Světoznámý umělci chtějí, aby Google více chránil jejich díla

Elton John, Robert Plant anebo Pete Townshend a dalších osm známých jmen se podepsalo pod otevřený dopis premiérovi Spojeného království Davidu Cameronovi. Chtějí po něm, aby více tlačil na provozovatele vyhledávačů, reklamních sítí a poskytovatele internetu prostřednictvím kontroverzního zákona Digital Economy Act 2010.

Nechci zde rozebírat nelegálnost, etiku či další spíše filozofické aspekty warezu. To vlastně ani nejde, protože jsem nikdy nebyl nezaujatě a zaujatě na všech stranách. Spíše se zkusíme zamyslet nad podílem jednotlivých mezičlánků.

Poskytovatelé internetu. Tady asi nemá cenu moc diskutovat. Daň za “digitální gilotinu” by byla příliš velká, než aby se o ní mohlo vůbec uvažovat. Odpojování uživatelů od internetu prostě nepřichází v úvahu. Je to jak zakázat někomu psát anebo číst. Přístup k internetu by měl být ustanoven v ústavě. Být součástí listiny základních lidských práv a svobod. Pokud bude někdo zlobit, měl by být postižen za škody, které případně napáchá, ale právo na svobodu informací mu prostě nikdo upřít nesmí.

Poskytovatelé webhostingu/prostoru. Osobně si myslím, že na ty stačí současná legislativa. Předběžná opatření soudu, UDRP a v konečném důsledku soudní řízení. To jsou legální prostředky, které pokud budou fungovat dostatečně rychle, by měly stačit. Nutit je, aby kontrolovali obsah uživatelů, anebo jednali preventivně mi zde nepřijde správné. Ostatně jsou komerčním subjektem, mohou si do podmínek dát co chtějí. Přeci jen webhosting je jen prostředníkem. V každém případě by měli spolupracovat rychle.

Reklamní sítě. No tohle je tak trochu oříšek. Střetávají se nám tu obchodní zájmy a možnosti zneužití. Pokud bude někdo schválně zneužívat reklamní systém ke klamání lidí, kdo by měl být potrestán? Samozřejmě ten kdo jej zneužívá. Na druhou stranu, když to bude reklamní systém vědět a tolerovat? Vždy se může bránit tím, že o tom nevěděl, anebo mu nepřísluší.

Vyhledávače. A máme tu druhý oříšek. Spousta warezu se dá dohledat prostřednictvím vyhledávače. Vlastně bez něj by to bylo daleko těžší. Měli by jsme je za to preventivně trestat, že to indexují? No nevím, když to umí tak perfektně najít, tak proč je radši nevyužít k tomu, aby jsme vypátrali viníky a nepotrestali je? Možná je to tím, že viníci jsou často nezletilí a nemají peníze. Je tak jednodušší kopat do bohatých firem.

A to bude možná i jádro celého problému. On tu zřejmě nikdo ani netouží potrestat skutečné viníky, ale vydělat co nejvíce peněz. No to už je o jejich byznys modelu. Možná kdyby vše nebylo tak zkoprnělé, tak tu nemám žádné ulož.to, ale máme tu streamovací server, kde si za 599 CZK/měsíc můžeme prohlédnout  všechny filmy a seriály, které kdy vyšly, s dabingem či bez a titulkama v desítkách světových jazyků.

Zdroj


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Světoznámý umělci chtějí, aby Google více chránil jejich díla”

  1. dokud vydavatelstvi a filmovy studia nepochopi ze se doba zmenila bude prostor pro warez
    vysel novej batman tak klidne v den premiery nebo rekneme tyden po ni dam 50kc abych se mohl podivat online, ale ta moznost tu neni, proc? stejne se podivam a zadarmo, sice to bude hrozna kvalita atd atd ale uvidim to
    tak proc to neumozni za penize? na co cekaj? ceho se boji??

  2. „streamovací server za 599 CZK/měsíc“ To bych hned bral.. lidi umí platit, platí si za uložto, platí za satelit, platí za internet, za paušál.. pro proč to nejde?

  3. Švýcaři si udělali studii, která prokázala, že zakázání warezů by nemělo žádný dopad na tržby firem atd. Resp. naprosto minimální. Proto se rozhodli pirátství vůbev legislativně neřešit.

    Tomu věřím. Je spousta věcí, které stojí pár dolarů a pár kliky se dají najít i zdarma. Lidi si stejně radši zaplatí a neřeší. Až na pár procent nepoctivých.

    Poskytovatelé software taky nejsou zas tak nešťastní, že jejich software jde kopírovat, protože díky tomu můžou obsadit většinu trhu. Bez toho by těžko všichni používali Photoshop a pak v práci ho vyžadují od zaměstanavatele koupit.

    Podle mě ti lidí nerozumí tématu a využívají toho politické tlaky. Vlády by byly moc šťastné, kdyby mohly kontrolovat internet. Nejspíš to za tím je, jinak nechápu o co jim jde.

    Jak tady píšou ostatní, stačilo by nový distribuční kanál využít a to by se divili jak jim stoupají tržby. Proč se asi tak Apple se svým obchodem na mobily tak rozjel. No kvůli složitému objednávání a zasílání LPíček poštou to nebylo :)

    Dneska lidi nehledají tu nejlevnější cestu, hledají tu nejsnazší.

  4. Ono by stačilo začít efektivně používat současnou legislativu. Ono to totiž není jen o stahování filmů a hudby, ale mnohem víc o nehorázném rozkrádání výtvorů malých autorů. Každý tvůrce digitálního obsahu na webu to zná – články, fotky, videa – všechno se krade ve velkém. Jenže ono to ty autory živí a když mi někdo rozkrade fotky a texty, tak mi reálně krade z mého příjmu. To by si měl každý uvědomit, protože foťák ani čas nejsou zadarmo a autoři z něčeho žít musí. Čím víc se krade, tím menší mají autoři motivaci něco na internet nahrávat a navíc musí své produkty zdražit, aby kompenzovali ztráty způsobené zloději.

Comments are closed.