Trubka v Google opravena – přepočet GPR proběhl

nesud-me-podle-pageranku-yoda

Tak Matt Cutts je zřejmě překvapen. Neboť Google PageRank byl v nedávných hodinách přepočten. Ne že by to byla nějaké extra velká událost. Vždyť trh s odkazy se počítá jen na stovky milionů dolarů. Ačkoliv toto číslo je poměrně sporné, neboť linkbuilding jako takový se neřídí Google PageRankem. Anebo ano?

Přiznám se, že jsem Mattovi v tomto věřil a u některé projekty odložil. U dalších odložil linkbuilding. Což je moje blbost. Protože linkbuilding buď děláte anebo ne. Nejde ho odložit, musíte na něm pracovat stále. Každý den hledat možnosti kam vložit “přirozené” odkazy naprosto “nezaujatě”. Neexistuje nějaké linkbuilding udělám jednou za týden. Důvodem je totiž návštěvnost. Když vidíte, že někdo založil diskuzi na téma o kterém jste napsali super článek, tak tam musí vás odkaz vyset co nejdříve.

Kdysi jsem dělal jeden experiment na Webtrhu. Jehož výsledkem bylo, že preview o délce cca 250 znaků s odkazem na článek v první reakci na příspěvek nejenže přinese návštěvníky, ale má potenciál i rozpoutat diskuzi. Důležité je preview napsat mlhavě, aby lidé, kteří článek nečetli začali polemizovat o věcech, které v samotném článku jsou podloženy zdroji. Stačilo pak reagovat zhruba ob 5 až 10 příspěvků (2x za den) a návštěvnost byla zajímavá. Respektive nezanedbatelná.

O tom, že na dobrý obsah se dělá “přirozený” linkbuilding daleko lépe než na pseudotexty, asi není třeba spekulovat. Zajímavější by byla debata co je to dobrý obsah a jaké má parametry. Přiznám se, že mě baví dávat číselné rozměry nedefinovatelným věcem. Například, když jsem u webů postavených na WordPressu zjistil, že články o 300 slovech a 2 originálních obrázcích s náhledem a originálem o velikosti 2 Mpx vedou nejlépe. Fakt si to zkuste. Dejte si kvótu, že každý článek musí mít minimálně 300 slov a dva unikátní obrázky o velikosti minimálně 2 megapixely. Za měsíc kouknete a uvidíte, že se hlavně na longtaily zobrazuje poměrně dobře. Navíc návštěvnost bude proudit i přes Google images. k obrázkům doporučuji ale zapracovat na optimalizaci. Pak už stačí jen přispívat 2x za týden a máte z toho authority site :)

Ok zpět ke Google Page Ranku. K SEO se samozřejmě používat dá. Ať už je to varování o možné penalizaci anebo hodnocení autority stránky jako takové. Je však důležité míti na paměti, že doba se posunula a hodnota zpětných odkazů na SERP trošičku poklesla. I když podle mě ne o moc ;)

Daleko více se teď ale tlačí na fresh. Aneb první týdny na výsluní. Přiznávám se bez mučení, že toto odvětví nemám moc odzkoušené, ale pokud by jsem měl pro někoho dělat linkbuilding, tak by jsem to tlačil právě přes fresh. Sice jsem četl hned několik článků o vlivu sociálních sítí respektive signálů, ale nemám s tím zkušenosti.

Naopak linkbuilding, co přetrvá roky se ukáže na GPR (čest výjimkám, které zmíníte v komentářích). Opravdu minisite a authority weby, které mají přes 2 roky a vydělávají peníze mají GPR minimálně 1. Takže mám trochu problém přijmout tvrzení, že GPR je k ničemu.

Závěr

Ještě jedna věc mi tak trochu vrtá hlavou. Internet s pohledu počtu stránek roste, takže by mělo být neustále složitější budovat GPR. Pěkně nám to ukázal srank. Seznam během krátké doby zaindexoval velké množství zahraničních stránek. Tím došlo k rozprostření sranku mezi větší množství stránek. Následoval razantní pokles průměrné hodnoty. Dokonce někde jsem se dostal do situace, že mám GPR vyšší než srank. Podobný scénář by měl do budoucna potkat i GPR, ovšem je otázkou zdali penalizované stránky “pohlcují” nějaký GPR. Pokud ne, tak naopak Panda by mohla paradoxně GPR našim kvalitním stránkám se zcela “přirozenými” odkazy pomoct.

Btw jak jste dopadli u vašich českých stránek? Klidně hoďte odkaz. Na 404M je GPR k rozdávání dostatek :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

23 Replies to “Trubka v Google opravena – přepočet GPR proběhl”

  1. Taky jsem to letos nečekal :-) U mě spíš pokles o 1 dolů. Některé weby zůstaly a ty, které běží od doby těsně po minulém přepočtu, chytli min. 1, ale spíš 2.

    Nevím proč, ale mám pocit, že se Googlu líbí odkazování na zahraniční autority. U několika webů jsem zaznemanal stejný trend. Ale asi to hovadina.

  2. tak to som nečakal, že to do konca roka fakt aktualizujú, ja osobne som nezaznamenal žiadne prekvapivé ranky na všetký nové weby mi naskočil GPR 1 alebo 2, btw srank sa získava oveľa jednoduchšie

  3. Dnes jsem si chtěl zkontrolovat Srank pro http://mojebasne.sk a málem jsem spadl ze židle, když vidím na novém webu (5 měsíců) GTPR 3! Tak jsme ještě zkontroloval další a taky. Nové weby dostali GTPR 1, na starších se to moc nehnulo. Asi málo linkbuildingu a moc Placla článku (30%) :D

  4. Placla článků a prodávání reklam bych se nebál, zvlášť ne po dnešku. Google ukázal, že v tom má ještě větší bordel než Seznam. Proč jinak by GTPR nejvíce vzrostl u PR webů? Zajímavé…

  5. síce mám SK stránky, ale napíšem ti.

    eshop, ktorý mal dáky druh penalizácie na konkrétne slová nemá zmenený PR vôbec.
    eshop, na ktorom som nespravil za rok žiadny odkaz poskočil na PR3.

    divné chovanie

    1. sonny: penalizace psaná v Google Webmaster Tools, která nemění ranky je Google Penguin.
      Plaváček: poděl se kde se dají takové dva odkazy sehnat :)

  6. Ty fotky o 2 megapixelech mám brát kde? Kupovat si je za 1000Kč? V tomhle bych potřeboval poradit..

  7. tak celkove gpr potesil
    u authotrity webu stabilni
    u site mfa narust
    u domen k prodeji (s jednostrankovym obsahem) narust
    akorat jedna stabilni pr6 spadla na pr5 :(

  8. Na GTPR hodnoty číslo 5 ti stačí jeden nebo dva odkazy. Jakou to celé tedy má vypovídací hodnotu? Přestaňte to číslo sledovat a budete mít všichni klid. :)

  9. Reaguji na admina: Jukni třeba na primitivní jednostránkový web http://www.olbrechtova.cz/ a skoukni odkazový profil. Stačí dva odkazy, hotovo. Proto tvrdím, že zmanipulovat GTPR je snadné a že číslo samotné nemá prakticky žádnou vypovídající hodnotu.

    1. Plavaček: na doménu vede rozhodně více odkazů než 2. Třeba Ahrefs hlásí 21. Kolik je jich skutečně a hlavně jaké se nedá spolehlivě určit ani z GWT. Zvláště v historii má větší množství odkazů (přes 100 kvalitních během 5 let). Z toho vycházel zřejmě i přepočet. V dalších přepočtech bez linkbuildingu spadne.

      Také jsem měl doménu s GPR 5, která ukazovala 5tku a jen jeden odkaz. Následně každý přepočet ztratila 1 bod. Teď má nula. Napsal jsem o tom i článek. http://404m.com/2013/04/16/no-hat-seo/

  10. Mě se GPR na žádném webu nepohnul ani nahoru, ani dolů. Je možne že přepočet ještě není u konce?

    1. Pavel: zkus jinou metodu ověření, třeba přes ranky.cz. Je to nepravděpodobné. V každém případě, pokud ti ranky neklesli, tak je to pozitivní, protože náročnost získat určitou hodnotu průběžně roste. Takže pokud jsi všude zůstal na svém tak gratulace :)

  11. Admin: Doména byla registrovaná 1. 2. 2013, samotný web se spustil asi o měsíc později. Tato doména nemá pětiletou historii – Ahrefs se mýlí.

    1. Plaváček: co když předtím na ní něco bylo? záznam v archive.org nemá, ale to nemusí znamenat že před 5ti lety neexistovala.

  12. Tak mě u webů, které mají návštěvnost přes 500 denně google shodil rank na nulu. Já vím, že to závisí na počtu a kvalitě zpětných odkazů (linkbuilding jsem prakticky nedělal) ale na nulu???

  13. je zajimave jak PR nema s poctem poslaneho trafficu od google v podstate zadnou vazbu
    jedna moje PR1 dostava 30k denne a oproti PR6 ktera dostane jen 500 :)
    dulezitejsi jsou jine veci nez PR, nicmene vysoky PR je hezky pro oko :)

  14. Jak často se tento pagerank přepočítává? Byl jsem v tom, že docela pravidelně. Napr. na http://www.hmmm.cz byl od začátku roku nula celá nic, ale návštěvnost se zvyšovala. Teď skokem PR4. To přepočítavají 1x, 2x ročně? :-D

    1. Lubo_ dřív to bylo cca 4x za rok, vždy k nějakému americkému svátku. Teď to bylo skoro rok rozbité.

  15. Čert aby se v tom GTPR vyznal. Mám pocit, že si to dělá “co chce” a mnohdy bez logického podkladu.

  16. Mne napriklad katalog s firmami vyskocil z 0 na 3. Mozno aj vdaka dobrym radam, ktore som sa docital aj tu. Ale napriklad http://www.epocasie.eu pokleslo z 3 na 2. Pravda je, ze som tam ale ziadny linkbuilding nerobil.

Comments are closed.