Google chce majitelům stránek napovídat, které odkazy jsou špatné

Matt Cutts se ve videu How do I know which links to remove when I get an “unnatural links” message? zmínil o připravované novince, která by mohla pomoct webmástrům v odhalování “špatných” odkazů. Spousta lidí je stále poměrně zmateno konceptem “unnatural links”, které mohou poškodit stránku ve vyhledávání aniž by na to mohl mít vlastník stránek vliv. Ale pojďme si to probrat postupně.

Problém nepřirozených odkazů

Ať si říká kdo chce co chce, Google stojí stále na zpětných odkazech. Ať vyberete sebelepší případ vždy tam někde vzadu budou. A výjimky? Ano něco by se tu našlo, ale to je kapitola sama pro sebe o které je lepší veřejně moc nemluvit ;)

Víte celý celosvětový byznys kolem zpětných odkazů je něco úžasného. Těžko se to popisuje. Představte si svět, kde střední třída vzhlíží k té vyšší, která tomu “rozumí” a vysvětluje jim to – prodává. Přitom v ilegální části se děje něco úplně jiného. Platí tu jiná pravidla a postupy, které ale fungují také. Zatímco “ti nahoře” odpovídají prostě to tak je, ti dole se smějí. Ti nahoře interpretují, či jen obmění to co už znají, ti dole se musí adaptovat i na tu nejmenší změnu. Reagují na každou výchylku. Doslova pro ně platí pravidla evoluce.

I když jsem to napsal možná dosti zkresleně, prostě mi přijde zajímavější sledovat postřehy těch, kteří optimalizují své podnikání, tak aby přežili než těch, kteří všechno dělají naprosto správně a nikdy se radši nepřiblíží ani k šedé zóně.

No to byl dlouhý OT. Ale mazat jej už nebudu :)

Prostě Google jednou zavedl princip nepřirozený odkaz rovná se problém pro provozovatele webu a to je fakt. Pojem negativní SEO získal reálných rozměrů. Už to nebyl jen strašák pro malé neposedné webmástry. Každý odkaz se stal potenciálně špatným. Dokonce si na tom několik firem založilo živnost. Aneb placení za odkaz v katalogu naruby.

Vynález zkázy Google Disavow Tool

Jejda penalizace za něco co nemůžu ovlivnit a zrovna v době největší nákupní horečky. No je to samozřejmě chyba Google, která mě stála … dejme tomu … milion dolarů po zaokrouhlení, tak šup tam se žalobou, protože proti tomu se přeci nedá bránit. Aneb důvod proč pravděpodobně vznikl jeden z nejhorších nesmyslů z dílny Google.

Kdyby Google opravdu chtěl pomoct webmástrům, tak jim pošle email s odkazy, které mají negativní vliv a rovnou je ignoruje. Zní to logicky ne? Dřív je Google opravdu ignoroval a promlouval lidem do duše. Jenomže na to každý kašlal. Špatný odkaz? Koho to zajímá. Koupím si jich stovku a když bude k něčemu polovina, tak mám vyhráno.

Mezi lidmi zavládla panika a ti co tomu nerozumí hledají v dovém GDT spásu jejich problému. Často jsou to lidé, kteří jej ani nepotřebují a to je nejhorší. Já osobně by jsem se toho nástroje ani klackem nedotkl. To už je lepší vytvořit nový obsah a zajistit si nějaké ty “legální” přirozené odkazy.

Google nám ukáže jaké odkazy jsou špatné

Z celé té šlamastiky, teď Google musí něco udělat. Rozhodl se tedy, že nám ukáže příklady špatných zpětných odkazů. Alespoň tak to tvrdí Matt. V rámci hesla – transparentnost, které tak rád zmiňuje ve svých videích. Takže každý dostaneme pár tipů na špatné odkazy. Ale proč ne, každý máme svůj seo servisní analyzátor, který si ukládá údaje o naší stránce. Generuje text a přidá k němu odkaz. Dostanete se tam ať chcete anebo ne. Teď si takovýto odkaz budete moct odstranit.

Závěr

No co k tomu dodat. Google něco rozjel a teď to musí dotáhnout do konce. Všechno stejně směřuje k tomu, že nakonec bude lidem ukazovat, které odkazy jsou špatné a oni si je sami vyřadí. Třeba se jednou dostaneme do situace, kdy dostaneme jednou měsíčně zprávu, kde bude: “Vážený uživateli. Nalezli jsme u vás 123 nepřirozených odkazů. Chcete je odstranit?” No a bude to. Ten kdo kupuje zpětné odkazy alespoň podle seznamu bude vědět komu už příští měsíc nemusí platit :)

PS: Omlouvám se za styl psaní, ale bude to horší a ujetější …


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Google chce majitelům stránek napovídat, které odkazy jsou špatné”

  1. Tak to jsem hodně zvědavý s čím se Google pochlubí … je fakt, že některé odkazy se odstraňují těžko a toto by byla sympatická cesta jak to vyřešit

  2. Tohle jsou informace dost přitažené za vlasy, asi chce, aby s odkazy nikdo neobchodoval, aby se roztrhlo lano s odkazy, které jsou placené a nepřinášejí váhu. Nicméně bych to asi řešil automaticky a nepřikládal jim PR.

  3. podle me se to nestane. Tim google jenom zvysi business s odkazy

  4. Pro mě je tohle docela aktuální po nasazení google pandy mi druhý den spadla návštěvost z google o několik desítek % a už je to skoro rok a pořád se mi to nedaří napravit, žádná zpráva v GWT.
    Člověk aby se bál cokoliv s webem udělat :-(

  5. Mohlo by to fungovat aj opacne. Google mi ukaze, kam z mojho webu smeruju odkazy a ktore su zle a poskodzuju ma. A jednoducho dam nech ich ignoruje.

    Podla mna by sa tym odstranilo kupcenie s odkazmi. Predam sice odkazy, ale vo webmasters tools poviem Google, nech ich ignoruje. Par takychto podvodov a prestanu sa vo velkom predavat odkazy. Ludia radsej kupia PPC reklamu a bude vystarane. Aspon pre Google.

  6. ja osobne by som tomu moc neveril, čo ak mi google pošle zoznam odkazov, ktoré sú akože zlé a pritom zle nebudú, alebo sa stanú dobrými odkazmi o dva týždne neskôr

  7. 2 Martin: Jsem na tom stejne asi to jedine co na googlu poskozuje muj web budou spatne zpetne odkazy (a kdovi kde se vzali a od koho treba nekomu vadilo ze jsem na druhem miste…) protoze nic zavadneho wt nehlasi a pri pozadani o znovuposouzeni webu gogle odpovedel za je zcela vporadku a nema zadnou penalizaci presto ho ve vysledcich krom napsani domeny nenajdete…

  8. 2 Dan, zas tak špatně na tom nejsem, ale do toho updatu, byl web ve vyhledávání vejš a prostě to hromadně spadlo.
    Pořád se snažím vylepšovat, odstraňovat odkazy, které by snad mohly vadit, web je velký, lidé na něj pořád odkazují, jenže už to bude skoro rok a nic se nehnulo, teď jsem nechal udělat komplet novou šablonu na zakázku, doufám, že se to co nejdřív vrátí, návštěvnost ze seznamu je cca 4 násobně větší….

    1. Martin: většinou dostaneš upozornění, když u tebe řádí nějaké zvířátko přes GWT. Můžeš zkusit to co Dan, tedy požádat o znovuposouzení. U “zdravého” webu ti přijde, že vše je v pořádku anebo ti napíšou kde je problém. Pád návštěvnosti může být způsobený i tím, že jsi prostě ztratil zpětné odkazy. Prostě Google odřízl weby, které dodávaly linkjuice tobě, anebo jiným webům, které pak tobě. Ale to se projeví většinou pádem GPR.

  9. Martin a Dan: Odstranili jste taky odkazy z katalogů (pokud tam nějaké byly)? S penguinem mám stejný problém, a jediný, co mě ještě napadá, je odstranit odkazy z katalogů. Otázkou je, jestli by to pomohlo.

  10. Jenomže já jsem žádné upozornění nedostal a web je dost velkej, jede sice na wp, ale je dělanej na míru, nemůžu tam dělat psí kusy :-)
    http://alida.cz/wp-content/uploads/2013/02/ga1.png
    Tady je vidět jak den po updatu padla návštěvnost z google. Odkazy které by mohly vadit se snažím odstraňovat a uživatelé webu tvoří spontálně nové, jenže už to bude pomalu rok a pozice se stále nevrátily…..

Comments are closed.