Francie otvírá hranice evropským domainerům

Logo AFNIC srávce domény .frFrancouzské národní shromáždění (parlament) schválilo v prvním čtení návrh na otevření trhu s .fr doménami. Pokud projde i senátem zřejmě se dočkáme možnosti zaregistrovat si francouzskou národní doménu, aniž by jsme museli využít nějakého prostředníka. Přesněji řečeno každý občan, či právnická osoba se sídlem v EU si bude moci na sebe registrovat .fr doménu. AFNIC (správce .fr) toto rozhodnutí považuje za velký krok kupředu. Pokud vše půjde hladce tak 30, června 2011 začne návrh platit.

Situace u .fr domén je podobná jako u naší .cz. Francouzi jsou možná ještě více konzervativní a preferují obsah na .fr doméně. Otvírá se tak možnost vhodných spekulativních investic. Domaineři preferující temnou stranu si také přijdou na své. Hodně Francouzů preferuje .fr nad .com. Cybersquatting tak bude velice lákavou záležitostí. No uvidíme.

Jen pro zajímavost ceny .fr domén u vybraných registrátorů (bez DPH)

  • eurodns.com – 18 EUR (450 CZK)
  • subreg.cz – 738 CZK
  • regzone.cz – 1490 CZK

Podobně je to i u dalších registrátorů. Očividně zatím .fr doména moc v ČR nejede, takže je zde spíše do počtu. No uvidíme, třeba pro nás připraví registrátoři nějaké hezké překvapení ;)

Další čtení na 404m.com

Zdroje

  • The new law on domain names is adopted on first reading by the French National Assembly

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Francie otvírá hranice evropským domainerům”

  1. Nevim jak u EuroDNS a Regzone, ale u nas je ta cene vcetne zajisteni lokalniho kontaktu. Pokud kontakt nebude potreba, tak samozrejme domenu o tu pomernou cast zlevnime :)

  2. Pro obyčejného člověka s obyčejnými úmysly bych řekl, že to je asi nevyužitelný… Jedinej kdo na tom vydělá bude blokátoři domén co chtěj rejžovat…

  3. Pěkné skoky u registrátorů. Tedy spíše u Subregu a u RegZone.

    Gransy: I kdyby u Regzone byl ten kontakt, tak je to pořád skoro 2x dražší jak u Subregu.

  4. Přijde mi šílený, že takovouhle změnu musí schválit parlament – svobodný internet forever a zlatý CZ NIC.

  5. Jen_da: Ve vetsine statu ma kontrolu nad svoji TLD prave stat, coz mi prijde vicemene i logicke, i kdyz nepopiram ze zajmove zdruzeni typu CZ-NIC neni lepsi reseni :)

  6. Neda sa suhlasit zeby Francuzi preferovali vlastnu koncovku .fr – a uz vobec sa to neda porovnavat s Cechmi. Je vela znamych francuzskych sluzieb, portalov, velkych eshopov, ktore pouzivaju primarne .com, dokonca uplne bezne aj statne firmy a urady. Napriklad najpouzivanejsie stranky tykajuce sa dopravy o domenu .fr ani len nezavadia – sncf.com, mappy.com, voyages-sncf.com, transilien.com, ratp.info. Takze tvrdenie ze Francuzi by si nejak zakladali na .fr sa nezaklada na pravde.

Comments are closed.