Google sníží vliv domén na pozice SERP

Matt Cutts prostřednictvím svého twitter účtu oznámil světu, že se plánuje úprava algoritmu, která by měla snížit váhu nekvalitních webů, které jsou na stejné doméně jako zadaný dotaz. Jednoduše řečeno, doposud měly domény velmi velkou váhu na pozice v Google, pokud byly totožné jako zadaný dotaz. To se má změnit.

Nejvíce to dostal Google doslova “sežrat” po vydání Panda Farmera. Nešťastní majitelé poukazovali na jednostránkové weby s pár slovy, které byly na stejné doméně, jako zadaný dotaz a naprosto dominovaly na SERP. O tomto “problému” se ale vědělo už delší dobu, jen přišlo vhodné jej vytáhnout v kontextu s Panda Farmerem, který hodnotil obsah.

V příspěvku jsou ovšem zmíněny “nekvalitní weby”. Můžeme tak spekulovat zdali nedojde jen k penalizaci výsledků na doménách se slabším obsahem, místo snížení váhy obecně. Podle Matta bude postiženo 0,6% anglicky psaných webů.  Ovšem netřeba to podceňovat. Právě weby na dobrých doménách často celkem slušně ovlivňovaly SERP. Přeci jen máme tu velké množství TLD, které cílily hlavně na ne moc konkurenční slovní spojení. Kvalitní weby by tak mohli pocítit zvýšení přílivu návštěvníků zvláště na long tail.

Co to udělá s cenou domén je otázka. Pokud se to dotkne jen MFA a autoblogů, tak ať. To cenu domén rozhodně neohrozí. Kdo si koupí doménu za desítky či stovky tisíc určitě na ní neudělá MFA.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Google sníží vliv domén na pozice SERP”

  1. Až na tohle přijde i Seznam, tak to bude pohroma pro MFáčkaře s doménami “pujcka-bez-rucitele-ihned-na-ruku.info” a jiné podobné kousky :)

    Jen by mě zajímalo, zda se to bude týkat i jednoslovných dotazů a nikoli jen long-tailu.

    Jestli by se můj web LeagueSpy.com nezobrazoval první na dotaz “leaguespy”, bylo by to celkem divný.

  2. Podle me je to rozumne. Paklize to bude sikovne nastavene, aspon odpadnou weby s cool domenou ale zaroven se slabym obsahem a tem, kteri maji kvalitni obsah, by to mohlo jen pomoct.

  3. No toto moze naozaj pekne zatocit s cenou domen. Avsak pre budovanie znacky bude mat domena stale vysoku hodnotu…

  4. PJ: Leaguespy rozeznává Google jako “brand” (rozšířený první výsledek, zkrácený počet výsledků na první stránce), takže tomuto webu nebezpečí určitě nehrozí :-)

    Jinak EMD (exact-match domains) jsou problémem právě na tom longtailu.

    Teď mají klíčová slova v doméně takovou váhu, že stačí najít nějakou frázi (volnou na .com), s dostatečným počtem vyhledávání, napsat dobře optimalizovaný text o rozsahu ~500-1000 slov a do měsíce jste jen s malým úsilím na první stránce.

    Přitom takový web může přes Adsense/affil vydělat během 1 roku několik desítek až stovek $ (tedy násobky prvotní investice)

    U jednoslovných domén to problém není, protože jednoslovné domény stojí obvykle o mnoho řádů více (desítky až stovky tisíc dolarů), než je potenciální zisk z této praktiky.

    Problémem jsou tříslovná a čtyřslovná spojení. A na tyhle se (podle mě) tato úprava algoritmu zaměřuje.

  5. Myslím, že s cenou domén to nespraví nič extra… Výhoda kvalitnej, zapamätateľnej domény nie je podľa môjho vnímania ani tak v jej umiestňovaní vo vyhľadávačoch, ako v priamej návštevnosti a fixovateľnosti pre BFU.

  6. Ono je to docela blbý u starých projektů. 5 roků a více, kdy si uživatel z velkého množství volných domén vybíral přesnou shodu.

  7. Konečne google pristúpil k tomuto kroku, otázne však bude ako bude kvalitný daný algoritmus a či správne vyhodnotí kvalitu jednotlivých webov. Osobne to vnímam ako krok správnym smerom k budovaniu väčšej kvality ako kvantity.

  8. Myslim, že je v řečeno že se jedná a nekvalitní weby (u kvalitnějších webu/konkurenčnějších kw nemá jednostránkovej web s minimem odkazů a kw v doméně šanci). Takže úprava dle mne zasáhne spíš longtail s malou konkurencí. Tuhle featurku by mohli udělat i na Seznamu viz. weby s kw It works které se občas dostanou na první stránky serpu.

  9. Hura! Dufam ze to zastavi to sialenstvo s EMD domenami ktore sa rozputalo v poslednych rokoch hlavne v anglicky hovoriacom svete.

  10. @petr jeník: ono se to týká exact match (a pravděpodobně i omezeného počtu KW), takže toho pujcka-bez-rucitele-ihned-na-ruku.info asi nikoli (aspoň na google).

Comments are closed.