Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio

Dneska jsem si přečetl článek Dividendové akcie na Inwebstor.cz a napadlo mě, že by jsem už konečně mohl napsat článek na toto téma. O akciích jsem přemýšlel celkem dlouhou dobu, jen mi to trvalo dotáhnout do konce a nějaké si koupit :)

Myšlenka

V podstatě kdykoliv spadly akcie ČEZu, tak jsem si říkal, že teď by stálo za to si nějaké koupit a pak jen dostávat dividenda. Vsadím se, že v tomto nejsem sám. Teprve koncem minulého roku jsem se ale odhodlal přejít od úvah k činům. Začátek prosince totiž ČEZu moc nepřál a já se rozhodl, že nastal čas do toho jít.

Myšlenka byla jednoduchá. Pokud budou nevyužité prostředky nakoupit to, co je zrovna výhodné v poměru – za co nejméně peněz největší dividenda.

Od myšlenky k realizaci

Vypravil jsem se do města pozjišťovat více informací v různých bankách. Nebudu to zdržovat, nakonec jsem skončil ve FIO, která má u nás v Táboře menší pobočku. Chvilku jsem se vyptával, zjišťoval detaily a nakonec souhlasil. Nějak mi tam neladilo, že většina služeb je opravdu zdarma. Asi za to může má přehnaná opatrnost z podnikání. Člověk už ve všem nějak automaticky vidí možný podraz.

FIO nabízí pro investování aplikaci Fio e-Broker. K ní se váže číslo účtu, na které posíláte peníze, když si chcete Fio e-Broker “nabít kreditem”. Díky tomu na něj lze peníze posílat z libovolného účtu a jak uznáte za vhodné. Vybírat však můžete jen na předem přednastavené účty. Náklady na založení jsou 40 CZK. Platí se za příkazy k nákupu a odprodeji cenných papírů. Vzhledem k tomu, že jsou akcie uložené v Centrálním Depozitáři Cenných Papírů, tak se s jejich rostoucí hodnotou platí i nějaká koruna tam. Do 250K je to ale “skladování” zdarma.

Součástí založení bylo i vyplnění nějakého dotazníku. Tedy on to byl spíše test. Bez něj vám nedovolí si účet vůbec založit. Jedná se o jakousi ochranu lidí co chtějí investovat peníze, které ale potřebují k životu. Buď tam nadiktujte odpovědi, jako konzervativní investor, kterému je ale jedno že o všechno přijde, anebo si nechte poradit od zaměstnanců co tam napsat :)

Když se to správně vyplní aplikace e-Broker vám vždy napíše upozornění, že můžete hodně prodělat, když budete zkoušet nějaké rizikové věci. Za celou dobu se mi aplikace ozvala jen jednou. O tom ještě napíšu dále.

No co dodat. Založil jsem si účet pro obchodování a ještě osobní účet u FIO.

Od realizace k praxi

Mít vše připravené je jedna věc, ale poslat peníze na dalekou cestu, aby jednou za rok poslaly dividenda zase druhá. Tohle není jako koupit web, kdy s ním hned pracujete a máte naprosto v rukách jeho osud. Najednou jste tváří v tvář skutečnému pasivnímu výdělku. Ovšem slovo pasivní se neváže jen k výdělek ale i k přihlížet. Alespoň na mě to tak působí.

Snad týden jsem na ty grafy jen koukal a hledal v nich nějaký smysl. Snažil se předvídat jestli to bude padat, anebo poleze nahoru. Samozřejmě i četl různé informace, poučky, návody, prognózy a snažil se tipovat v diskuzích lidi, kteří mají know how.

První obchod jsem udělal 20.12.2012. Koupil jsem 110 kusů akcií Fortuny (BAAFOREG) za 86,90/kus. Poplatek byl 40 CZK. U FIO e-Broker se dá nakoupit za 0,29% hodnoty kupovaných akcií v režimu EasyClick, ale musíte nakupovat v lotech – což je objem zhruba za cca 25K – 50K CZK. Jinak je poplatek 40 CZK. V té době vycházely dividenda na 5,22% před zdaněním (4,44% celkem). Ale platí se v EURech. Tenhle obchod byl spíše takový můj nováčkovský úlet :)

Nějak ten ČEZ lezl nahoru a stále jsme přemýšlel, co se děje. Albánie jakoby se nějak nepočítala. Na diskuzích jsem četl, že poleze nahoru a už se nemusí vrátit. Prostě mě to nějak nakouslo a řekl jsem si, že nastal čas 28.12.2012

Koupil jsem si 15 kusů ČEZ za 671 Kč/kus. Výnos vycházel na 6,71% (5,7% po zdanění), což do mého portfólia zapadá. Sice by jsem se rád držel na 6% po zdanění, ale v té době se mi zdálo tak nějak nereálné, že by spadl na 637,5 CZK.

V ten samí den jsem ještě mé portfólio obohatil o Telefónica O2 (BAATELEC). Koupil jsem 30 kusů za 324,9 CZK/kus. Pravda tady jsem váhal. Nějak mi neladily ty dividenda, co vyplácela na dvakrát. Nakousla mě i FIO, která má ukázkové portfólio PortFio kam nakupuje a prodává akcie. 13.12.2012 nakoupily O2 za 319,20 CZK. No a toho 28.12.2012 se ta cena přiblížila.

Od praxe ke zkušenostem

Praxe začala a člověk začíná získávat zkušenosti. Jakmile jde něco dolů, tak začínáte cítit jak o peníze jakoby přicházíte. Jste v centru dění a cítíte to. Peníze, které vyděláte a máte k nim osobní vztah najednou “pracují”. Někde vzadu dokonce cítíte takovou malou paniku velící radši to zabal, na to nemáš :)

Jenomže když podnikáte delší dobu, tak už víte jak ovládnout emoce, zvláště na internetu, kde je to samá nadávka, žaloba, penalizace, neproplacené faktury, Google zoo a spousty a spousty dalších věcí. Základem je mít plán a držet se ho, protože v něm jsou i předpřipravená pravidla a postupy. Prostě se usmějete a řeknete si: “Tohle jsem přece chtěl. Hra pokračuje.”

3.1.2013 jsem v rámci plánu koupil jednu celou akcii Phillip Morris ČR (BAATABAK) za 10,8K CZK. Na ni jsem měl spadeno delší dobu. Mají totiž největší dividendový výnos v ČR. Poslední vyplacená dividenda byla 940 CZK. To znamená 8,7% (7,4%).

Zatím poslední nákup jsem udělal 24.1.2013, když padal ČEZ dolů. Rozhodl jsem se, že přikoupím dalších 15 kusů za 636,5 CZK/kus. Tam jsem fakt poctivě čekal, dokud prolomí hranici 637,5 CZK, protože ta znamená 6% výnos po zdanění. Ale byl to tlak. Člověk si říkal, jestli se to otočí těsně předtím, tak si budu nadávat. Ale pravidla jsou pravidla :)

No a tím jsem vyčerpal můj testovací balíček peněz, který jsem si na tuhle “srandu” rozhodl vyčlenit. Pokud budou všichni platit podle předpokladů, o čemž pochybuju, tak by jsem na dividendách měl získat cca 3419 CZK (6,88%) respektive cca 2906 CZK (5,85%) po zdanění. Původně jsem chtěl každý měsíc něco přilít, ale první kvartál mě čekají nějaké investice. Druhý ještě nevím jak bude vypadat, takže spíše až ten třetí.

Jen pro ilustraci takhle nějak teď prodělávám:

vyvoj-investic-19022013

Závěr

Musím říct, že ačkoliv tomu hopsání ceny akcií stále vůbec nerozumím, tak jsem se naučil celkem dost zajímavých věcí. Nevím jestli jsou i užitečné ale zajímavé určitě. Například, že akcie ČEZ celkem věrně kopírují cenu elektrické energie na trhu, anebo co znamená spousta různých ukazatelů. Třeba čtení příspěvků mezi řádky mě dovedlo k zajímavým nápadům. Například kdyby jsem hledal tip na zajímavou dividendovou akcii v zahraničí, tak by stálo za to projít si různé dividendové fondy, které spravují odborníci a hledat v nich co zrovna přidali. Ono je to podobné jako SEO, prostě musíte hledat lidi, kterým to funguje a pak zjistit proč :)

Zatím to beru hlavně jako zajímavé zkušenosti s možností i zhodnocení peněz.

 

 

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

32 Replies to “Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio”

  1. Tak s ČEZem a Telefónikou jsem v tom s Tebou. O ČEZ strach nemám, až se to uklidní, tak je zpět na 700 jako nic. I když zítra můžeme také nakupovat pod 600..
    Obavu mám z O2, moudřejší budeme 27.2. kdy by měl padnout návrh na dividendu. Průměrnou nákupku mám zhruba jako ty, jakmile budu v zisku, tak jde z domu :-)

  2. Super článek! A děkuji za zmínku :)

    Osobně myslím, že není dobré sledovat ceny nakoupených akcií každý den, protože pak má člověk tendenci mít příliš “roztřesené ruce”

    Přiznám ale, že první měsíc jsem cenu sledoval poctivě každý den (asi jako kdysi dávno v začátcích Adsense – určitě jsem v tom nebyl jediný :-))

  3. nebuď z toho špatnej ze začátku každý prodělá, já začal v červnu a v září krize akcie -70%

    pokud jedeš na dividendy, taktě kurz nemusí tolik rozhodit… otázkou jestli není lepš za rok udělat pár obchodů, kde to snadno zhodnotíš 10% …

    zrovna si plánuji v nejbližší době založit fio e broker, já znám jenom patria-direct :)

  4. Ty akcie ČEZu by sis měl ještě nakoupit, jsou někde kolem 610 korun jestli dobře vidím :-) Jak moc ale vylezou, je otázka, na níž se dozvíš odpověď tak v květnu .-)

  5. Jeden z nejzajímavějších článků poslední doby. Jsem rád, že o tom někdo začal psát z pohledu úplných začátečníků.

  6. Pred rokem nebo dvema lety jsem mel obdobi, ve kterem jsem se rozhodl zhodnotit sve uspory na burze. Nasledovalo studium materialu na internetu, pote navsteva bezplatnych kurzu od Fia a az pote jsem se vydal na pobocku Fia zalozit si obchodni ucet.

    Prisly prvni obchody, pote dalsi. Vse se vyvijelo podle planu. V rozhodnem dni jsem byl drzitelem dividendovych akcii, takze jsem se mohl tesit na vyplatu prvnich dividend v zivote.

    Bohuzel neni vse tak ruzove a s pribyvajicimi letnimi teplotami stoupalo i napeti na financnich trzich. Nastesti jsem ocekaval velky sesup, prodal jsem vsechny akcie a leto jsem prozil v klidu. Cekal jsem na zmenu trendu, ale ten neprichazel. Proto jsem se zameril na weby, ve kterych jsem videl (a stale vidim) vetsi moznost zhodnoceni a vetsi miru kontrolovatelnosti.

    Akciove trhy jsou nepredvidatelne a nemate zadnou moc neco ovlivnit.

    K cene Cezu. Pred Vanoci, kdyz se cena pohybovala v pasmu 670 – 690 Kc, jsem kamaradum rikal, ze si pockam na cenu kolem 600 Kc a pote si mozna neco koupim. Spise bych to videl na cenu kolem 550 kc. Kamaradi se mi vysmali a rikali, ze se asi nedockam. No jo, kdyby mne poslechli a prodali v te dobe, tak ted mohou nakoupit za cenu, jejiz rozdil tvori skoro 2 rocni dividendy. Ale to je kdyby a na to se nehraje.

    Proc si myslim, ze cena nad 650 kc je momentalne nadhodnocena, respektive proc ocekavam cenu pod 600 kc? CEZ ma problemy. Velke problemy. Albanie, Bulharsko, Roman, povolenky, solarni energetika, dostavba Temelinu (plus evropsky/nemecky odvrat od jaderne energie), vyvoj cen energie na burze v Lipsku a hlavne stagnujici spotreba energie! Mnozi pripisuji stagnujici spotrebu energie na vrub financni krizi a tomu, ze jsou ekonomiky v recesi. Bohuzel tomu tak neni. Obnovitelne zdroje a jejich rozsireni mezi lidmi spolu s uspornejsimi metodami samozrejme snizuji i spotrebu energie. Pocita se s tim, ze nadchazi doba, kdy nebude propojen rust HDP s rustem spotreby energii jak tomu bylo dosud. Pokud si spravne vzpominam, tak tento jev se objevil v minulem roce i u tak velke ekonomiky jako je Nemecko. Nemecku rostlo HDP, ale spotreba energie mezirocne klesla.

    Takze bych nespolehal na nazor “mainstreamu” (malych investoru), kteri se utesuji, ze cena energie i jeji spotreba bude do budoucna rust. Cena jiz asi 4 roky klesa a spotreba jiz ted na zacatku vyuzivani obnovitelnych zdroju stagnuje. Tak kam se to asi bude vyvijet? Nahoru nebo spise dolu?

  7. tato téma burzy a akcia má vždy zaujímala, ale netrúfam si investovať peniaze do toho, pretože to je celkom hazard, možno raz ked bude dostatočne finančné zabezpečenie tak zoberiem nejaku čiastku a skúsim to investovať ako v nejakej hre bud to víde alebo nie :!

  8. Z investování na burze mám dnes velké obavy. Dříve jsem v tom viděl docela budoucnost, ale Evropa a vlastně celý svět se tak divně potácí v nejistotě a nějak mě přešla chuť investovat do “virtuálních papírů”. Pokuď mám volné peníze tak dnes již nakupuji jenom drobné zlaté mince. Sice v grafech zhodnocení nevypadají tak dobře, alespoň je to taková jistota, že si budu za ně moci koupit v důchodu kus chleba:-) Doporučuji se stáhnout tuto MP3… http://waffen-ss.cz/forum/viewtopic.php?f=26&t=3832

  9. muj kamarad prodelal na CEZ, AAA a ruznych cinanech cca 10 mio. o akcie se zajimal hodne let, nez zacal a v ostatnich oborech je diky svemu analytickemu premysleni uspesny, takze po jeho zkusenostech je to pro me zcela nezajimave a predevsim gambl.

    co by me zajimalo, jestli v tech div. vynosech mas zapocitanou devalvaci? jako 5, 6 % zni krasne, ale po odecteni tveho casu, propadu meny a poplatku, ti zustane kolik procent? pri takhle nizke investici mi to nejak nevychazi.. Dik

    1. Danielsky: přiznám se že devalvaci ani čas nezapočítávám. Čas si nepočítám pokud není na faktuře a jak přistupovat k devalvaci nevím. 5 – 6% jinde asi neseženu :/

      Rob: americké akcie mě lákají, ale 30% daň na dividenda se mi zdá moc drsná, navíc když neseženeš doklad, že jsi jí zaplatil, tak dalších 15% dolů v ČR.

  10. ČEZ má sice aktuálně problémy, ale vzhledem k monopolnímu postavení a dalším faktorům vidím pokles jako příležitost k nákupu.

    TELECOM nemá na výplaty dividend, lepí to jak může, neustále snižuje dividendu, velká konkurence na trhu. Zbav se toho.

    FORTUNA cena akcie stála na loterii, která nevyšla, tržby z EE půjdou co nevidět do kytek, poplatková politika odvede sázkaře jinam.

    PM, hříšná akcie, miluji hříšné akcie, lidé hřeší pořád, cigára, chlast, harazd, sex – na tom nikdy neproděláš. Otázka však je, proč kupovat PMČR, ČR je plná tunelářů, podvodníků, zlodějíčků a podobných individuí, Heger zakáže hulit v hospodách a jsi namidlenej. Klíčem je diverzifikace – rozložení rizika, mup PM US – mateřskou společnost, nehrozím tam tunely, když zakáží kouřit v Bangladéši, zbude ještě dalších 214 státtů, kde se huli bude.

    Rozhodně se zaímej o zemědelskou půdu (a vodu), je levná, je jí čím dal větší nedostatek a o nájemníky náš postaráno na desítky let do předu, PA sice nižší, zato jisté … a až bude válka, můžeš si pěstovat erteple, a nepojdeš jako zbytek panelákovýho nároka.

  11. Ještě doplním, že v US se vyplácí dividenda čtvrtletně, pro ty co neumí hospodařit a pro totální rozhazovače jsou i společnosti s měsíční dividendou, což se již dá považovat obdobu platu a nemusíš čekat rok, klidně jdi do strategie koupím, skasíruju 2-3 dividendy prodám.

    Pokud si někdo myslí, že akcie jdou totálně do kytek, existuje short selling, spekulace na pokles … vydělat se dá na všem :)

  12. Daň z dividendy u US akcií je 15%, strhává ji přímo broker (FIO), připisuje ti na účet částku po zdanění a dál nikde nic nepřiznáváš, nic neřešíš, bez starostí a vše je čisté.

    Pokud by se daň zvedla, existují mezistátní dohody o zabránění dvojímu zdaněni. Nikdy jsem to zatím nevyužil, a proto ani hlouběji nestudoval, buď si jist, že ČR je největší vydřiduch široko daleko, ale princyp je takový, že si necháš rozdíl daně doma dorovnat, připadně naplatíš venku ale až doma, nevím přesně, jak to funguje, ale jde to.

    1. Rob: Díky za informaci. Četl jsem více zdrojů a pokaždé to bylo jinak.

  13. Portfolio webů je podle mě rozumnější investice. Finanční bublina roste a roste, stejně jako roste krize. Nekryté měny nás přijdou sakra draho a bude to hodně brzo. Radši mám něco, co můžu kontrolovat a nestojí to na spekulantech.

  14. na naší domácí burze nemá smysl nic kupovat, akorát snad jen ČEZ…
    http://bovinky.blogspot.cz/2013/02/aaa-auto-konci-na-prazske-burze.html
    zbytek pres Fio brokera kupujte v zahranici a aspon za 1000 euro, nebot poplatky jsou 10 euro za obchod, kdyz koupite par akcii tak si moc nepomuzete….

    pokud kupujete akcie jen na dividendy tak nesledujte denne co se a akcii deje, je to zbytecne, akorat se z toho zblaznite… moje portfolio bylo loni na jare v plusu, v lete bylo tezce v minusu, ted je zase pekne v plusu, to nema smysl sledovat…

    hlavni je ze kazdy mesic chodi dividendy a clovek vi kam investoval, nez to cpat do nejakych fondu a ja nevim do ceho a co vam daji? par korun… dyt oni sami taky musi nakupovat tituly tak proc si je nekoupit rovnou sam…

    kupujte stabilni firmy co uz jsou na trhu hromadu let, zadne Apple a jine kraviny, kde se neplati dividendy a kdyz jejich iphone se podela kvuli samsungu tak akcie padnou behem dne i o polovinu… ropny gigant BP kdyz podelal mexicky zaliv kvuli jedne plosine a stalo ho to par miliard dolaru jede dal a akciim to neskodi…

    co koupit??? denne pouzivate el. proud tak elektrarensky koncern, denne jezdite autem tak tezarske firmy, denne volate mobilem tak velke telekominkacni spolecnosti, jste nemocni tak nejake velke farmacie atd…
    ale hlavne AT PLATI DIVDIENDY… jinak to nema smysl…

  15. Pekný článok. Doplnil by som tri veci. Dividendy nevieš reinvestovať, lebo dostávaš len malé dividendy v absolútnych číslach (nevieš za to dokúpiť ďalšie akcie).

    Treba sa aspoň zbežne pozrieť do finančných výkazov firiem (hlavne keď sú české a dobre sa im rozumie) či sú vôbec schopné udržať aktuálne dividendy aj do budúcna.

    Neobmedzujte sa na české akcie. Aj keď je kvôli zrozumiteľnosti najlepšie začať práve českými. Pozerajte však aj na zahraničné dividendové tituly. Nájdete tam zaujímavejšie yieldy, väčší výber atd. Na začiatok pozrite napríklad MLP a tabakové firmy.
    Nezabudnite na dokupovanie akcií za vyplatené dividendy (reinvestovanie).

  16. Jen par rad…

    CZ akcie jsou extremne nudne, nezazivne a je tady temer nulova likvidita.

    Doporucim ti zamerit se na akcie v USA, kde to zije kazdy den a i dividendy jsou tam o necem jinem.

    FIO nema ani 1% indikatoru potrebnych k obchodovani, nehlede na jejich poplatky. To uz je lepsi sednout si k vyhernim automatum :-)

    Kdysi jsem byl na seminari od FIO banky a odjizdel jsem opravdu vesely, jelikoz jejich podminky byly naprosto smesne.

    Naucit se obchodovat chce tak cca 5 let usilovneho uceni a ziskavani citu pro grafy. Jinak je to gambling :-)

  17. FIO – pre investovanie do dividendovych akcii je FIO uplne v pohode. Poplatky 8USD za obchod su uplne v pohode pre bezneho investora. nevyhodou FIOa je, ze maju maly vyber burze (Europa prakticky len Nemecko).
    Grafy a indikatory – pre investora do takmer zbytocne. Naviac indikatory si kazdy pozera mimo platformy na uplne inych weboch ako ma broker.
    Gambling – pozeranie do grafov a obchodovanie na zaklade indikatorov by som prirovnal ku gamblingu skor, ako investovanie do dividendovych akcii.

  18. Na US akcie pre pre ludi co nemaju 10 000 USD na otvorenie uctu u InteractiveBrokers doporucujem napriklad Sogotrade. Min. suma na otvorenie len 500 USD a realivne slusne poplatky – 3 USD za obchod.

  19. CEZ je jiz na 590 Kc, takze uz jenom kousek do me predikce 550 kc.

    Ale jiz se objevuji prvni predikce, ktere ciluji cenu az na pouhych 480 kc

  20. v lete sem si zacal hrat s futures pres fio
    respektive americka crude oil, mam to misto hrani her, vcelku zabava, ktera ovsem obcas zaboli,
    minimum pro futures na crude oil je kolem $6500
    nicmene da se slusne vydelat (i prodelat) behem jednoho dne

    zacatky byli trosku horsi, ale ted je to vcelku sranda (bez znacneho vydelku)

    blbe je ze clovek bojuje proti strojum protihracu, kteri dokazou kurz zmenit behem par vterin o x dolaru(pohyb o $1 je cca $1000 investovanych), takze to chce nervy a stesti :)

    nicmene na zajisteni na duchod to nevidim, celkove je to velky gembl (nedaji se pouzit [aspon ne u fia] automaticke prikazy)

    uz sem se zacal koukat po necem kde clovek muze pouzit nejake automatizovane prikazy (typu prodej kdyz klesne pod/stoupne nad), aby moje portfolio neprislo na buben :)

  21. Investování není gambling. Dlouhodobé investování do akcií je založené na velmi rozumné spekulaci, že kvalitní firmy prostě v dlouhodobém horizontu budou vytvářet zisk, jejich cena poroste a budou pravděpodobně i vyplácet dividendy. Jinak si nemyslím, že by světové akcie byly teď předražené. Na trhu lze najít dost velkých a solidních firem s P/E okolo 10, souhrnný P/E indexu S&P 500 je 17,87, což je jen lehce nad dlouhodobým průměrem. Pokud smím poradit – šel bych jen do firem s P/E menší než 15.

  22. Moc pěknej článek, připoměl mi moje začátky na forexu :) Je to trochu rychlejší než akcie.
    Kdo do toho jde s takovýmto odhodláním, bude ho to stát hodně času, budou přicházet stále nové informace a buď to člověk zvládne nebo se z toho zblázní.
    Přeju pevné nervy a větší zisky :)

  23. WOW! Super článek, moc mi pomohl, i ty komentáře. Díky třeba tady Tomáši Tatranskému, díky němu jsem si našel, co je P/E a dalším, třeba stephanovi.

    Fakt super, k tomuhle článku se budu ještě dlouho vracet protože v něm i v komentářích je dost informací, které najednou prostě nevcucnu.

    Bookmarked

Comments are closed.