Google prohrál arbitráž o Oogle.com

Společnost Google se nepodařilo v arbitráži získat doménu oogle.com. Na doméně se údajně nacházely oblíbené průzkumy či výhry, jak je běžné u typo domén a dokonce tam prý jednu dobu bylo i přesměrování na stránky s obsahem pro dospělé. Google tak při UDRP argumentoval klasickým tvrzením o cybersquattingu.

Součástí sporu byl i  datum registrace. Google tvrdil, že byla registrována v roce 2004. Majitel Christopher Neuman oponoval, že si jí registroval už v roce 1999, když mu bylo 13 let na fiktivní společnost Fusion3k Designs. V roce 2004 si jí převedl na svou skutečnou firmu. Nakonec se mu podařilo najít záznam z roku 2002, který podpořil jeho tvrzení. Jednalo se o důležitý argument v jeho prospěch. A to i když už v roce 1999 byla Google poměrně známá firma (společnost Google byla založena v roce 1997).

No a jak tedy přišel na doménu oogle.com? Christopher Neuman ve své obhajobě uvádí, že se jednalo o přezdívku jeho kamaráda Justina Tunneye, která byla Oogle či Criminal Oogle. Ten už předtím měl doménu oogle.net a v rámci jejich vzájemné obchodní spolupráce si registroval .com variantu.

Další jeho obhajobou byla minulost domény. Údajně se na ní nacházelo programátorské fórum a “online shopping website”. Dalším argumentem bylo, že slovo oogle či ogle údajně používá až 4,5% Američanů, čímž by se dalo považovat za reálné slovo.

I přes podivné vysvětlení Neumana mu nakonec doména zůstane. Ovšem jen s odřenýma ušima. Do budoucna je klidně možné, že dojde na další UDRP a Google se lépe připraví.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Google prohrál arbitráž o Oogle.com”

  1. Chudák googlu:D.Koukám ,že i takové firmy mají smůlu.

  2. Tak jednou Google něco nevyhrál, myslím si že to na jeho funkci ve světě nebude mít žádný vliv.

  3. Jo i takovým Gigantům jako Google se může stát že něco prohraje. Myslím si že nepočítal s tím že bude mít majitel záznam z roku 2002.

Comments are closed.