Konec warezu?

Masivní útok na MegaUpload spíše připomínal demonstraci síly, než zátak proti počítačovým pirátům. Rozsáhlá akce v mnoha státech světa, promyšlené anti PR ve formě ukazování velkého množství zabaveného majetku, nesmlouvavá likvidace 100% celého webu, bez ohledu na možnost, že někdo může dojít k újmě, protože tam má uložené soubory.

Ale zafungovalo to, o tom není pochyb. Ostatní servery začaly mazat potenciálně nebezpečný obsah, ruší své affiliate programy, popřípadě zavírají krám. Dokonce některé už jsou pod drobnohledem FBI. Co bude z nelegálním obsahem na internetu. Zmizí úplně?

Bez pochyby nezmizne. Jen se stane obtížněji dostupným než byl doposud. Vrátí se éra P2P a torrentů. Servery, které budou potřeba k provozu se budou ukrývat pod šerem internetového podsvětí. Jako tomu bylo dříve. Warez tu zůstane, jen obsah bude pro většinu BFU nedostupný. Jednoduše řečeno jako by se vrátil čas.

Vlastně je to i tak trochu šance pro filmový průmysl. Než se warez scéna stihne nadechnout a najde si novu cestu, má filmový průmysl šanci se předvést. Ukázat lidem svou cestu. Dostatečně levnou, pohodlnou a lákavou. Že tato cesta funguje dokázal MegaUpload. Vždyť prý vydělali 175 milionu dolarů. To znamená, že si lidé rádi zaplatí. Možná právě ve svém nevetším nepříteli by mohli najít filmové společnosti inspiraci.

Hudební průmysl naproti tomu nemá co řešit. Pochybuji, že tratil desítky milionů dolarů kvůli MegaUpload. Lidi hudbu mohou poslouchat online z YouTube. V kancelářích hraje rádio, prostě je všude kolem nás. A pokud jí potřebujeme slyšet při procházce, stačí zaplatit méně než dolar za skladbu. A ohledně teenagerů co na to nemají? To co poslouchají oni jsou často remixy/předělávky umělců, co to napráskají zdarma na net anebo YouTube. S vhodným online nástrojem to není problém předělat do MP3 za pár minut. Jistě najdou se i takový co to stahují odněkud. Popravdě stačilo by například do novinových stánků naházet CDéčka s kvalitním MP3kami za pár desítek korun. Hudební průmysl potřebuje maximálně nové distribuční kanály, pokud už není na maximu s tím co vlastně může prodat. Hudba je všude kolem nás legálně zdarma. Jediné za co můžou chtít distributoři zaplatit, je ulehčení její přístupu k nám a přidaná hodnota, například v super kvalitě, anebo kupón na hamburger zdarma.

I přes nevoli mnoha lidí (včetně mě) dostal filmový průmysl šanci nezůstat s distribucí na úrovni 90tých let minulého století. Doufám, že tuto šanci využije. Spousta platících lidí by si totiž mohla vymoct například pokračování seriálů jako Star Gate anebo Futurama. A už jen kvůli tomu by jsem měsíčně několikastovkoví paušál rád zaplatil.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Konec warezu?”

  1. Mám obavy že by musel mít filmový průmysl připraveny ony nové kanály a to asi aktualně nemá.

    K tomuto tématu by mohlo být zajímavé někde kde nás big brother sleduje vidět, jak si tam teď dělá napříč internetem frontu kde proti sobě stojí oba tábory.

  2. Čo je pre mňa ešte viac nepochopiteľné je fakt, že piracy je hodnotené ako závažnejší zločin než vražda. Kim Schmitz vlastník MU má dostať 50 rokov, pričom vrahovia dostávajú vo väčšine prípadov do 20 rokov…choré.

  3. Vím jak moc pěkné peníze se dá vydělat i na affilu HellSpy. Kolik z toho asi tak mají přímo provozovatelé? Stovka za legální stažení filmu by pro mě byla velmi lákavá a myslím, že nejen pro mě. Producenti by vydělali mnohem víc, než na prodeji DVD za pětikilo. Totéž seriály. Jeden díl za dvacku apod… Filmové lobby je tak silné, že si umím představit i to, že za premium SMS za legální stahování filmů by si operátoři neúčtovali tak brutální provize. Stačilo by myslím jen trochu chtít. Ale toho se v nejbližších letech nejspíš nedočkáme a budeme si muset kupovat filmy pěkně postaru na plackách za těžký peníze. A nebo oprášit torrent klienty.

  4. Skvelý článok a hlavne: Hudební průmysl potřebuje maximálně nové distribuční kanály, pokud už není na maximu s tím co vlastně může prodat. :)) Ale koniec možno tak zahraničných skorých prínosov filmov z kín na net servery (nie P2p). Keďže aj na SK,CZ scéne je dosť serverov ktoré poúkajú takéto služby tak sa stále bude dať ťahať aj takto =D

  5. Právě si nemyslím, že bude návrat k torrentům. Prvně dostali Pirate Bay a Mininovu, později se vrhli na MegaUpload, prostě share servery jsou na tom lépe a budou na tom lépe. U torrentů i sdílíš -> porušuješ zákon, u share-serverů jenom stahuješ -> nic neporušuješ, jestli to tedy pak neprodáváš na tržnici.

  6. Podobny clanek jsem chtel napsat vcera, ale uz jsem se k tomu nedostal :). Ted by to vypadalo blbe.

    Mno… Asi zmizi i hromada porno serveru, protoze z affilate systemu platili provoz. Zas je pravda, ze jsem tenkrat v trafice narazil na dvd kajinek za 200. Bylo to par tydnu po uvedeni v kinech, tak proc nepodporit. A vubec, jaky je rozdil mezi DVD a navstevou kina? Opravdovy problem je koncova cena s hromadou marzi vsech – OSA, vyrobce media, vydavatel, prodejce. Tohle normalni clovek proste odmitne koupit za petikilo.

  7. A podle mě je to dobře, že se warez vrátí zpátky tam, odkud přišel. Ono si tím vystavováním warezu každýmu nubovi o zákony typu SOPA vyloženě říkáme.

    S tím obchodním modelem / distribučními kanály je to těžký. Megaupload sice dokázal vydělat velký peníze, ale jediné jeho náklady byly v podstatě servery a linka. Autory platit nemusel. Otázka teda je, jestli by model “nechat si platit za přístup” byl opravdu výdělečný. Megaupload tohle rozhodně nedokázal.

  8. Jenže vlastně P2P znamená že už jakoby porušuješ zákon protože vlastně distribuješ dál data ostatním leecherum. Ale u serverů typu ulozto si vlastně za to zodpovídá jen provozovatel. Samozřejmě řečeno s nadsázkou.. nebudu do toho zamotávat využívání SW pro komeční účely apod…

  9. @Michello: Naprosto souhlasím, po ohlášení MegaBoxu už prostě nemohli čekat a museli zasáhnout. Přece se velké nahrávací a distribuční společnosti nenechají odehnat od korýtek, že ano.

  10. Zdravím, využiji znalosti místních diskutujících a zeptám se, jak se vyhledávače tváří na vzájemné prolinkování substránek, které běží na stejné kmenové doméně. Například: ford.auto.cz – skoda.auto.cz – audi.auto.cz atd. Je jejich vzájemné prolinkování možné? Za případnou odpověď díky.

  11. Na druhou stranu si to vemte takhle: Skončí Warez, třikrát hurá možná i FB a podobně. Určitě to není dobře, ale lidi by konečně aspoň vstali od těch svejch bedýnek, noťasů vylezli by ven, zvedli by hlavy od iPadů a Smartphonů a potkávali se a povídali si. A to platí i pro mě, kterej je na internetu takřka nonstop. Jinak si ale myslim, že na torrenty nedojde, vždycky se najde nějaká služba přístupná i široké veřejnosti.

  12. @Tomáš: mozes veselo linkovat, kazda subdomena je povazovana za samostatnu stranku. ale naco zbytocne kecy, ked si to mozes overit sam, vid priklad: wordpress.com a weby, ktore bezia na subdomene *.wordpress.com :)

    @bug01: ved torrenty funguju stale, ale mas pravdu, je tazke niekoho vytiahnut von, ked sa moze s tebou rozpravat z tepla svojho domova. ja si neviem predstavit, ako to bude vyzerat za par desatroci, co vyrastie z nasich deti. prave mi napadlo, ze G. Steinova bola vizionarka – myslim, ze z nas rastie stratena generacia a nepotrebovali sme na to ani vojnu, stavame sa nou dobrovolne, je to smutne..

    @Drago: mohol by si povolit automaticky schvalovane komentare aspon pre ludi, ktori su zaregistrovani? Dakujem

    1. Viliam Brozman: každý den se mi tu registruje několik robotů. Kdyžtak si můžete pokecat na Minifóru. Tam to je bez omezení.

Comments are closed.