Google vyhrál 37 z 50 typo domén

Poslední arbitráž o typo domény YouTube.com nedopadla pro Google zrovna dvakrát dobře. Sice se jim podařilo získat 34 domén z 50ti, ale těch zbývajících 13 opravdu zamrzí. Zvláště když se jedná o kousky jako youtubr.com  či youtbue.com, což je doslova ukázka jak vypadá typo doména.

Možná vás napadlo, že majitel zbývajících domén, to Google ztížil. Například pokud na doméně má eshop s jablky. Jenomže nemá. Na stránkách je momentálně nejefektivnější typo reklama ve formě řady dotazníků, vyhráli jste a podobných pay per action. Tento druh reklamy jsme mohli vidět například u typo domén Twitteru. Tam byla jasně označena při arbitráži “za využití domény ve zlé víře”.

Takže kde se stala chyba a umožnila majiteli ponechat si 13 domén? Protože je majitel registroval dříve, než si tehdejší provozovatel YouTube stihl zaregistrovat ochrannou známku u amerického patentového úřadu.

“All of these domain names have one thing in common: they were registered prior to Complainant’s trademark filings with the USPTO of January 30, 2006. The Panel finds that Complainant has not provided it with sufficient evidence of common law rights predating Respondent’s domain name registrations. Therefore, the Panel finds that it would be impossible for Respondent to have registered the above domain names in bad faith under Policy 4(a)(iii), where its domain name registrations predate Complainant’s rights in the mark”

Paul A. Dorf

Jak je zmíněno v originálním článku z kterého jsem čerpal, první využití obchodní značky YouTube se datuje k 24.4.2005, což je před datem registrace zmíněných domén.

Zdroj


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Google vyhrál 37 z 50 typo domén”

  1. No a platí to i u nás? Teď třeba Fero Fenič 19.12.2011 nechal regnout letistevaclavahavla.cz, ale letiste si znamku registrovala až 23.12.2011…čili je to taky takhle v pořádku, tj. letiště by na doménu nemělo mít nárok?

  2. no některé kousky asi stály za to
    tady je seznam: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , and , registered with Power Brand Center Corp.

  3. tak ještě jednou, tady je seznam: dowloadyoutubevideos.com, jyoutube.com, khmeryoutube.com, lisenttoyoutube.com, listentiyoutube.com, listentotyoutube.com, listentoyourtube.com, pinoyoutube.com, tyoutube.com, www0youtube.com, www3youtube.com, wwwiyoutube.com, wwwyoutuble.com, yooutube.com, you7tube.com, youbtube.com, youhtube.com, youitube.com, youstube.com, youtbue.com, youtne.com, youtoube.com, youttube.com, youtub3.com, youtubae.com, youtubbe.com, youtubec.com, youtubefreemovies.com, youtubeg.com, youtubemusicvideo.com, youtubemusique.com, youtubemyspace.com, youtubenaruto.com, youtubeporns.com, youtubeproxy.net, youtubev.com, youtubge.com, youtubhe.com, youtubr.com, youtubube.com, youtubue.com, youtubve.com, youtuby.com, youtune.com, yoututbe.com, youtuube.com, youtuyoutube.com, youxtube.com, youyube.com, and yutub.com, registered with Power Brand Center Corp.

  4. Zajímavé info. Zde je alespoň vidět, že ochranné známky mají něco do sebe.

  5. To je něco jako náš Czech Made Man – “s poctivostí leda pojdeš”, takhle se vydělává! :D

  6. Nějak to nechápu. Vždyť youtbue.com není to samé jako youtube.com

    Pokud si někdo zaregistruje ochrannou známku ABCD.com, potom někdo registruje ACBD.com, mohl by už vznikout problém? Vždyť je to něco úplně jiného.

    1. Ma: v podstatě jde o nekalou formu reklamy. Kradeš tím zákazníky/návštěvníky konkurenci. Ty domény jsou registrovány pouze za tímto účelem.

  7. U nás bohudík žádný trademark není ani nutný, ani problém neřeší. Pokud zjevně mám nějakou značku (byť ne TM, R apod.), například je to název mojí firmy nebo optimálně i domény, automaticky můžu na základě autorského zákony typo domény zabavit/zakázat. Typodomény jsou sice populární, ale fakticky to není nic jiného, než parazitování. Asi budu u soudu těžko dokazovat, že mi název typodomény spadl odkuďsi shůry a samozřejmě mám na takovém webu naprosto čirou náhodou design podobný originálu a vnucuju nějakou službičku, dotazníček, loudím osobní data atd…

  8. basti : jak automaticky můžeš typo domény zabavit/zakázat ? Může to být vysvětleno ?

Comments are closed.