Popup okna kam se podíváš

annoyed-facepalm-picardPamatujete na otravná popup okna, která v dávných dobách skřípajícího telefonního připojení k internetu znepříjemňovala návštěvníkům stránek život? Dokonce se kvůli ním instalovaly dobrovolně různé toolbary. Nenávist k nim měla takovou intenzitou, že tvůrci alternativních prohlížečů už vypnutí funkce v javascriptu, která otvírala popup, umožnili vypnout. Jenomže to mluvíme o začátku minulé dekády. Jako by lidé zapomněli …

Poslední rok mi totiž připomíná návrat do minulosti. Člověk přijde na stránku a hned po něm chtějí e-mail, aby mohl odebírat novinky anebo se přidal do nějaké skupiny na Facebooku. A to nemluvím o nějakých pochybných warez webech či stránkách pro dospělé. Tam s tím člověk už tak nějak počítá. Tyto otravné popup okna se objevují v hojné míře na stránkách blogerů, firem či e-shopech. Navíc vtipné je, že se často nedají ani pořádně zavřít, protože v některých prohlížečích zlobí anebo stisknutí klávesy ESC něco rozbije (neptejte se mě jak, prostě tam byla jakási šílená animace, co se zastavila při posouvání). Co s takovou stránkou? Zavřít a už se na ní nevracet.

Internet se mění

Na internetu je vidět vývoj. Před pár lety, bylo pro návštěvníky “ponižující” když si jejich oblíbený bloger dal na web reklamou a chtěl něco málo vydělat. Dneska je to už naprosto jedno. Reklama sem, reklama tam, stejně je jí všude plno. Zajímavé že? No možná za to může i nárůst lidí s AdBlock. Ti, kdo reklamu nesnáší si jej prostě nainstalují a mají klid. Už je nic obtěžovat nebude.

Jen pro zajímavost, nedávno jsme zkusil spočítat kolik impresí bylo s reklamou a kolik bez (imprese v GA vs zobrazených reklam v AdSense). Vyšlo mi, že na 404M u 13 % impresí nebyla reklama. Vzhledem k opatřením, které tu byly (u lidí s AdBlock se nezobrazoval text článků) to není zrovna málo. Na druhou stranu celkem slušně utrpěla návštěvnost, takže konec experimentování a články se už zobrazují každému.

Ale zpět k tématu. Nové formy reklamy a propagace na nás dýchají ze všech stran (plocha na pozadí, interaktivní, odpočítávací anebo podčlánková). Díky lepšímu cílení jsou navíc efektivnější. Takže se inzerentům vyplatí. Což je super, protože když se vyplatí jim, tak i nám tvůrcům obsahu. Navíc díky rozšiřujícímu se affiliate máme volnější ruce v jejich používání. Dostaneme kód a můžeme si prakticky dělat, co chceme.

Nová generace internetových uživatelů

Máme tu internetové newbíky, kterých přibývá poměrně hodně. Užívají si pomyslný internetový Elwynn Forest, kde se učí co a jak. Vzhledem k rychlosti jejich přibývání se asi není čemu divit, že na ně fungují několik let staré fígle.

Takže ať už na ně zkoušíte cokoliv, tak hlavně aby to nebyla ta popup okna. Tohle zlo bylo zahnáno do temných hlubin internetu, kde je warez a ohavný obsah pro dospělé… Nezapomínejte, že Google tam někde v pozadí číhá na zlobivé weby, které to přehání s reklamou.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Popup okna kam se podíváš”

  1. Máš pravdu v tom, že na stránky s popup oknem se už nevracím. A nejen kvůli Google je ani na své stránky nedávám. Reklama nás živí, ale měli bychom nechat žít i naše čtenáře.

  2. Osobně takovou dobu nepamatuji. Takových trendů, co se opakuje je nespočet..lidi zapomínají(a neví). Kdo si pamatuje většinu informací, které na nás ze všech stran míří.

    Čím budou návštěvníci zkušenější (ta doba přijde velmi brzy) tím více budou běžné reklamy filtrovat. Jsem velmi zvědavý, kdy se ten strop zlomí..

    Popup okna se mi absolutně nelíbí a maximálně se je snažím ignorovat. Je to otravné, jak moucha na monitoru..dokud to, ale bude efektivní, tak se s tím hold musíme smířit..

    Affiliate je silná zbraň, ale musí se to umět..je s tím hodně hodně práce :/ takže je otázkou jestli do toho jít nebo ne.

  3. Taky nejsem úplný zastánce popupů, ale více bych to rozvedl.
    Určitě totiž záleží na:

    Typu popupu – Je rozdíl mezi rozbitým popupem, který popisuješ v článku, či popupem, který tě stránku nenechá ani zavřít, a méne invazivními popupy – například ten, který se ti zobrazí když myší najedeš nahoru na lištu, takže akorát naposledy získá tvou pozornost a nebrání ti odejít, nebo třeba flyoutem, který ti na konci článku vyjede ze strany.

    Typu webu/účel webu/traffic webu – Opět je rozdíl mezi seriozním úzce zaměřeným blogem, na který lidé chodí opakovaně, a zábavním webem, na který někdo přijde z FB, protože kamarád něco sdílel, a pokud z něho něco nevytáhneš, tak už ho nejspíš neuvidíš.

    Řekl bych, že se to nedá úplně generalizovat. I když většina webmasterů bude popup používat určitě tím otravným způsobem, to je jasný. :)

  4. No přiznám se, že před pár dny jsem řešil, kam dát další banner. Tak jsem začal googlit “wordpress pop-up plugin” :-)

  5. popup okna májú stále svoje miesto na internete ako si už spomínal v članku, na warez forach a weboch s obsahom pre dospelých sú popup veľmi efektívne a aj na rôznych stránkach s funny obrázkami. Čo sa ale v poslednej dobe veľmi dere do popredia je, že veľké spravodajské portály začali použivať popup okna čo ma neskutočne rozčuluje a niekedy sa ani jednoducho zatvoriť nedajú.

  6. U tebe na webu je jasne, ze vice ctenaru vi co je adblock. Obecne to bude ale znacne mensi procento.

  7. Nejvíc mě tyto popup okna vadí u eshopů. Přijdeš na eshop a vyskočí popup okno, ve které nabízí slevu třeba 50Kč nebo víc na nákup, když se přihlásíš k odběru. Ten kdo to vymyslel, si myslí, že získá zákazníka a ještě k tomu emailový kontakt, ale to je špatně. Tím popupem (který často nejde ani zavřít) toho zákazníka ztratí. Tzn. nebudou mít ani zákazníka a ani kontakt na něj. Navíc se při objednávce musí email zadávat, takže dvojitá žádost o mail je zbytečná.

Comments are closed.