Encyklopedie Pand a jak bojovat s penalizací

Včera mě více lidí upozornilo na nepřesnosti a zavádějící informace ohledně Panda algoritmů v mém posledním článku Přichází nová Panda. Rozhodl jsem se proto udělat takovou menší encyklopedii všech tří Pand, včetně vysvětlení jak fungují a co dělat, když už byl váš web zasažen. Pokud bude můj výklad v něčem nepřesný stačí napsat do komentářů, PM na WD/WT anebo poslat email na drago@landofice.com. Připravím update článku, anebo napíšu detailnější popis.

Co je to Panda

Panda je algoritmus Google, který označuje potenciálně závadné stránky. Při jakémsi velkém přepočtu pak může větší množství takto označených stránek vést k penalizaci celého webu ve vyhledávání. Jednotlivé algoritmy pracují samostatně a údajně by měly být schopné se učit/vylepšovat. Google s nimi chce zřejmě nahradit některé starší nástroje na penalizaci.

Příklad:  70% stránek bylo označeno jako nevyhovujících. V následném přepočtu, kdy je posuzován web jako celek, dojde k penalizaci.

Když píšu články, vybírám informace z více zdrojů. Často jsou na hranici ověřitelnosti, či spíše spekulace. O algoritmech jsem tak psal s předstihem, ještě než dostaly jméno. Pojmenoval jsem si je tak pro sebe a s tímto jménem dále pracoval. Vím, že spousta z vás nečte moje výtvory každý den, takže aby jsem zabránil zmatkům snažím se do závorky vždy psát i momentálně schválené pojmenování algoritmů, které schválil Matt Cutts či velké SEO portály.

Panda Farmer

Panda Farmer, nakreslený na kus papíru u kafe.

Pojmenování jinde:

  • Panda, Farmer
  • Google Panda
  • Farmer update
  • Navneet Panda

Oficiální cílení:

  • linkfarmy
  • low quality sites (stránky nízké kvality)
  • content spam (obsahový spam)

Neoficiálně zasažené stránky:

  • profilové stránky
  • eshopy s neunikátním anebo krátkým popisem zboží
  • stránky publikující tiskové zprávy anebo krátké zprávy
  • spekuluje se i o stránky s vtipy anebo citáty slavných atd.

Identifikace:

Významné snížení návštěvnosti z Google. Lidé přichází pouze na log tail.

Jak bojovat s penalizací:

Řešením je zvýšit množství kvalitního obsahu na webu. Na slabší stránky doplňte text. Vytvořte delší a originální články. Sežeňte si kvalitní referenční odkazy na jednotlivé stránky. Na stránky, které jsou jen rozcestníkem umístěte noindex, follow. Například na WP jsou to jednotlivé /page/x/, /tags/x/, /category/x/ atd. Prostě stránky, kde není žádný obsah. Nezapomínejte na problém neúmyslné duplicity. Na WP se k postu dostanete i přes domena.tld/?p=956 . Využijte canonical link element a zabraňte tak neúmyslné duplicitě. Požádejte o znovuposouzení stránky přes GWT.

Spekulace:

  • V ČR údajně neexistuje jediný stoprocentně potvrzený případ penalizace webu čistě na základě obsahového spamu.
  • Google Panda je algoritmus, který se umí učit ze statistik. Každý update je tak efektivnější.
  • První Google Panda údajně zasáhla až 12% výsledků a dokonce zasáhla trh s internetovou reklamou

Antispam Panda

Antispam Panda - umělecké vyobrazení jednoho z Google algoritmů

Pojmenování jinde:

  • Penguin
  • Google Penguin
  • Panda Penguin

Oficiální cílení:

  • cloaking
  • keyword stuffing
  • weby zapojené do výměnky odkazů
  • automatické vytváření duplicitního obsahu (například autoblogy)
  • a další black hat seo praktiky

Neoficiálně zasažené stránky:

  • PR weby (i když stále jsou zde pochybnosti)
  • weby zapojené do rozsáhlých neziskových výměnných systémů odkazů
  • weby se špatně vytvořeným/amatérským odkazovým profilem
  • teoreticky weby postihnuté negativním SEO

Identifikace:

Pokud máte váš web přidaný do Google Webmaster Tools, dostanete jeden z následujících emailů:

Vážený majiteli nebo správce webu http://domena.tld/,

zjistili jsme, že některé ze stránek vašeho webu možná používají techniky, které neodpovídají našim pokynům pro webmastery.

Konkrétně na webu hledejte potenciálně umělé nebo nepřirozené odkazy vedoucí na jiné weby, jejichž účelem by mohlo být ovlivňování hodnocení PageRank. Mezi nepřirozené odkazy může patřit například prodej odkazů za účelem zvýšení hodnocení PageRank nebo účast v projektech výměny odkazů.

Doporučujeme vám provést na webu změny, po kterých bude splňovat naše pokyny pro zajištění kvality. Až tyto změny provedete, předložte svůj web k novému posouzení pro výsledky vyhledávání Google.

Pokud máte dotazy ohledně řešení tohoto problému, další podporu naleznete ve fóru nápovědy pro webmastery.

S pozdravem

tým kvality vyhledávání Google

Anebo druhá varianta

 Vážený majiteli nebo správce webu http://domena.tld/,

zjistili jsme, že některé ze stránek vašeho webu možná používají techniky, které neodpovídají našim pokynům pro webmastery.

Konkrétně hledejte potenciálně umělé nebo nepřirozené odkazy vedoucí na váš weby, jejichž účelem by mohlo být ovlivňování hodnocení PageRank. Mezi nepřirozené odkazy může patřit například koupě odkazů za účelem zvýšení hodnocení PageRank nebo účast v projektech výměny odkazů.

Doporučujeme vám provést na webu změny, po kterých bude splňovat naše pokyny pro zajištění kvality. Až tyto změny provedete, předložte svůj web k novému posouzení pro výsledky vyhledávání Google.

Pokud najdete nepřirozené odkazy na svůj web, které nemůžete ovládat ani odebrat, uveďte prosím podrobnosti do nové žádosti o posouzení.

Pokud máte dotazy ohledně řešení tohoto problému, další podporu naleznete ve fóru nápovědy pro webmastery.

S pozdravem

tým kvality vyhledávání Google

Teoreticky by měla existovat ještě třetí varianta, která se vztahuje na black hat seo techniky. Ovšem tu mi nikdo neposlal, jen jsem o ní slyšel na jednom zahraničním webmaster fóru.

U penalizace za zpětné odkazy vždy spadne GPR na 0.

Jak bojovat s penalizací:

Záleží který z emailů jste dostali. Pokud se jedná o první variantu, prostě odstraňte potenciálně závadné odkazy. Popřípadě jim můžete zkusit dát nofollow. Požádejte o znovuposouzení a vše by mělo být v pořádku.

U druhé varianty musíte postahovat závadné zpětné odkazy odkud to jen půjde. Tam kde to nejde, použijte emailovou žádost. Doporučuji vše dělat s rozvahou a se vší slušností. Co možná nejkonkrétněji označte zpětný odkaz, ať jej webmaster má možnost odstranit bez dlouhého hledání. Jestli si nejste jistí, co vlastně je a co není závadný odkaz doporučuji se soustředit na budování nových a kvalitnějších. Vybudujte nový obsah/články a sežeňte na ně referenční odkazy. Nebojte se nofollow. V každém odkazovém profilu jsou v dnešní době hojně zastoupeny. Budete muset získat hlavně odkazy z autoritativních webů (čím větší GPR tím lépe, klidně nofollow). Budujte odkazy nikoliv na hlavní stránku ale podstránky. Průběžně si žádejte o znovuposouzení stránky v GWT. Když dojde zamítavá odpověď, počkejte týden a pošlete si žádost znovu. Samozřejmě mezi tím budujte kvalitní odkazy.

Pokud znáte stránku, na kterou cílí špatné odkazy. Můžete jí zrušit (chyba 404) a umístit na jinou adresu. Občas je jednodušší prostě problémové stránky zabít, než odstraňovat všechny zpětné odkazy. Pozor bavíme se o stránce nikoliv webu.

Třetí varianta s penalizací za black hat seo je jasná. Odstraňte problémové části a pošlete si žádost o znovuposouzení.

Spekulace:

  • Většina webů (možná všechny), které byly označeny Antispam Pandou v České republice, byly následně penalizovány ručně. Při odstranění penalizace, totiž dostanete v GWT zprávu o zrušení “ruční penalizace”.

Panda Pirát

Panda Pirát - algoritmus Google s hlavou naprosto neznámého a nikoho nepřipomínajícího piráta

Pojmenování jinde:

  • The Emanuel Update
  • Pirate Algorithm

Oficiální cílení:

  • Stránky na které je podáno velké množství stížností za porušení autorských práv

Neoficiálně zasažené stránky:

  • zatím žádné

Identifikace:

Dostanete upozornění přes Google Webmaster Tools. Dále se váš web objeví v seznamu Google transparency report.

Jak bojovat s penalizací:

To zatím není jasné, ale teoreticky by mělo stačit mazat rozporuplný obsah.

Spekulace:

Google je údajně pod velkým tlakem Holywoodu a velkých producentů zábavného průmyslu. Těm se nelíbí, že do něj stačí zadat cokoliv, přidat formát v jakém to chcete a můžete stahovat.

Podle některých neověřených zpráv si Google nebude penalizovat svou službu YouTube.

Závěr

Prozatímní encyklopedie všech tří Pand algoritmů by měla stačit. Pokud někomu není něco jasné tak dejte vědět. Není problém doplnit informace přímo do článku, anebo vytvořit nový :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “Encyklopedie Pand a jak bojovat s penalizací”

  1. Kam patri penalizace za nadmerne mnozstvi ppc reklamy v horni casti stranky (nad ohybem)? Imho jsem o tom cetl na tvem blogu a kupodivu to pravdepodobne (v seo s neda nic rict na 100%) jsem to zaznamenal i na vlastnich webech…

    1. Zewlacka Lama: tuším že jsem o tom psal. Zkusím dohledat nějaké info a zjistit kam to pokročilo.

  2. Zdravím, možno to bude trochu od témy, ale predsa len by to mohlo mať niečo spoločné.. pretože problém sa začal objavovať po tom ako prišla medzi nás panda farmer.. problém vyzerá nasledovne (uvediem príklad) : pridám článok na web a po 5 minútach mám na google druhú pozíciu, na druhý deň je pozícia dokonca prvá… následne na tretí deň však pozícia totálne padne a nenachádza sa v top10 stranách… totálne článok vyhodí.. ide o nejakú penalizáciu? alebo google len skúša či sa článok uchytí a ak nie vyhodí ho z indexácie? ďakujem za každú odpoveď a radu, čo za tým môže byť

    1. twe3k: tohle je u Google známé a pokud vím dělá to dlouho. Zřejmě je tvůj web zařazen mezi ty co publikují horké novinky. Jakmile už téma není tak horké tak spadne tam kam uzná Google za vhodné. Jediné co by jsem ti doporučil je publikovat v době největší aktivity a propojit to s Google plus :)

  3. admin: hm, s tým pridávaním horkých noviniek máš pravdu, avšak príde mi zaujímavé, že najprv všetky weby s podobnou témou predbehnem a následne po tých dvoch dňoch zhodí len moju pozíciu a tie čo tam boli predtým, tak zostanú aj naďalej

    1. twe3k: asi by bylo ideální ukázat příklad. Teď mě napadá že Google upravuje výsledky vyhledávání. Třeba zmizí jen tobě. Ostatně když si přečteš článek, třeba ti ho schová schválně :)

  4. Ilustrace mají úspěch – palec nahoru.
    A přehled je taky super.. Co se týče mého webového portofila, mne se týká pouze první panda = stránky nízké kvality. Naštěstí ze seznamu nějaký trafik stále je, jinak bych se toho zbavil úplně (u těch pár konkrétních webů).

  5. Pěkné shrnutí…. Otázka je zda není poslední dobou není přepandováné a ve skutečnosti to nepostihuje pouze minimum ze špatných webu.

  6. twe3k: Mám u některých článků ten samý problém, zkus mi napsat na mail a můžeme to probrat individuálně. Mail nalezneš dole na mém webu. To co píšeš je freshDB, tedy aktuální databáze. Mezi tím, co jsi na první příčce Google sleduje odezvu na tvůj článek, pokud je kvalitní – má zdroj a další informace, máš jak se říká vyhráno. Pokud máš méně autoritativní web, strne tě dolů. Tohle je normální jev. Zapracuj na obsahu, přidej obrázky a rozšiř celkovou informační hodnotu.

  7. Díky za přehled, ale stále mi přijde, že tím “interním” pojmenováním mícháš více updatů do zdánlivě jednoho, alespoň z mého pohledu. Panda je jeden update, Penguin druhý a Emanuel třetí. Jsou na sobě více méně nezávislé, cíl mají ale stejný – odstranit ze SERPu nekvalitní weby…

    Ber to ale pouze jako můj pohled, jde v podstatě o prkotinu, důležité je, co updaty znamenají…

Comments are closed.