s 50 články a jednou stránkou s affil odkazem. Výhodou je, že všude můžete ještě naházet třeba PPC reklamu. Nevýhodou ovšem je, že u minisite se perfektně recykluje obsah.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

16 Replies to “Chcete dobré pozice na Seznam?”

  1. Studie hezká a s tím seznamem je to zajímavá myšlenka. Co se týče Google tak tam jsem skeptický k jeho konceptu alespoň 2000 slov. To jsou 4 plné A4 (to radši ani nepočítám kolik je to normostran) slov a to v dnešní době nikdo číst nebude. Tedy alespoň ne běžný uživatel internetu který je rád když přelouská 2 normostrany v běžném článku.

  2. Já přesně pozice nesleduji (protože to je tolik kw, že bych jen celý den hlídal změny), ale občas jen tak mrknu na pár hodně čtených článků a jejich umístění.
    Zrovna na Seznamu jsem si včera všimnul, že mi u jednoho “authority” webu postupně články lezou v SERP nahoru a to i bez toho, že bych na ně odkazoval. Pravděpodobně za to může síla domény, která asi roste a tak přenáší efekt i na podčlánky :)

    1. Radek: jj Seznam má rád zavedené weby
      David: záleží na kvalitě a klíčových slovech. Ale neměl by být problém to trochu nakopnout a zabrat dobré pozice.

  3. Osobně vlastním pár webů, které obsahují několik stránek s poměrně kvalitním textem o více jak 2500 slovech a že by to byla nějaká sláva se říci nedá, nebo spíše hodně záleží na oboru atd..

  4. U seznamu je takovy figl jak se dostat na TOP pozice po dobu cca 7 dni, duvod je ten, ze je seznam proti Google proste jeste blbej a jeho serp se chova dost zmatene… Jak na to – Je to o tom, ze stac

  5. Martin Kohout mi mluví z duše a proto jen dodám – kéž by byl Google jako seznam :-)

  6. Takže seznam má prostě nejradši aktuálnost i když třeba není kvalitní článek?

    1. Tom: Seznam má rád, když přibývají nové odkazy na určitou stránku. Co se týká kvality konkrétní stránky, tak zde mi z dlouhodobého hlediska excelovaly stránky s dobrou onpage optimalizací. Nemyslím teď nějaký balast, ale stránky, kde bylo větší množství prvků využívajících všechny možné onpage faktory, tedy klíčová slova v nadpisech, obrázcích, zvýrazněná klíčová slova, description, title, url atd. (viz. http://seopedia.cz/wiki/SEO_onpage_faktory)
      Jako konkrétní příklad můžeš kouknout na tuto stránku http://memeobrazky.com/trollface/ na heslo Trollface je první na seznamu.

  7. Mě zase přijde, že seznam zase tolik na aktuální obsah nedá. Měl jsem několik webů, které z mě nepochopitelného důvodu byly první na poměrně dobré kw na seznamu. Byly to vesměs ministránky s pár články o 300 znacích a udržely se mi neaktualizované na stejné pozici 3 roky.

  8. Taky mam zkusenost, ze seznam ma rad nove odkazy, samozrejme cim vic tim lip. Onpage faktory musi byt dobre, ale to je stejne zaklad, bez toho dnes nema cenu delat web ktery se musi v serpu umistovat na lepsich pozicich.

  9. Ahoj, jaký máš názor na to, že se například u magazínů vytvoří taková informační stránka jako kategorie článků – nahoře bude neměnný popis, dole přehled nových článků (nebo trochu jinak). Na stránce by tedy byl aktualizovaný obsah…

  10. To je asi trošku prehnané že článok s 2000 slovmi by mohol mať silu ako GPR 5 ale určite nejaký rozdiel medzi obyčajnym článkom tam bude. Musím si to sám osobne vyskúšať na nejakom webe. Tie medzistupienky na webe funguje celkom efektívne aj u google len to musí byť dobre spracované aby nikde nebola duplicita a pod.

  11. Takže podle vás je lepší udělat jeden megačlánek o 2500 slovech než udělat seriál 10 článků po 250 slovech? Vydrží něco tak dlouhého čtenáři vůbec dočíst? Bude se jim v tak dlouhém textu dobře orientovat? Není lepší mít 10 podstránek než takhle jen 1?

    Ale zkusím dát na Vaši radu.

    1. Láďa: Počet výsledků ve vyhledávačích na jednu doménu je omezen. Z 10 článků s 250 slovy se tak dostanou do boje o pozice jen 2 nejlepší a oproti tomu jednomu z 2500 slovy budou v nevýhodě. Co se týká toho čtení tak to je dobrá připomínka. Web na to musí být postavený. Hodně tomu mohou pomoct kotvy (odkazy v rámci stránky), jak to má wikipedie. Seznam navíc takovéto odkazy v SERP ukazuje viz třeba Nikola Tesla. Vizuálně jsou takové výsledky atraktivnější.

Comments are closed.