“Sponzorství” webů jako zdroj peněz

V dobách dávných jsem chvilku provozoval takový zajímavý obchodní model. Procházel jsem weby na freehostingu a vytipoval si zajímavé kousky. Provozovatele jsem pak oslovil s nabídkou webhostingu a vlastní domény. Navíc jako bonus měli dostat 50% z toho co vydělám.

Jak to fungovalo

Najít vhodného kandidáta nebylo vůbec složité. Zaměřil jsem se na diskuzní fóra a magazíny, které používaly toplist anebo jiné veřejně počítadlo přístupů. V té době jsem neměl ještě ani zdaleka takové zkušenosti jako mám teď. Ale říkal jsem si kde to žije tam můžou být peníze.

Když jsem se dohodnul s provozovatelem koupil jsem vhodný webhosting a doménu. Měl jsem s jedním provozovatelem domluvenou lepší cenu, takže mě vyšel webhosting co táhl PHPbb na 100 CZK/měsíc bez DPH. Celkové náklady tak na rok vycházely cca 1700 i s doménou (ještě jsem nebyl plátce DPH). Byla to sice na první pohled velká investice, ale ve většině případů se jednalo třeba o diskuzní fórum o mobilním telefonu s 800 – 1K přístupy/den.

Problém jsem měl s prodejem reklamy. V té době neexistoval Webtrh, takže jsem vsázel hlavně na Aukro. I tak se mi ale podařilo dostat náklady zpět za cca půl roku. Jenomže přišly i neúspěchy, kdy se na to majitel vykašlal, anebo jsem ho nemohl zastihnout aby umístil reklamu. No prostě ve výsledku nula od nuly pojde.

Jak by to fungovalo dneska

Jo dnes už by to bylo o něčem jiném. Webhosting za pár stovek, anebo multihosting. Reklamu by jsem prodával přes zaběhnuté kanály, popřípadě tam nacpal PPC, affiliate a podobně. Navíc v té době jsem neuměl dělat s PHP tak jako dnes. Mohl by jsem si třeba rezervovat 100 pixelů v hlavičce a 200 pixelů v zápatí, kde by byl skript co tahá data z nějakého centrálního místa. Tam by jsem si spravoval v klidu reklamu a občas něco poslat majiteli, že se o to stará jako motivaci.

Proč by to fungovalo

Investice pár stovek za rok je nic. Vezměte si kolik stojí web vybudovaný na WordPressu třeba s padesáti články a návštěvností pár desítek lidí za den. Už jdeme pomalu do tisíců a přeci se to často vyplatí. Takhle se nemusíte starat o obsah, který někdo tvoří a jen si tam vkládáte reklamu. Ano obsah, to je dneska to nejdražší, co se nikomu nechce dělat.

Prostě když si to přepočtete tak se vám to ve většině případů vyplatí. I kdyby se ten dotyčný na to měl vykašlat po pár měsících zůstane vám doména s ranky, tuna obsahu a často i použitelná komunita. V dnešní době se všechno dá předělat na peníze celkem jednoduše.

Závěr

Popravdě tohle není nic nového. Dělá to spousta lidí podobně jako affil, minisite anebo PR weby. Jen se o tom moc nemluví, protože každý si své know how chrání. Není to jednoduché, že prostě teď se rozhodnete a bude vám to vydělávat peníze. Ale to snad platí o každém IT podnikání.

 

 

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to ““Sponzorství” webů jako zdroj peněz”

  1. To jsem dělal taky. Neměl jsem problém s umístěním /změnou reklamy, na Aukro jsem prodával taky, ale dost mě to frustrovalo kvůli smlouvačům. Nakonec jsem na tom tolik neudělal. Dnes jsem chytřejší, ale už mě to neláká.

    Moje hlavní chyby byly, že jsem moc nerozuměl trhu nebo spíš tomu jak to dělat a místo toho, abych se zaměřoval na jeden “žánr”, domlouval jsem různé žánrové odvětví. Takže moje portfolio bylo od aut, přes hry až po módu – prostě guláš.

  2. Podporovat jen kvalitní weby = vysoká návštěvnost těchto webu, což ej v pořádku, ale již se to nerovná levný multihosting, tudíž investice do hostování nepodceňovat.

  3. ja si myslím že je málo takých ľudí, ktorí by tvorili obsah iba tak pre niekoho a niečo by si im za to daval, aspoň z dlhodobého hľadiska to nemôže fungovať, pretože po nejakej dobe každému dôjde že ty by si mal celkom slušne profitovať a bude hľadať spôsob ako sa vydať na vlastnú sólo dráhu

  4. Taky se trošku bojím, že by to nefungovalo. Podle mě k tomu přistoupí spíš amatéři z kterých moc peněz nepůjde. Ti lepší si koupí hosting svůj.

    Ale nezkoušel jsem to. Takže to je čistě můj názor nepodložený zkušenostmi.

  5. Zajímavá myšlenka…S tím ale, že bys musel z freehostingu přesměrovat i nějak odkazy, protože se změní název domény. Je to bezpečné? Když má někdo na ic nebo wz web…dokážeš dobře zpřesměrovat odkazy na svůj nový web?

    1. PETR: V tomto případě se spíše řeší návštěvnost než zpětné odkazy.

  6. ADMIN, PETR: aby sa zachovali odkazy, nie je riesenim presmerovanie cez Redirect 301?

Comments are closed.