Google má novou zbraň na MFA

Google Chrome, internetový prohlížeč ve službách GoogleVývojáři stále oblíbenějšího internetového prohlížeče Chrome včera vydali dlouho očekávané rozšíření (extension) zvané Personal Blocklist. Umožňuje vyřadit výsledky vyhledávání na google, které už si nepřejete dále vidět. Velice jednoduše si můžete vytvořit vlastní black list stránek, které už nechcete nikdy najít. Tato nenápadná funkce však v sobě skrývá velice silnou a účinnou zbraň…

Rozšíření komunikuje přímo s vyhledávačem google. Všechny rozhodnutí jsou tak v podstatě hlasováním o tom, co by ve vyhledávání mělo být a co ne. S dostatečným počtem aktivních uživatelů není problém získat zpětnou odezvu jak pro ladění řazení výsledků v SERP tak pro včasné likvidování případných hrozeb.

Jednoduchý příklad. Pokud větší množství lidí si dá do blacklistu jednu konkrétní doménu a přitom použily pro vyhledávání různé dotazy může to být upozornění na závadný obsah, který nemá vůbec co dělat v indexu google.

V nadpisu jsem zmínil MFA, ale přímo na oficiálním blogu google je zmíněno low-quality content a content farms. Jedná se tedy o širokou škálu působnosti. Teď mě tak napadá, pokud bude tato nová zbraň fungovat tak jak si myslím, dala by se při dobře koordinovaném použití přes sociální sítě, použít třeba na bojkotování neoblíbeného pořadu anebo třeba politické strany. No uvidíme co z toho nakonec bude.

Další zdroje informací


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

18 Replies to “Google má novou zbraň na MFA”

  1. Nebo naopak, najde se způsob jak toho zneužít a automaticky generovat blokace konkurence.

  2. Dovedu si představit, jak někdo založí firmu, najme mraky indů, číňanů nebo lidí z podobně levných pracovních trhů a bude nabízet poškození konkurence. Zaplať 5.000 USD a náš lidský BOT (možná i automatizovaný bot, proč najímat lidi) o síle X tisíc lidí, bude hledat a penalizovat tebou zvolenou stránku. Aneb zbavte se konkurence snadno a rychle.

  3. Že se to masově nerozšíří si také myslím, takže to budou používat dva typy lidí: ti kteří hledají opravdu často a ti, co chtějí likvidovat konkurenci. Řešení je jednoduché, ruční kontrola takto blokovaných webů, ukáže to odpad ale nedojde k penalizaci kvalitních webů.

  4. 1-řekl bych, že výsledky toho nabonzování budou muset kontrolovat ručně kvuli možnosti poškozování konkurence
    2-vycházíš z mylného názoru, že lidem vadí MFA, nevadí, oni neví co to je

  5. Google zas taky tupy neni.

    Nemyslim si, ze ked niekto nahlasi stranku, hned ju aj odstrani – este ked bude pre internet prinosna a bude mat kvalitny obsah.

    Toto vsetko, co pisete su len dohady – v komentaroch (tiez to, co pisem ja). Uvidi sa o par mesiacov, co z toho.

  6. This is not good.
    It provides great opportunities for the elimination of competition.

  7. nápad pekný ale bežný použivateľ to i tak využije v minimálnej miere ak vôbec…

  8. Hned me napadlo to co uz psali ostatni, ze to pujde pouzit k eliminaci konkurence(automqtizovat jde vsechno). Pokud to ma byt pouzitelne tak to bude muset mit velice malou vahu v celem procesu vyrazeni webu z vysledku.

  9. Nic v zlom, ale ten posledny komentar napisany o 20:05 mi pripada ako spam. Po precitani som zistil, ze tomu tak nie je..

    Ale k veci.

    Berlin: aj ludi musis rozdelit na: ludi a ludi. aj mne – tvorcovi mfa (s informacnou hodnotou) sa niekedy stane, ze ma oklame admin svojou sikovnostou a tak skvelo zakomponuje reklamu do textu, ze si myslim, ze je to sucast clanku.

    A priznam sa vam, ze ma toto komentovanie zacina bavit. Tak mi napada – Drago – nechcel by si to posunut na vyssiu uroven? Nejake jednoduche forko.

    A budu uzivatelia Chrome nejak upozornovany na to, ze obsahuje tuto funkciu? Ak nie, tak sa bfu naozaj bat nemusime, skor cieleneho nahlasovania.

    No budem si to musiet odskusat priamo v Chrome.

    Pred par dnami som videl pod niektorym z tvojich clankov, ze by nebolo zle povolit urcitym nickom automaticke schvalovanie, co ty na to Drago?

    1. Brozman: uvažoval jsem jak o diskuzním minifóru tak i o tom automatickém schvalování komentářů. Minifórum jsem zatím nevybral, všechny jsou moc velké. Mě stačí kategorie, vlákna, vytvoření účtu/přihlašování přes openID/facebook jo a hlasování o pohřbení vlákna/komentáře. Nic vhodného jsem nenašel. Nejblíž k tomu mělo to fórum od tvůrců WP, BBpress tuším, ale moc monstrózní. Schvalování komentářů si musím ještě promyslet.

  10. Před nějakou dobou, možná před rokem, byly v anglické verzi gůglu přímo ve výsledcích, bez jakéhokoliv pluginu, u každého výsledku dvě tlačítka, hvězdička pro posun nahoru a křížek pro posun dolů. Používal jsem to dost časo, protože často hledám ty samé věci pořád dokola a když jednou zjistím že jsem se tam nic nedozvěděl, tak už tím příště nechci ztrácet čas. Po pár měsících to zmizelo, a po dalších pár měsících se to objevilo už na všech jazykových verzích, ale už jenom ta hvězdička, čert ví proč tam nenechaly obě možnosti.

    Teď mě dost překvapuje, že tu (podle mě dobrou) myšlenku reinkarnovali, když před rokem ji zavrhly. Jestli si někdo myslíte, že gůgl nerozezná přirozené klikání od klikání armády klikačů placených za poškození konkurence, tak jste docela naivní :-)

  11. No, jestli to bude (ne)fungovat jako současný Safe Browsing (nahlašování phishingu), tak to bude opět na 2 věci. Google totiž po několika nahlášeních zablokuje phishingovou stránku tvářící se jako Facebook, ale následně po pár ohlášeních, že není podvodná, ji opět bez problémů uvolní. Safe Browsing je boj s větrnými mlýny, které Google roztáčí…

    Pro ty, kteří nevědí, o čem mluvím:
    http://www.google.com/safebrowsing/report_phish/

  12. Zda se mi to, nebo se tu bavime o TrustRanku? Akorat s tim rozdilem, ze to budou delat samy uzivatele, ne indove nekde z chatrce :)

  13. Proč tak černobílé názory. Pokud Google bude používat tato data v širším měřítku, tak je použije jen jako další ze signálů řazení výsledků vyhledávání.

    Určitě to nebude fungovat absolutním způsobem, že 1000x reportovaná stránka bude vyřazena z výsledků úplně a navždy ;-)

    Stejně tak nebude nic kontrolovat ručně – z toho by se při takovém množství dat nejdřív zbláznil a navíc to není škálovatelný přístup.

  14. Chrome má zatím velmi minimální zastoupení a já z FF přezbrojovat nehodlám, ale nápad je to určitě zajímavý. Otázka je, jak skutečně zabránit zneužití. Ruční kontrola je pitomost, požadavků se přiřítí taková kvanta, že by to vyžadovalo armádu lidí. Chce to nějaký chytřejší způsob.

    Osobně nevytvářím weby kvůli co nejvyšší návštěvnosti, ale snažím se přitáhnout návštěvnost kvalitou obsahu. V tomhle doufám budou budoucí vyhledávače chytřejší, zatím je jde velice snadno oblbnout.

  15. Tak nějak začínám mít pocit, že všechny tyhle vychytávky budou nakonec pro Google kontraproduktivní. Záměr je bohulibý, ale zneužitelnost potenciálně obrovská.

Comments are closed.