Česká republika podepsala v Japonsku dohodu ACTA

ACTA v plném znění Anti-Counterfeiting Trade Agreement je mezinárodní dohoda, která má zabránit šíření padělaného zboží. Bouhžel má sebou i hodně nepříjemný přílepek, který se zabývá “internetovou kriminalitou”. Zatímco u SOPA hrozila cenzura a omezení svobody na internetu, tak u ACTA hrozí dokonce omezení vaší osobní svobody. Ne hrozí, ono dokonce k omezení dojde.

Tak kde začneme. Mezinárodní dohoda ACTA, která ovlivní většinu populace na světě, vznikla po taji mezi  Spojenými státy, Evropským společenstvím, Švýcarskem a Japonskem v říjnu roku 2007. K jednání se přidaly i další státy.  Všechno šlo v pohodě, nikdo o tom nevěděl a nemluvil. Do konce roku 2008 mělo všechno být schváleno i v EU a spuštěno. Jenomže znění této dohody se objevilo na WikiLeaks a všimla si toho média. Takže od 22. května 2008 už se jednání “odtajnilo”. Když se to prokecllo nastal čas na demokratický proces. Evropská komise couvla a posunula jednání i na rok 2009. Mimochodem do té doby většina ani netušila o co jde. Neexistovala dokonce ani konečná verze ACTA. Nějaká konkrétní forma se objevila až v roce 2010. No a dnes to nějaký náš český představitel podepsal v Japonsku. Aby jsme se náhodou netrhli od ostatních států EU. Popravdě nevím jakou to má ve skutečnosti váhu, zřejmě by mezinárodní smlouva měla ještě projít parlamentem, senátem a pak prezidentem.

Ok co je na té ACTA tak špatného?

  • Na hranicích se mohou dělat namátkové kontroly, jestli náhodou na vašem MP3 přehrávači, Notebooku anebo iPadu nemáte nelegální software. Pokud ano, bude vám zařízení zabavenou, dostanete pořádnou pokutu a případné “padělky” (DVD, CD) budou zničeny.
  • Bez povolení soudu (anebo úředního příkazu) budou moci přisluhovači OSA/ČPU “donutit” vašeho ISP, aby poskytl všechny údaje pro vaše lehčí zažalování mediálním průmyslem. Tím má ACTA pomoct v boji s torrenty a P2P.
  • ACTA by měla mít možnost vytvořit vlastní nadnárodní instituci na boj s “padělky”. Teoreticky tak odstřelí WTO (světová obchodní organizace), WIPO (Světová organizace duševního vlastnictví), OSN (Organizace Spojených Národů)
  • Tato dohoda obešla G8, WTO i WIPO.

Závěr

Nevím co k tomu dodat. Kolem celé dohody ACTA je tolik tajnosti a mlžení až mi to přijde tak trochu nedemokratické. Vznikala v utajení, pořád se přepracovává a preferuje presumpci viny. Tady už DDoS protest podle mě nepomůže.

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Česká republika podepsala v Japonsku dohodu ACTA”

  1. Prima, takže včera půjčím EU nevratně 1,5 miliardy ojro, teď ACTA. Tohle už dávno není demokracie, ale oligarchie seklá big brotherem. Velké korporace a státy dělají všechno pro to, aby kriminalizovaly snižování vlastních zisků a daní na úkor nás všech.

    Osobně jako fotograf nejsem fanouškem kradení fotek, filmů, hudby atd. Ale nelze to řešit presumpcí viny, šikanou a drakonickými tresty! OSA si tady osobuje jakási práva, přitom nikoho nechrání, saje z lidí prachy a leda prudí. Proti SOPA/ACTA je to ovšem slabý čajíček.

    IMHO jak mi můžou na hranicích kontrolovat počítač? Třeba tam mám hromadu osobních údajů, po kterých nikomu nic není, firemní věci, rozpočty, interní dokumentaci…

  2. U nás nebude dělat nikdo nic jsem přeci češi! Navíc u nás se o to postarali před chvílí Anymové :)

    Problém je ten, že kdysi se bojovalo proti útlaku sametovou revolucí apod… teď se se vším tiše souhlasí.

    Pamatujete na ty starý filmy z budoucnosti se Švarcenegrama a Stelonama jak ta budoucnost bude ve všem omezená, kdo přestřelí v zákonu bude zastřelen navždy uvězněn… Tak už se to blíží.. až na to že na vrahy apod se udělá jen bububu… nakonec za to že si stáhnete mp3 pudete na celu s vrahem..

  3. jsem v klidu.. Disky šifruji už teď, teď budu šifrovat i připojení (TOR).

  4. Nevim proc by se mi na hranicich mel kdokoliv hrabat v mym notebooku a hledat tam nelegalni data. Samozrejme ucty za MP3ky nevozim s sebou, o softwaru ani nemluve.

  5. Nekdo na WT vytahoval kus z nejakyho clanku, ze zrovna ten bod s kontrolama na hranicich byl z ty dohody vyskrtnutej …

    problem je v tom ze dneska poradne nikdo nevi co v tom je a co neni

    1. Gransy: asi ano, četl jsem několik zdrojů a každý to popisoval jinak. Vesměs se ale shodly, že je smlouva hodně “volná” a dá se vyložit různě. Prostě ideální základ pro další rozšíření. Mě osobně překvapilo to utajování. Jako by se jednalo o nějaké spiknutí.

  6. Šifrování bude samozřejmě co nejdříve postaveno mimo zákon. Buď vydáš klíč, nebo si půjdeš sednout. V Británii to už mají.

  7. Panove, mam na vas otazku. Kolik stoji takova brokovnice nebo treba AK47? Davaji nekde slevy pri odberu vetsiho mnozstvi? Dost by me to zajimalo.

  8. Podívej se na stránky České Zbrojovky (czub.cz) – tam si vybereš co chceš ;-)

  9. Na ACTA toho je špatného mnohem víc. Ochrana duševního vlastnictví, jak se tomu oficiálně říká, je jedna věc a právo na ochranu soukromí je věc druhá. To je jako by policie vlezla ke každému z nás do bytu a prohledávala jej, pátrajíc po kradených věcech. Nelíbí se mi to.

Comments are closed.