UDRP se nevztahuje na subdomény

25. července 2012 skončila celkem zajímavá kauza. Microsoft podal návrh na arbitrážní řízení o domény windoows.net a windooows.com. Vadili mu weby na subdoménách comfort.windoows.netcomfort.windooows.com, které údajně porušovaly jeho obchodní značku. Podle navrhovatele byly údajně splněny všech 3 body UDRP.

Naopak protistrana argumentovala, že windows je obecné slovo a na subdoménách se žádný obsah už nenachází. Zřejmě byl odstraněn, když šlo do tuhého.

Arbitrážní komise nakonec dospěla k závěru, že navrhovatel nemá na doménu nárok. Jednak windows je opravdu obecné slovo a co je zajímavé, subdoména není doména v plném slova smyslu. Je to součást domény. UDRP se tak nevztahuje na subdomény. Viz. následující citace:

The “domain names” <comfort.windoows.net> and <comfort.windooows.com> are not domain names, but subdomain names.   A subdomain is a domain that is part of a larger domain.  For example, <johndoe.example.com> and <janedoe.example.com> are subdomains of the <example.com> domain.  The UDRP rules do not apply to subdomain names.

Kompletní znění najdete na stránce s rozhodnutím Comfort Window Co., Inc. v. AL-SADEQOUN LIL-TASWEEQ LLC, Claim Number: FA1206001447758.

Osobně si myslím, že to je poměrně vyznamenané rozhodnutí, které má hlavu a patu. Představte si, že si založíte třeba TM.blog.cz a majitel TM se pokusí získat doménu blog.cz v arbitráži a to jen proto, že na subdoméně je web, který splňuje všechny tři důvody. To by bylo už opravdu postavené na hlavu.

Když jsou v komerci posílené práva jedné strany, většinou ale ta druhá ztratí. Před pár lety jsem řešil s jedním webtržníkem problém ohledně MFA, které měl na subdoménách. V té době letěli různé letákové minisite, kde jste si mohli údajně stáhnout letáky velkých obchodů a obchodník řetězců. Ve skutečnosti, tam ale žádné nebyly, to se jen vyhledávače mylně domnívaly. Jenomže jedna taková MFA farmička neutekla pozornosti marketingového oddělení nejmenovaného supermarketu. Údajně mu začali vyhrožovat ať stránku zruší (subdomény měly názvy supermarketů). Když jsem si od něj nechal zaslat korespondenci, nakonec z toho byla jen žádost o odstranění některých prvků. Poradil jsem mu ať odpoví, že si neuvědomil použití prvků pod ochranou známkou, a že jen v dobré vůli chtěl udělat web o svém oblíbeném supermarketu. Nevím ani jestli toho využil. Web ale rozhodně smazal. Než jsem se ale k samotné korespondenci dostal, přemýšlel jsem jestli by mohl mít kvůli té subdoméně problém. Myslím přímo arbitráž. Jestli je právě subdoména také chráněná stejnými podmínkami jako doména druhého řádu.

V podmínkách CZ NIC je momentálně doménové jméno definováno jako doména druhého stupně tvořená povolenou kombinací povolených znaků a na toto doménové jméno se pak pravidla odkazují. Teoreticky vzato je tak cokoliv na subdoméně naprosto mimo dosah pravidel CZ NIC.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “UDRP se nevztahuje na subdomény”

  1. Jedno z mála rozodnutí ktoré sú založené na zdravom rozume.

  2. To je zajímavé a je dobré to vědět. V tom případě bych například na doménu vdetailu.cz mohl umístit subdoménu skodaauto.vdetailu.cz a asi bych měl mít teoreticky pokoj, otázka je, pokud by byl na stránce pochybný a nebo zavádějící obsah, nebo by se stránka tvářila, jako oficiální stránka Škoda Auto, tak by mi to asi bylo prd platné.

    1. freez: v podstatě jsi napsal pěkný návod čemu se vyhnout, aby to bylo více méně v pohodě :)

  3. Určitě si nemyslím, že by to mělo být napadnutelné v rámci UDRP – není to totiž v kompetenci žádného registrátora. Každopádně ale v rozporu s právem to může být (“parazitování na pověsti, zlehčování, …”) a myslím si, že i je – to ať rozhodne příslušný soud.

Comments are closed.