Seznam poraží Google?

LoLDnes proletěla českým internetem zpráva jak seznam ztratil dominantní postavení na trhu. Říkám si super zpráva pro můj dnešní blogpost. Zjistím více detailů, hodím nějakou analýzu, zkusím predikovat následující vývoj a budu si užívat debatu pod článkem (není v tom žádná ironie, poslední dobou jsou vaše příspěvky pod články více než kvalitní, dokonce jsem musel nainstalovat plugin na jejich zvýrazňování a upravovat kvůli tomu základní šablonu). Prostě už jsem byl úvahami někde jinde. Najednou se ozvala logická část mozku. Vždyť donedávna google sahal seznamu jen někam do pasu. Jak najednou mohl dosáhnout takového pokroku?

Celá záhada o nenadálém vzestupu je v podstatě mixem dat z TopList.cz a bulvárně pojatého sdělení, které se virálně šíří. Není se tak čemu divit, že si do seznamu štouchnou i konkurenti z centrum.cz. Celý článek navíc vyzní jako “Král zemřel, nechť žije král!” Když se ale podíváte na celé statistiky. Seznam Fulltext už nebyl dominantní 16 týden 2010 (49,58%), to si toho ale nikdo nevšiml. Připočteme li k němu ještě položku označovanou jako seznam katalog tak přišel o dominanci 32 týden 2010.

Všechen tento poprask je jen díky datům z TopList.cz. Který je sice jeden z největších veřejných statistických zdrojů, ale stále příliš malý na to, aby jsme okamžitě mohli rozhodovat o novém králi.

Fail 1. TopList mixuje jablka a hrušky

Seznam.cz je (byl/bude) největším českým vyhledávačem. Ve statistikách však figuruje google.sk s 12,73% a zoznam.sk se zanedbatelnými 0,1%. Nevím kolik Slováků vyhledává na seznam.cz, ale trochu nebratrsky by se neměli započítávat. Takže puf a 2 položky odmažeme. Ještě stále není seznam.cz dominantní na trhu?

Fail 2. Kdo je to vlastně TopList ve celostátním měřítku?

Na jednu stranu jsem rád, že TopList poskytuje veřejně údaje, které si jiné společnosti chrání, na druhou stranu je příliš malým hráčem na trhu. Nemá totiž přístup k datům návštěvnosti velkých stránek. Kdyby jsem měl jít z deště pod okap, tak to řeknu na férovku. Největší stránka poskytujíci data toplist.cz je webnode.cz, který je až 49tá podle alexa.com. Další superhry.cz je 46tá (rozdíl je způsoben metodikou měření průměr týden u toplistu a alexa den). Faktem je, že TopList nemá data ze stránek jako facebook, youtube, novinky.cz, idnes.cz, aukro.cz anebo wikipedia. Klidně tak může už dávno vyhrávat google (youtube je často mezi prvními výsledky) anebo seznam může mít stále obrovský náskok (novinky.cz jsou mezi výsledky až moc často a BFU hladoví po bulváru).

Fail 3. A co ti malý hráči?

Vyhledávače jsou důležitým zdrojem návštěvnosti pro malé projekty. Ať už se jedná o MFA, blogy anebo firemní prezentace. Pokud se snažíte optimalizovat výsledky, anebo potřebujete měřit data více projektů najednou asi nebudete využívat TopList. Ten je dobrý na zjištění návštěvnosti, ale nedokáže vám říct který blogpost vydělal nejvíce euro na adsense, anebo zjistit klíčová slova z jednotlivých vyhledávačů na konkrétní stránku. On toho vlastně neumí celkem dost. Od GA už by jsem se k němu rozhodně nemohl vrátit. Rostoucí projekty, které často cílí na SERP tyto údaje potřebují znát, proto volí spíše GA. TopList tak nemá jejich data. Jsou to sice malý hráči na trhu s pár set maximálně tisíc návštěvami za den, ale mohou jich být desítky tisíc.

Fail 4. Není jen jedno bojiště

Pokud si představíme souboj Seznam vs Google jako válku o virtuální nadvládu, tak by bylo velice hloupé od velitelských štábů obou vojsk použít jen hrubou sílu. Mohou přece bojovat na více frontách a získat si tak například přízeň místních, anebo zákeřně útočit do zad ze zálohy. Napříkald Seznam má své zbozi.cz. To je v podstatě také vyhledávač, který navíc celkem citelně zasahuje do rozpočtu některých firem. Dalo by se říct, že pro některé může být důležitější než SEO. A patří seznamu. Pak jsou tu různé lišty jak od seznamu tak i google. Nenápadně podsouvají vyhledávání právě svého tvůrce. Co teprve google a jeho chrome? Bylo by fajn rozlišovat na kterém bojišti kdo vlastně vyhrává, protože jsou jich na obou stranách desítky.Tady nám TopList vlastně ani dát informace nemůže.

Budoucnost?

Nedávno jsem byl posedět s kamarády. Padla debata na hledání warez věcí. Celou debatu jsem mlčel. Sledování běžných uživatelů  diskutujících na téma vyhledávání je velice zajímavé. Celkem svorně se shodli, že seznam je v tomto lepší a přes google se dostanou hlavně na různé “placené podvodné stránky”, které slíbí stažení písničky zdarma a pak chtějí platit. Moc jsem je poté co skončili s úvahou nepotěšil, google bude ještě více přitvrzovat. A reakce? Alespoň že tu máme ten seznam.

Rozhodně seznam neprohrál. Má hodně prostředků a daleko lepší znalost lokálního trhu. Internet je navíc nevyzpytatelný. To co dříve nešlo (pouštění filmů online)  je dnes samozřejmost. To co už bylo dávno zapomenuto (chat s možností přidat si lidi fo friendlistu  se teď předělalo do PHP obalilo do ajaxu a funguje jako facebook), je považováno za převratný model budoucnosti. Kdo ví čeho se ještě dočkáme. Už párkrát se ukázalo, že to co moc nefunguje ve světě, prostě Češi žerou. Seznam není mrtev. Na to je moc brzo.

Další četba na toto téma:

Další zajímavé odkazy piště do diskuze. Klidně i selfpromo :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

23 Replies to “Seznam poraží Google?”

  1. Doufám, že bude ještě dlouho trvat, než bude v Česku jediný dominantní vyhledávač. Fandím Bingu, který čas od času používám, ale jeho podíl na vyhledávání se propadl až kamsi do zapomnění. Nejvyšší čas se opět plně vrátit ke starému dobrému Seznamu.

  2. Jak jsem dnes titulek článku zahlédl na aktualně, tak jsem si říkal a pr články víří včerejší diskuzi kolem Seznamu a jeho loga. Ani jsem to neotvíral. Co mě ale včera hodně mrzelo, byla ukázka české mentality. Celé to na twitteru a blogách vyznívalo. Seznam je o ničem ani svůj slogan nevymyslí orginálně. Já nevím, ale jsem patriot a je mi líto, když nějaká cizí firma získava pozice na úkor české. Copak zkušenosti, finance z takové české firmy nepomáhaji rozvoji českého internetu a určité orginality, kterou můžou šikovní lidé využít a expandovat do ciziny? Nj české přísloví:” Jak se ti daří? Mě dobře, ale kdyby sousedovi chcípla koza, dařilo by se ještě líp.” Tak nějak mi příjde atmosféra kolem seznamu.

    1. Turek: musím souhlasit. Do blogpostu jsem to nedal, ale když jsem si na aktualne.cz přečetl odstavec “Česká republika zvýšením podílu Googlu vypadla ze seznamu pěti zemí, kde vyhledávač působí, ale není jedničkou. Na seznamu tak zůstává Rusko, Japonsko, Čína a Korea.” tak se mi přesně tvé výše zmíněné přísloví vybavilo.

  3. Turku jako patriot jsem rád že Seznam konečně ustupuje. Vyvětrá se. Konec doby kdy tady byl “smrádek ale teploučko”. Když se naučíme pracovat jako zbytek světa na Google tak třeba konečně přijdou projekty co obstojí v mezinárodní konkurenci. Může nás to naučit myslet jinak. Tři miliardy lidí (Brazílie, Indie, Čína, Rusko, Vietnam..) chtějí také žít dobře. Svět se zmenší i na internetu. Už jsme vystavení globální konkurenci. Mnohme tvrdší než je ta na Seznamu kde stačí kšeftovat s linkama v lištičkách. A tady už nám Seznam nepomůže. Jeho čas vypršel. Bude útočištěm pro specifickou skupinu lidí. Zajímalo by mně jaký je teď poměr tvůrců, kteří zkusili rozjet projekt venku. Skutečný projekt. Ne nějaké MFA přes translator. Jako patriot tedy říkám – Google je lepší začátek. Jsem pro silnou komunitu českých tvůrců, kteří jako jednotlivci dokážou obstát na globálním poli. Nezajímá mně jeden český zatuchlý monopol.

  4. Drago promiň, ale z tvého dnešního článku mi vyplývá, že seznam používají lidi co hledají warez a mp3 :-D

    Jinak dle mě Seznam už jde do kytek a nastává éra Google. Dnešní mladí už většinou hledají na Googlu a rodí se stále nový a nový.

    A to že Toplist ukazuje google.cz a google.sk společně nevidím jako nevýhodu, když potřebuji najít něco na Slovensku využiji google.sk, stéjně jako seznamáci můžou využít zoznam.sk

    A v neposlední řadě je jasné, že Google chce mít všechny země “podrobené” aby pak mohli psát a chlubit se PR články, že jsou 1čka v každé zemi na naší maličké planetě :)

  5. Petr Malec: Ale Zoznam.sk není Seznam.cz jsou to dvě různé společnosti. Já používám Google, ale fandím Seznamu a líbí se mi Bing, jaký to paradox :)

  6. Na seznamu jsem hledal naposledy jako malej ato dřív jsem používal na centrum.cz fulltext hledání.. je to fakt už hodně dávno…

    Od doby kdy jsem poznal google jsem už NIKDY na seznamu nic nehledal.

    Seznam je pro MĚ dobrej jen jako Firmy.cz když něco potřebuju nebo hledam. Jinak je naprosto neinteligentní a nepoužitelnej a vůbec by mi nechyběl. Snad jen jeho email :D

    Přeju si aby google opět dával reklamy do českejch televizích aby seznamu zatrhnul jejich výdělečnou činnost alá kupte si u nás zviditelnění nebo vás zahodíme.

  7. To jsem nepochopil, proč je zmiňován třeba ten YouTube, když je poměřována popularita vyhledávání ve fulltextu.

    1. Palm Pre:
      – protože tam nemají TopList
      – protože někteří lidé navštěvují google, aby našli písničky na youtube. Ačkoliv by mohli použít přímo vyhledávání na youtube.

      Šlo mi hlavně o příklad.

  8. Podle mě je sice možná pravda, že seznam o pár procent prohrává s Googlem, ale do budoucna bych již žádné velké a zásadní obraty neočekával. do doby než “vymře” generace dnešních padesátníků a BFU tak si podle mě Seznam podrží velmi vysoký podíl na místním vyhledávání. Samozřejmě se dalo čekat, že Google bude chtít urvat pro sebe i český trh, tak jako je tomu téměř všude na světě. Pro vyhledávání je to na jednu stranu dobře (Google má skutečně kvalitní vyhledávač, které je prostě nejlepší, takže si zaslouží být první). Na druhou stranu je ale trochu děsivé uvědomit si, že všichni používáme Google, včetně Gmailu a dalších služeb, takže ten americkej strejda o nás ví více věcí než je zdrávo, což nemusí být někdy zrovna moc dobře. V každém případě fandím i Seznamu, i když má horší vyhledávač a věřím, že se s tím kluci nějak poperou a budou velkému G konkurovat na jiných polích než ve vyhledávání.

  9. Uvidíme, kdy seznam padne, ale držím mu palce.Působí více interaktivněji než google, který hodně lidí zná jen jako poličko pro vyhledávání. Sám samozřejmně hledám na googlu :), ale když hledám pořádně hledám na obouch.

  10. Hezky napsáno. Taky bych řekl, že okolo toho je zbytečně velký humbuk.
    Mimochodem, byla bylo by docela na úvahu, zda nám odlišnost českého trhu díky seznamu prospívá, nebo naopak.

  11. Seznam je jednicka na ceskem internetu a srovnavat ho s vyhledavacem pro zbytek sveta je nesmysl uz vidim nemeckou ovci jak neco hleda na seznamu :)

  12. Drago:
    Zdravim, jen informuji, ze odkaz na tento clanek se dokonce objevil dnes v Monitoru, coz je souhrn mediálních zpráv, které se týkají Seznamu a je určen pro zaměstnance Seznamu, aby věděli o čem se mluví. Takže gratuluji:-)

  13. Seznam zdaleka neni na ustupu. Nejaky web mam na prvni pozici jak na seznamu tak na google a seznam generuje stale 60% trafficu na danou frazi.

  14. Je pravda, že seznam má strašné indexování, ale oproti google lze stránku dostat nahoru opravdu rychle s pár backlinky – udržet to je jiná věc, ale mě se to daří. U googlu nemám takovou základnu, jelikož kupuji hlavně odkazy z SRankem a tematikou..

  15. U google totiž odkazy nejsou tím nejdůležitějším :-)

    Kvalita, kvalita, kvalita.

  16. Mě by hlavně zajímalo, jak ti kamarádi ty písně na Google hledají. Když člověk nehledá “ultra super fast free mp3 download %jmeno_pisne%”, ale použije mozek a pohledá pořádně, dostane, co si zaslouží = odkaz ke stažení.

  17. Nic nečekanýho, když si Seznam v klidu neindexuje několik měsíců weby, několik měsíců ladí fulltext. Dobře jim tak, třeba si to uvědomí

  18. Ano, právě o tom mluvím – u google nejsou nejdůležitější zpětné odkazy, ale celkově vše. U seznamu to hraje také roli, ale znatelně menší, proto se vždy optimalizuje na seznam jednodušeji a rychleji…

  19. Veľmi pekný článok.
    Tiež som bol prekvapený, že Google pedbehol Seznam. Ako si ale povedal Drago, je viac frontov. Aj keby Google dominoval vyhľadávaniu, stále je tu spráce, zboží, freemaily a plno ďalších webov ako novinky.cz a pod.
    Skrátka Seznam má vybudované zázemie a to len tak nepadne aj keby už vyhľadávanie od Seznamu nebolo také populárne.

    A ešte dodám: som rád, že u Vás je boj o kráľa vyhľadávania, pretože práve kvôli takýmto bojom Google Inovuje.

Comments are closed.