Provozovatelé daukce.cz otevřeli doménové tržiště

Pro všechny domainery tu mám dobrou zprávu. Byla spuštěna nová dlouho očekávaná služba na prodej domén pod záštitou provozovatelů daukce.cz. O této službě jsem se poprvé dozvěděl zhruba před 14 měsíci na druhém domain day, kde o ní padla zmínka. Podle zákulisních informací byl největší problém jak najít kompromis mezi kvalitou a dostupností pro co možná nejširší komunitu kupujících a prodávajících. Uvidíme jestli se tak stávající model chytne. Ale pěkně popořádku si teď systém netaukce.cz rozebereme.

Celý systém aukcí je postaven na holandském modelu. Jedná se o prodej, kdy cena postupně klesá dokud nedosáhne stropu, který si stanovil prodejce, anebo někdo doménu nekoupí. Tedy jakási forma kup teď, která každý den klesá. U netaukce je klesání o 10% z aktuální ceny.

Aby jste mohli své domény prodávat musíte se samozřejmě zaregistrovat, pak doména projde schálením provozovatele a nakonec jí musíte převést na provozovatele netaukce.cz. Což je na jednu stranu záruka pro kupce a také výhoda pro prodejce, že nebude muset trávit občas i hodiny vysvětlováním jak funguje převod majitele domény. Pokud se doména neprodá (je dosažen strop na který jste ochotní slevit), pak vám netaukce pošle auth-id kód pro převod zpátky na vás. Co jsem koukal tak DNS se nemění, takže doménu můžete mít celou dobu zaparkovanou, anebo na ní nechat mfa/minisite.

Podíl provozovateli záleží na cenovém tarifu, který si zvolíte. Nějak jsem nepřišel na to jestli je to jednorázový poplatek, anebo měsíční/roční taxa. V každém případě určuje provizi pro netaukci a maximální počet vystavených domén. V ceníku je zmínka o tom, že ceny jsou akční k oslavě spuštění netaukce.cz, zřejmě tak půjdou nahoru.

Mám z celého systému celkem dobrý pocit. Daukce příjemně překvapila a užívá si poměrně slušné oblíbenosti, což dokazují i peníze, které se v ní točí. Netaukce by jí mohla následovat. 200 CZK není špatná cena 5% provize pro provozovatele je na světové poměry velký luxus. Jdu jí vyzkoušet a rozhodně dám vědět.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

16 Replies to “Provozovatelé daukce.cz otevřeli doménové tržiště”

  1. Dají se tam nabízet i jiné než cz domény? nějak jsem to tam nikde nezahlídl

  2. chtěl bych něco podobného, ale pro celé weby.. Domény poslední dobou nekupuji, ale kupuji rovnou celé (funkční) weby/minisite, blogy…

  3. jeste bych pridal docela dulezite info ze u tarifu FREE nejde stanovit stop limit.
    Info od provozovatele:

    Aukce v tarifu FREE nema zadny poplatek za zalistovani. Jednim z mechanismu udrzeni rozumne kvality domen je prave poplatek za zalistovani. Aby bylo mozne netaukci vyzkouset i bez zaplaceni tohoto poplatku, mame tarif FREE, ktery je vsak omezen vyssi provizi, ale druhym limitem je prave to, ze aukci neni mozne omezit zdola. To jde az u “normalnich” tarifu.

  4. System dobrý jen tech -10% z ceny se mi zda trosku moc smerem dolu, stacilo by 3-5% denně ale chapu ze takto se to tam bude více”tocit”

  5. Pokud budou i investovat do reklamy/ reklama na webtrh, lupě aj.) at se tam nahromadi více potencionálních kupcu-prodejcu ale to asi maj v planu. Stránky se mi líbí. Obcas tam neco koupim a snad i prodam. Je to již zavedena firma nějake nebezpečí vubec nehrozi viz.komentar výše

  6. admin:
    Nelíbí se mi, co tam schovávají nenápadně v bodě 5.7. Sice by se mě to nespíš netýkalo, ale jde mi o princip, že něco takového schovají nenápadně do obchodních podmínek. Potom člověk může jen hádat, co se objeví v nějaké nové verzi těch o.p.

  7. Zatím bych největší výhodu viděl v tom, že to je holandská aukce, jinak nevidím rozdíl mezi WT (jagr, klasicismus třeba)

  8. Netaukce píše: Aby se aukce mohla vypsat, musíte nejpozději do 7 dnů změnit držitele domeny u svého registrátora na náš identifikátor (NETAUKCE.CZ).

    Asi mi to nedochází, ale nevím na jaké NIC ID se má doména převést?

    1. Medved: mění se ID vlastníka. Plánuji napsat kompletní návod, ale zatím jsem doménu neprodal, takže nemám všechny kroky otestované. Takže zatím jen část. Například u subreg je to. Přehled domén – editace – Majitel změnit na NETAUKCE.CZ, potvrdit email.

Comments are closed.