Oficiální reakce seznam.cz na data z toplistu

Posledních pár dnů se hodně diskutovalo o tom zdali má seznam stále monopol na českém trhu s vyhledáváním, anebo jej google svrhl. Vše se točilo kolem dat z měřiče návštěvnosti TopList.cz. Můj skeptický názor jste si mohli přečíst v článku Seznam poraží Google? Poté co se zpráva prohnala přes velká média (aktualne.cz, ihned.cz a pár dalších) se dalo oficiální prohlášení seznamu očekávat. To se také dnes těsně před čtvrtou hodinou odpolední objevilo na stránkách seznam.pr.sblog.cz. Seznam nás tak nechá nakouknout pod pokličku utajovaných dat Net Monitor. Celé prohlášení má nádech mírného vychloubání, které vyzní “Očividně se Google bojí přiznat své skutečné statistiky”. Největší český vyhledávač je v bojové náladě a rozhodně nedává najevo jakékoliv obavy, že by nebyl jedničkou na trhu.

Pro mě osobně jsou zajímavější statistiky. 68% internetové populace využilo v roce 2010 seznam a o proti roku 2009 zaznamenal seznam nárůst o 7%. 17 milionů hledání za den s 400 hledáními za vteřinu ve špičce. Pokud se podíváte na graf přiložený k PR zprávě vypadá to, že rozhodně uživatelé seznamu neubývají spíše naopak.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “Oficiální reakce seznam.cz na data z toplistu”

  1. Presne :) chybi lide.cz, ktery dostavaj nakladacku uz druhym rokem :). Neni dobra reklama nazivat to “mediální kauzou” – je to presne o tom, ze se informace v dnesni dobe siri strasne rychle a nikdo ji ani neoveruje, jestli je objektivni. Chce to vsechny lidi vyhazet a dosadit novy, nevim proc to Seznam jeste neudelal.

  2. tyto kauzy mne už unavují. Nejprve ukradený slogan a teď i ukradené první místo v počtu vyhledávání…

  3. sem nevěděl, že stream.cz patří seznamu. Četl jsem, že koupil nějaký podíl, ale celý? Jak to tedy je, že si ho dává do statistik??

  4. Je mi jedno kdyby zmizel seznam, jeho vyhledávaní a jeho katalog..

    zbozi.cz lze nahradit heurekou..
    mapy.cz google maps…
    jedině firmy ne..

    takže asi tak…

  5. Dnes jsem četl na Twitteru :). Seznamu fandím, sám jej mám jako HP, ale na vyhledávání používám Google.

  6. No ale vlastně přiznali, že v podílu ztrácí viz.:
    Podíl na trhu vyhledávání je pouze jedním z mnoha dalších určujících faktorů.

  7. Podle mě Seznam v oblasti vyhledávání nemá z dlouhodobého hlediska šanci konkurovat Googlu. Ten si může dovolit zaplatit více programátorů, lepší techniku, apod. takže jen těžko lze čekat nějaký zásadní zvrat. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že Seznam má na českém trhu jedinečnou a neotřesitelnou pozici jako vyhledávač pro BFU. Když to vezmu třeba v online herním bizu, tak ze Seznamu chodí na stejná kw s plus mínus stejnou pozicí v SERP denně až 10x více lidí než z Googlu. Situace je ale naprosto opačná u našeho medicínského webu, kde Google dohazuje 10x více lidí než Seznam. Myslím si, že celý ten humbuk je jenom bouří ve sklenici vody. Seznam měl dlouho monopol a Google teď začíná vystrkovat drápy, takže se schyluje k nějakému boji, ale podle mě rozhodně nehrozí, že by se Seznam propadl třeba k 10% podílu na vyhledávání.

  8. Seznam rozhodně v nebližší době neupadne do zapomnění nebo nějak výrazně neupadne, ale pomalu se bude snižovat jeho podíl.
    Ale už je pryč doba, kdy měl každej druhej jako HP seznam, email na seznamu atd, atd.
    A to že výsledky vhledávání má prostě horší to je fakt.

  9. Už aby sme všichni dělali jen stránky na FB. Adsense se blýská na horší časy. A seznam neumí vyhledávat, proto neumí zobrazovat relevantní reklamy. Fandím českýmu Seznamu a českým MFÁčkařům! GL

  10. Fandim seznamu, sice ho niky nepouzivam na vyhledavani ale nechci aby tady u nas v CR byl google prvni, stat se muze cokoliv ale muj odhad je ze seznam do dvou let bude pouzivat cca 15-20% cechu, coz je skoda jelikoz tim se zmeni hodne veci ktere na nas zapusobi.

  11. Seznam určitě do dvou let nebude používat 15-20% Čechů. Když teď má 50%<, tak to by se musel hodně Google snažit, aby to dokázal. Prakticky nemožny.

  12. Je to jasný, seznam e první. Díky autorovi tohoto webu za zajímavé články okolo tohoto tématu.

Comments are closed.