Práce za menší než “obvyklou” cenu

Už druhým dnem sleduju nářek webtržníků ve vlákně 25 WP minisites za 4000…?. Sešlo se jich tam po delší době požehnaně, aby si společně mohli zanadávat na poptávku Vytvoření 25 minisites na WP. Očividně jsou pohoršeni, že někdo chce za 4000 CZK vytvořit 25 minisite o rozsahu 5 stránek postavených na WP. Celkem tedy 125 stránek textu o SEO kvalitě plus instalace WP zdarma.

Počítám, že dva kamarádi co si to nechají přefakturovat přes třetí osobu to můžou stihnout za týden usilovné práce. Hodinová mzda na jednoho sice spadne na 30 – 40 CZK, ale pro mnohé je to stále lepší než práce v supermarketu, kde se platí kolem 52 CZK (můj odhad). Ostatně poptávající už má nějakých 13 zájemců o práci, takže technicky vzato se potkala poptávka s nabídkou.

Nevím, kde žijí webtržníci, kteří píšou v daném vlákně, ale osobně znám lidi, kteří si po práci přivydělávají brigádami všeho druhu, protože prostě potřebují peníze. 30 – 40 CZK by pro ně bylo rozhodně přilepšení a rozhodně si nemyslím, že by nějak utrpěla jejich důstojnost.

Možná by stálo za to připomenout, že psaní PR textů není žádná věda. Nastudujete si 10 faktů o dané problematice, 5 – 10 faktů (čím víc tím lépe) o tématu poptávajícího (nabídku, historii atd), vypnete bezpečnostní pojistku v mozku, posilníte se energeťákem a jedete. Není problém napsat 1 článek o 150 slovech do 5 minut. Prostě to ze sebe chrlíte jak politik předvolební sliby. Znám to z vlastní zkušenosti. Stačí půlhodinové studování informací, pokud danou problematiku neznáte, a jedete jak robot. Jako příklad si vezměte články mého alter ega, které píše na DejEcho, když není dostatek článků pro publikování. Za 5 až 10 minut není problém napsat 150 slov PR balastu. Pokud jich dám i s přestávkami 5 za hodinu a řeknu si o 50 CZK/článek, tak mám 250 CZK/hodina. Stačí mi pracovat 4 hodiny denně a mám 30 táců za měsíc. Tak jde je problém? Kde je podsekávání ceny?

Nainstalovat WP a napsat PR texty dokáže každý. A přivydělat si 4K za měsíc je pro mnoho lidí opravdu hodně. Můžete se jim smát kolik chcete, můžete jim nadávat, ale oni toho prostě nenechají. Peníze mají pro každého jinou hodnotu. Pokud chcete vydělávat 500 CZK za hodinu tak musíte něco umět. Čím to něco bude komplikovanější a bude se snižovat počet lidí, co to zvládne tím si můžete říct o větší částku za hodinu. Takže místo nářku nad lidmi, kteří jsou ochotni pracovat za méně peněz investujte čas do sebevzdělání, budování referencí a zdokonalování vašich předností.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

26 Replies to “Práce za menší než “obvyklou” cenu”

  1. Vůbec nerozumím tomu, proč se velevážení webtržníci pouštějí do podobných nadávek a urážek.

    Je-li cena opravdu nízká, nikdo na ni nepřistoupí a dělat to nebude.

    Pokud se (jak jsi napsal v článku) setká nabídka s poptávkou, pak není co řešit a nadávky a pomluvy jsou jen na škodu jejich autorovi.

    Kromě toho, poptávající určitě neočekává bůhvíjakou úžasně odvedenou práci, prostě potřebuje 25 minisites rychle a funkčně.

    Znám spoustu lidí, které by 4k mesíčně vytáhli z finančních průšvihů. A určitě by byli ochotni je věnovat této práci.

    Další situace – představte si firmu, která se zabývá tvorbou webových stránek a přes léto nemá zakázky. Zaměstnává 10 lidí, kteří sedí v kanclu na zadku a nemají co dělat. Je to totéž jako s neprodejným zbožím, raději jej prodám pod cenou, než jej neprodat vůbec. Taková agentura ráda využije své nudící se zaměstnance a za den, dva sfoukne 25 rychlowebů. 4k doma…

    Opravdu nechápu, co může lidi tolik namíchnout, ale to je prostě dnešní Webtrh :)

  2. Napsat 5 “PR” článků za hodinu není problém, dá se jich zvládnout i 7 …. jen to nejde dělat 4 hodiny denně 5 dní v týdnů. Takže rozumný člověk by měl do ceny zahrnouti ten čas kdy se bude muset “regenerovat” …. ale když si někdo myslí že to zvládne tak proč ne …

    add supermarkety … když jse asi před 7 lety párkrát byl na brigádě tak dávali i 65 Kč/hodina (v Praze)… dnes bych čekal že to už bude o něco víc …

  3. Určitě souhlasím. Byl jsem dost překvapený, že si na Webtrhu tak všichni stěžují. Já jsem často takové práce a brigády bral, sice to bylo “pod cenou” ale peníze byli prostě potřeba. A pokud v tom člověk umí, dá se ta práce udělat opravdu rychle..

  4. Souhlas, pro většinu lidí jsou takové peníze docela slušné. Navíc pokud jim to jde od ruky, tak to není vůbec špatné. Oproti brigádě v supermarketu navíc odpadá dojíždění apod. takže to ve výsledku může vyjít i lépe časově.

    Chápu, že se to nelíbí těm, kteří mají vyšší ceny a snaží se nabízet kvalitu. Jenže někdy skutečně stačí jen texty hotové za 5 minut.

  5. Nesouhlasím s tím, že se dá za hodinu stihnout 5 PR článků. Pokud to chce člověk dělat opravdu pořádně, poznat firmu, pro kterou píše, zjistit její silné a slabé stránky, hlavní produkty, konkurenci, sehnat nějaké vhodné obrázky, možná i video atd. tak jeden kvalitní PR článek vidím tak na 3 hodiny. Takový článek však nebude za 300, ale tak za 1000,-

    1. Prague: tohle nejsou články, které mají zvednout profil firmy v očích zákazníků, ale X krát přepsaný text. To o čem píšeš jsou texty, které jsou součástí hlubší marketingové kampaně za desítky až stovky tisíc.

  6. Naopak to může nějakého koumáka přivézt i na myšlenku, jak těch 25 webů nainstalovat co nejrychleji a pak tuto myšlenku prodávat dále. Já se na brigádách taky snažil vždy něco naučit…sice šlo hlavně o peníze, ale pokud jsem u toho něco i pochytil, byla to vlastně slušná přidaná hodnota…

  7. Ja som obcas tiez nieco take potreboval a ludi ktori boli ochotny to spravit bolo dost. Konkretne tato praca fakt nie je ziadna veda, ti co za nu chcu viac penazi by sa mali preorientovat na vyssiu kvalitu namiesto nariekania. Vo svojom biznise tiez pocuvam nadavky, ze nicim trh mojimi nizkymi cenami, ale ja som v ziskovy, tak preco by som mal brat ohlad na konkurenciu

  8. Zajímalo by mě, kdyby ta poptávka byla v opačném gardu tzn. za hodně peněz málo práce, zdali by se ozvala druhá strana (poptávajicí)

  9. Souhlasím s první částí článku, že zakládat kvůli každý kravině na WT vlákno je už trošku trend, který celý WT posílá do kytek.

    S druhou části nesouhlasím vůbec. Jde o to odlišovat PR a “PR” článek. Balast keců který nikdo nečte spíchnete klidně 10 za hodinu, ale kvalitní článek s nějakou informační hodnotou je otázka 1 hodiny a více, od čehož se odvíjí cena. Někdo píše PR i za 1 500,- a ty texty jsou opravdu bomba. Takže odlišujte prosím výplň webu textem a opravdové texty s informační hodnotou.

  10. Po krizi (skončila-li ještě vůbec) se spousta webdesignerů prostě vrhla na vlastní byznys. Trávit týden na webu za směšné peníze prostě nikdo nebude. Velká část firem si raději nechá udělat stránky od fušera, než aby za ně slušně zaplatila. Správné SEO, zdá se, už je moc nezajímá.

  11. Souhlasím na 100%, dělat tyto věci je na úrovni vykládání zboží v supermarketu, proč by to tedy mělo být ohodnoceno lépe? Stačí když se sejde nabídka s poptávkou, takto přesně funguje kapitalismus. Uměle stanovené ceny je komunismus a to už máme za sebou a jak vidím, spousta by ho chtěla zpátky… je to smutné

  12. Souhlasím plně s Dragem a Jakubem. Zde se jednoznačně sešla nabídka s poptávkou, tak popravdě nechápu, proč mají webtržníci nutkání si v poslední době především jen stěžovat. Hodně mi to připomíná vlákna, kde se hádali, zda má grafika takovou nebo onakou cenu a zda mají platit finance za “nápad” na logo grafikovi atd. Sice už tam skoro nechodím, ale tady alespoň vidím, že se nic nezměnilo :)

  13. Podobný zadavatel je podle mě vydřiduch a kvalita tomu zákonitě bude odpovídat. Velmi mě pak baví skučící vlákna na WT, kde si zadavatelé těchto sraček stěžují na kvalitu. Za co platí, to dostanou. 30-40Kč/hod. je opravdu mimo mísu i pro studenty, běžná brigáda je dvojnásobek.

  14. Je pravda, že ta tuhle cenu nelze čekat žádný zázrak, ale někomu to může stačit.

  15. Ad cena: S tím nemám problém. Já bych to za tu cenu nedělal = nabídka mne nezajímá, udělá to někdo jinej. Když to nikdo neudělá, zájemce má smůlu = musí dát více peněz.

    Ad brigáda v supermarketech… Ve městě 65Kč na hodinu, nikoliv 52 (to mám od kamarádky)

  16. U takto nízké ceny je jasné, co za své peníze dostanu. Z vlastní zkušenosti s webtržníky mám spíše problém v tom, že i když zaplatím desetinásobek obvyklé částky, tak stejně o moc lepší text nedostanu…

  17. Na Webtrh chodím minimiálně, ale tento příspěvek jsem zaznamenal. Tyto žabomyší války jsou hodně obehrané téma. Je to klasický přiklad nabídky a poptávky. Pokud se někdo ozve, tak ta částka je dostačující. Jsou v Čechách regiony, kde práce není a a vydělat si za týden práce 4 tisíce je pro mnoho lidí pěkná suma peněz…

  18. S webtrhom to ide z kopca. Strasne slaba uroven diskusii a o akciach nehovoriac. Najkvalitnejsie SEO, co tam je dostat je registracia do katalogov. Ale zase preco to nedat za taku cenu mozno sa nejaky student najde a ten je rad, ze si moze zarobit nieco pri hrani WoWka :)

  19. Asi bych nekritizoval Webtrh a podobné blogy – blog tvoří lidi, co na něj chodí.

    Když stále častěji vídáte inzeráty poptávek typu “hledám webdesignera, nejlépe studenta…” apod., tak se nedivte, že se najdou takové směšné nabídky. Pro někoho je zase hodně dát za web 15tis.

    Důležité je oddělovat webdesign a SEO marketing – za ten ať si každý připlatí.

  20. Jak říkáte když se sejde poptávka s nabídkou tak prostě není co řešit. Osobně bych to za ty peníze nedělal , ale najdou se tací kteří to udělají.
    Každý kdo má zkušenosti také nemá problém s práci za dobré peníze , proto tyto “zakázky neřeší”.

  21. Tak podla mna je to tiez uplne v poriadku. Kazdy trh az na par vynimiek sa riadi rovnakymi pravidlami – dopyt a ponuka. A presne jak niekto vyssie pisal pre niekoho je lepsie instalovat plug iny ako prenasat kartony v Tescu..

    Na druhej strane s vytvaranim micro sites mam rozne skusenosti. A naucil som sa, ze za kvalitu si radsej trosku priplatim. 50€ za kvalitnu micro situ s neskorsimi naslednymi upravami je podla mna fair cena.

  22. Ať se podíváj do Indie, za kolik tam kucí opálený klikaj moudra do Wordu.

Comments are closed.